Институциите тръгнаха да проверяват и нелегалната продажба на алкохол

-Купих две бутилки вино от по два литра, всяка от тях по 1.99 лв.
-За Нова година ли са?
-Ама как за Нова година?!. За тази вечер са....


Този разговор проведохме с Христо Стойнов, който срещнахме случайно на пазара в софийския квартал "Красно село". Мъжът, строител по професия, е взел сутринта аванс от 200 лв след четиримесечно чакане на заплата. С част от парите е покрил стари дългове. С другите е решил да почерпи в блока, а причината- "Ами... взел съм аванс". Христо казва, че купува виното от магазин за алкохол на самия пазар. Взема си и ракия, но от друго място. "От къде?", питам го аз. "От приятели", отговаря той, вадейки от джоба си половинлитрова бутилка от минерална вода с ракия, която купил за 1.50 лв.


Той реши да скрие къде са приятелите му, защото точно на метри от него течеше проверка за нерегламентирана продажба на алкохол. Тя беше организирана от изпълнителната агенция по лозата и виното и комисията за защита на потребителите. На мястото присъстваха и журналисти.
Проверката беше при търговец, продаващ около 400 литра наливно вино на пазара. Самият той пък каза, че произвежда алкохола в района на Сандански и си работи съвсем легално. Според директора на агенцията по виното Красимир Коев обаче мъжът не е представил документ за регистрация на винопроизводител, нито документи за превоз на стоката. "Не може и да продава, тъй като няма фирма", обясни още той, допълвайки че "само по закона за виното може да бъде глобен по 4-5 члена" със суми между 3 и 10 хил.лв. С тази теза не се съгласи обаче дошлата на място служителка на район "Красно село" към Столична община Дарина Миланова. По думите й той е винопроизводител, представил е всички документи в общината и си е извадил временно търговско разрешително, което важи до края на декември (спорът между Красимир Коев и Дарина Миланова- във видеото).Засилени проверки в цялата страна


Посещението на пазара в "Красно село" е част от разпоредената от земеделския министър Мирослав Найденов поредна проверка за търговията покрай празниците. Освен за алкохола, инспектори проверяват още продажбите на елхи, храни и др. Красимир Коев съобщи, че в момента проверки за алкохолни продукти текат в повечето големи градове, а само от началото на декември са осъществени над 500 инспекции. При тях са били конфискувани около 2 тона вино и ракия. Най-много нарушения има в Пловдив, където само на околовръстното шосе на града са открити над 15 търговци. Според Коев обаче в последно време случаите на нерегламентирани продажби намаляват.


"Такива продажби са опасни, защото не е ясно нито какъв е произхода, нито какво е качеството на продукта", обясни още директорът на винарската агенция, допълвайки, че инспектори са попадали на производства с изключително ниска хигиена.


Каква е картината


От години лозаро-винарската камара твърди, че сивият сектор в производството на алкохол е 30-40% като по-сериозната част от него е именно при ракиите. Производители казват, че той се продава най-вече в заведения в малките градове и села, но имало и случай те да се предлагат и в големи туристически обекти. През миналото лято на няколко пъти производители съобщаваха, че хотели по Черноморието са започнали да купуват нелегално произвеждан алкохол, който да предлагат в пакетите "ол инклузив" (всичко, включено в цената- бел.а.).


Какво ще се промени


От земеделското министерство на няколко пъти са съобщавали, че имат идея за промени в закона за виното и спиртните напитки, с които да се въведе по-строг контрол. Беше лансирана и версията да се разпише правило, че вино може да се нарича само продукт, произведен от грозде. Въпреки че промените трябваше да бъдат разписани до края на тази година, това няма да се случи, тъй като в бранша се води сериозен спор. Някои винопроизводители искат да се раздели законодателството за производство на вино и на спиртни напитки. Според тях най-очевидната причина за това е, че лозарството и винарството са под контрола на земеделското министерство, докато спиртните напитки- на икономическото. Разделението на отраслите има и в европейските практики, където лозарството и винопроизводството също са под шапката на генерална дирекция "Земеделие". Производители и на двете напитки обаче не виждат смисъл от "раздробяване" на законодателството. Красимир Коев съобщи, че след Нова година представителите на всички страни ще се срещнат с депутати от земеделската комисия, за да обсъдят темата. В момента в парламента тече консултация с юристи по въпроса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK