Потреблението в САЩ може да се повиши през 2011 г., смятат икономисти

Потреблението в САЩ може да се повиши през 2011 г., смятат икономисти

© ReutersИкономисти, включително някои изявени песимисти, започнаха да прогнозират, че американските потребители ще започнат да харчат повече през следващата година. Това може да повиши икономическия растеж в САЩ до 4% през 2011 г. поради факта, че 70% от БВП се формира от потреблението, пише "Файненшъл таймс".


"Ясно се очертава подобрението в крайното потребление", заяви Джан Хатзиъс, главен икономист в Goldman Sachs. "Обяснението ми за това е, че ще наблюдаваме намаляване на темпото на освобождаване от натрупания дълг (т.нар. Deleveraging) в частния сектор."


Изчистването на натрупаните дългове са основната причина за слабото икономическо възстановяване от 2009 г. досега. Това обяснява и защо безработицата в страната е на равнище от 9.8%, допълва британското издание.
Финансовата криза остави дълговете на компании и домакинства на високи нива. За да се намали задлъжнялостта, потребителите увеличават своите разходи с не повече от повишаването на приходите, което води до по-слаби нива на ръст в потреблението.


През третото тримесечие на 2010 г. поради слабото нарастване на потреблението от само 1.8%, икономиката на страната е нараснала с едва 3.2% въпреки скока в частните инвестиции от 24% и на износа от 13% на годишна база.


Прогнозите за увеличение на потреблението през следващата година обаче са спорни поради исторически високите нива на задлъжнялост в САЩ. Дълговете на домакинствата се върнаха на нивата от 2005 г., но продължават да съставляват 90% от БВП на страната и ще са нужни години, за да се понижат до 80% от БВП.


За да се увеличи потреблението обаче, няма да е необходимо американците да спрат да спестяват. Те просто трябва да забавят темповете на нарастване на своите спестявания и това може да стимулира икономиката на страната, допълват икономисти.


"Мисля, че темповете на спестяване ще останат непроменени и изплащането на дълговете ще продължи, въпреки че потреблението ще нараства заедно с приходите", заяви Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase. Той очаква икономиката на страната да нарасне с 3.5% през следващата година. .


Това вече се случва, като ръстът на спестяванията през юни е 6.3%, докато в момента е намалял на 5.3%, допълва "Файненшъл таймс". Потреблението ще бъде стимулирано допълнително и от предложеното от президентът Барак Обама удължаване на данъчните облекчения в САЩ, които ще продължат да важат и през следващата година. Това ще накара американците да потребяват повече и така икономическият растеж в страната може да достигне 3.75% догодина, заяви главният икономист в Credit Suisse Нийл Сос.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK