Акциите на "Трейс груп" със 7-месечен връх след спечеления търг за жп линията Пловдив-Бургас

Самостоятелно и с участие в консорциуми "Трейс" има спечелени поръчки за близо 1 млрд. лв. по оперативните програми на ЕС, включително и за строежа на метрото в София

© Цветелина Ангелова

Самостоятелно и с участие в консорциуми "Трейс" има спечелени поръчки за близо 1 млрд. лв. по оперативните програми на ЕС, включително и за строежа на метрото в СофияЗа да се отбележи предпоследния ден от новата година, и днес на Българската фондова борса големи сделки повишиха силно оборота. Индексите обаче затвориха в различни посоки, със слаби изменения. Дневник 20 се понижи с 0.73% до 55.96 пункта, а SOFIX прибави 0.38% до 370.73 пункта. По-широкият измерител на сините чипове BG TR30 се повиши с 0.32%, а BG40 изгуби 0.07 на сто.


Пътностроителната "Трейс груп холд" повиши пазарната си оценка с 3.4% и акциите й вече се търгуват при 54.89 лв. Това е най-високата им цена от 18 май насам, но е много под емисионната им цена от първичното публично предлагане от края на 2007 г. - тогава те бяха пуснати на цена 110.50 лв. Повишението днес идва ден, след като консорциум с участието на холдинга беше определен за победител в търга за модернизацията на жп линията Пловдив – Бургас.


Общият оборот от регулирания пазар беше 11.24 млн. лв., но ако извадим търговията с акциите на "Инвестиционна компания Галата" и фонда за имоти "Болкан енд сий пропъртис", той беше едва 1.1 млн. лв. Големите прехвърляния около свързваното с "Химимпорт" дружество "Галата" не са рядкост и всъщност това са и единствените сделки с него, тъй като извън тях ликвидносттта му е много слаба.
Днес бяха прехвърлени общо 8.832 млн. акции при цена 1.03 лв., без промяна за деня. Това е общо 10.15% от капитала на дружеството.


При "Болкан енд сий пропъртис" стойността на изтъргуваните книжа достигна 1.12 млн. лв., с 2.33% ръст за деня. Днес фондовете за имоти бяха доста активни в сравнение с предишни дни. По-високи обеми имаше при "Фонд за недвижими имоти България", който поскъпна с 3.7%, след като днес обяви, че вече е запълнил 97.3% от площите в "Камбаните бизнес център".


Секторният индекс BG REIT се повиши с 1.4% за деня и така достигна ниво от 43.84 пункта.


На регулирания пазар поскъпнаха и акциите на "Доверие обединен холдинг" (9.2%), "Каолин" (2.08%), "Топливо" (6%). Собственикът на "Топливо" - "Синергон холдинг", отбеляза спад от 3.6% до 1.32 лв. за акция.


На извънрегулирания сегмент две сделки за общо 3.75 млн. акции на "Сила холдинг", който е свързан с "Химимпорт", направиха над 4 млн. лв. оборот. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK