"Булгаргаз" спира газа към шуменската "Топлофикация", могат да пострадат лоялни клиенти

Димитър Гогов

© Красимир Юскеселиев

Димитър ГоговБулгаргаз" може да намали подаването на природен газ към всичките си клиенти на територията на община Шумен, заради местната топлофикация. Това стана ясно от изказване на изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. Той обясни, че е издал заповед за спиране на подаването на природен газ към "Топлофикация" - Шумен от 28 декември.


Дружеството длъжник, което е изцяло общинска собственост, не се е съобразило с решението, като кметът на града е издал заповед, с която забранява служители на "Булгартрансгаз" да бъдат пускани на територията на топлофикацията, за да спрат подаването на горивото.  Гогов посочи, че е предал случая на местната прокуратура и областния управител и се надява проблемът да бъде решен най-късно до края на деня. Зам. областният прокурор Димитър Димов коментира, че прокуратурата ще приключи проверката си до 7 дни и ще се произнесе по случая. Потърсен за коментар, градоначалникът не беше открит на мобилния си телефон, от кабинета му заявиха, че е на преговори с "Булгаргаз" в София.


Във вторник от местното ръководство на ГЕРБ съобщиха, че ще поискат оставката на кмета на града Красимир Костов, заради проблемите с топлофикацията.
"Не мерим с двоен аршин и същите крайни мерки можем да вземем и срещу "Топлофикация София. Изчакваме новото ръководство на столичното дружество да се запознае със ситуацията в него", каза шефът на "Булгаргаз". Той допълни, че през първите дни на новата година ще има среща с представители на Столичната общината и ръководството на компанията, да се реши какво ще е бъдещето на столичното парно. Малко по-късно след предупреждението на "Булгаргаз" от столичното парно коментираха, че  "всички постъпления на "Топлофикация София" са насочени към покриването на задълженията на дружеството за доставките на газ".


Други големи длъжници на "Булгаргаз" са топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца, които имат текущи задължения от около 5 млн. лева. "Ние не сме кредитна институция, нямаме лиценз за това, а сме доставчик, не може да предоставяме газ безвъзмезно", каза шефът на "Булгаргаз".


"В случай, че кранът в Шумен не бъде завъртян, ще бъдем принудени тази вечер или от утре сутринта най-късно да намалим подаването към целия град, " каза Гогов. Към централната станция, към която е свързана топлофикацията, има още четири клиента - газоразпределителното дружество "Черноморска технологична компания", както и промишлените производители "Теси", "Контакс" и "Успех металпринт ССВ", поясни Гогов. Всички компании са закачени към тръбата на топлофикация Шумен.


"На входа ще подаваме толкова газ, колкото е необходимо на другите потребители. Ако "Топлофикацията" не спре потреблението си, то и те ще получават по-малко газ," допълни той. "Вече сме уведомили клиентите си, че може да се наложи да ограничим подаването на газ. С предимство ще захранваме битовите си потребители и общинските сгради", обясни пред "Дневник" Венета Райкова, маркетингов директор на ЧТК Варна.


По думите й, ако се стигне до ограничаване на потреблението, дружеството ще търси правата си в съда както срещу "Булгаргаз", така и срещу местната топлофикация. "Не може да разберем решението на кмета на града, защо трябва едни клиенти, да бъдат предпочитани пред други", допълни Райкова. По данни на местната власт, клиентите на топлофикация Шумен са около 1000, битовите потребители на ЧТК са 850, промишлените са 31, а общинските - 110.


В момента задълженията на Топлофикация Шумен  към "Булгаргаз" са 15.5 млн. лв. Дружеството било поело ангажимент да плати 2.3 млн. лв. до 20 декември, но не го е направило. В същото време текущите задължения на "Топлофикация София" само за 2 месеца са се увеличили с  60 млн. лв. до 100 млн. лв. Дружеството също не плаща редовно задълженията си. В сряда изпълнителният директор Христо Христов на топлофикацията заяви, че най-вероятно централата ще спре работа и ще използва само толкова газ, колкото е необходим за поддържането на санитарния й минимум.


Топлофикация Шумен е общинска собственост от 17 юни 2010 г. след като два пъти бяха направени неуспешни опити за продажбата й от Агенцията за приватизацията.  Тогава дружеството беше прехвърлено от икономическото министерство към местната власт с мотив, че е открит инвеститор, който да го измъкне от затрудненото му положение. Избраната компания е столичната "Титан пауър", която е съсобственост на регистрираната на Вирджинските острови "Моран трейд& инвестмънтс" и софийската "Глобал уест груп България".


Тя е свързана с "Титан интернешънъл холдинг", в който влизат "Титан спорт", "Титан Ас" и др. В София "Титан" чистят осем от 24 района. По план дружеството трябваше да поеме задълженията на топлофикацията към "Булгаргаз", както и да инвестира в него 20 млн. евро, но прехвърлянето все още не е факт. През миналата година, топлофикацията е завършила със загуба от 3.5 млн. лева показва годишния й отчет, който не е приет от икономическия министър, който е бил принципал на дружеството до средата на лятото.


В сряда след среща с кмета на Шумен Красимир Костов и с представителя на "Титан Пауър" Добромир Донков омбудсманът Константин Пенчев  пратил писмо на изпълнителния директор на "Булгаргаз", в което предлага временно решение - шуменската топлофикация да продължи да получава газ като предплаща подаваното  количество на доставчика. "По този начин хилядите граждани, ползващи услугите на "Топлофикация Шумен" няма да останат без парно през най-студените зимни дни, а общината ще има шанса да стартира проекта, който пък ще даде възможност на дружеството да започне да изплаща задълженията си към "Булгаргаз" ЕАД" – категоричен е Пенчев.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimitar_961
  dimitar_961
  Рейтинг: 395 Неутрално

  за кучета и котки може за прасета не може

 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално


  Прокуратурата трябва да се намеси .
  Всички медийни публикации задължително представляват законен повод прокуратурата да се самосезира и да извърши обстойна проверка на топлофикациите в страната, както и на „Булгаргаз” и лично на този от снимката - Димитър Гогов.

 3. 3 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ами лоялните клиенти с колективен иск в съда, иначе са по-прости и от нелоялните.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 4. 4 Профил на Mister Science
  Mister Science
  Рейтинг: 8 Гневно

  Гогов, типично руско другарче. Посред зима им спира газта, въодушевен от действията на идола си Путин. Спри им газта през юли да може хората да реагират, сега ще мръзнат посред зима и ще спрягат глаголи за родата му от женски пол. И ако го питаш защо точно сега го прави и то не може да ти кажи!

  Недей да береш яд, само не забравяй
 5. 5 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1004 Разстроено

  До коментар [#1] от "dimitar_961":Ако, стане в СФ, ще си ударя г.а в тавана! В нашият вход от 20 апартамента 8 нямат парно и подозирам още 3 ап-та, които крадат за сметка на нас "тарикатите" дето плащаме.... Нашите панелки така са проектирани, че да работят най ефективно на парно, обаче държавата и отчасти Топлофикация, като не защищава правата на изрядните платци, за чиф уй да плащаме.... немам думи братче!

  Forza Lazio!!!
 6. 6 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "gyndi":...При тази ситуация ,както я описваш и 2 ап. да крадат парно ще разплачат всички останали...Не знам дали си спомняш но парното се срина именно с това когато разрешиха тези пластмасови "пломби" на тези които уж не използват парно...От там на сетне няма оправия ..Скоро коментираха че в някои нови кооперации се използва стария метод на изчисление на пълна мощност без терморегулатори и хората са много доволни..

 7. 7 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всичко държавно смърди на далавери и с право получава неглижирано отношение от страна на потребителите.

 8. 8 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#5] от "gyndi":

  "Нашите панелки така са проектирани, че да работят най ефективно на парно"

  Това в техническата спецификация ли го прочете?

  Както и да го гледаш, панелките са енергийно неефективни жилища, строени са в друга епоха, когато и на запад и на изток се е леело гориво нашироко.

  В сегашните условия се приспособяваш - изолираш жилището добре и бягаш от общото парно като от чума, това е. От първа ръка ти казвам: превключих от парно на качествен климатик, гледам телевизия по боксерки при сметка почти наполовина, инвестицията ми ще се изплати така за две зими максимум, а даже още не съм поставил изолация на стените!

  Какво да говорим повече?

 9. 9 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Това всички да са закрепостени към съответната "Топлофикация" е много грижливо създадено със законови правила от държавата (изискват се 2/3 от етажните собственици да заявят изричен писмен отказ пред монополиста, ако няма такъв ВСИЧКИ се считат потребители на топлинна енергия, отдавана от общите части на сградата и пр. и пр.). Уродливостта на тези правила е очевидна, но е насочена към това Топлофациите да не фалират - разбираемо гражданите със закон са закрепостени щат - не щат да плащат.

  Но вижда се, че дори и тези среновековни правила не помагат. Подобен хибрид между сводобен пазар (Булгаргаз на ТЕЦ, ТЕЦ на гражданин) и допотопен монополизъм никъде не е сработил. Рано или късно този изкуствено създаден модел гръмва и остават неплатени сметки. Защо ли обаче "Булгаргаз" не иска обявяване на несъстоятелности (фалити) на своите длъжници - ТЕЦ-овете? Май защото гражданите още трябва/могат да бъдат доени... Изглежда трябва по-често да чуваме подобни новини, за да се промени законодателството.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "gyndi":
  В София няма да стане защото ще падне правителството, а то баш тартора му каза че парното в София няма да бъде спирано.


  До коментар [#6] от "vlad76":
  Много ясно. Нали не мислиш че като завъртиш кранчето на радиатора си и към блока внезапно по нямаква магическа технология постъпва по-малко топло?
  Напротив! Постъпва същото количество топло колкото и когато си си пуснал топлото на макс.
  Така ако всички в блока си врътнат радиаторите на нулата, пак ще си платят същото.
  Именно затова много като мен например не си поставиха топломери и термоглави защото когато ги питахме за това и насреща ни само мънкаха.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 506 Весело

  Ами то.. в тая държава винаги страдат лоялните клиенти.... Досега да е пострадал някой престъпник или мутра?

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 12. 12 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И аз се обзалагам,че при каквито и да било задължения софийската "Топлофикация" няма да спре.ББ е казал това.Но избирателите в Щемен,а е възможно и в други градове,ще кажат друго.ББ ще трябва да прави сложна аритметика,а това не е по силите му.Но не смятам,че в обърканата ситуация с парното в няколко български града е виновен Путин.Нее виновен дори и Станишев.ББ няма как да е виновен.Тогава кой ще е виновен?

 13. 13 Профил на kalinas
  kalinas
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Диляна Грозданова ще заеме поста главен редактор на ежедневника „24 часа”, научи от сигурен източник КС. Сред приятелски кръг Любомир Павлов бил запитан: „А какво ще правите с Гочева и Тошо”, след което последвал отговорът „За мястото на Гочева сме намерили човек и това е Диляна, но за Тошо още търсим”. Според приятели на Павлов промените щели да обхванат цялата структура на „Вестникарска Група България”, включително и ръководството на транспортната фирма „Сант” и агенцията за разпространение „Стрела”. Реформите нямало да подминат и изданията на „Издателство за списания-Медия”, като по всяка вероятност ще бъдат затворени губещите списания „Имам имат”, GEO, „Всичко за жената” и „Съвременник”. В обобщение може да се каже, че всички от сегашното ръководство на групата ще се разделят с постовете си и ще бъдат отстранени от фирмата. На техните места ще бъдат поставени млади и перспективни хора, с нови идеи, на които ще се разчита да изправят на крака рухналите закостенели старци „Труд” и „24 часа”.

 14. 14 Профил на Андрей Ляпчев
  Андрей Ляпчев
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Призовавам всички в София да скочим срещу Топлофикация и цялата страна.Спираме да плащаме.Чушим офисите и хващаме за гушата Милевски,Ковачки и оная свиня Шушалов.
  Няколко коктейла МОлотов и тва е. НА нож.

  Жените се влюбват с ушите си, а мъжете с очите си. Светът никога не е знаел накъде отива,за да намери верния път.
 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:09 на 29/12/2010 от неговия автор.

 16. 16 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 551 Весело

  И кво ся, софиенчетата ще боцкат по клавиатурата с ръкавици ли?

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#16] от "kazkad77":
  И кво ся, софиенчетата ще боцкат по клавиатурата с ръкавици ли?
  Не. Ще се боцкаме с ръководството на „Топлофикация"- София в Софийски градски съд. Ще се превъплъти в живота авторския лозунг на Тодор Живков - “Дела, дела и само дела”.

 18. 18 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Toя юнак що не вземе да спре газта на софиското парно.Дължат 500 милиона а в Шумен за два спират.

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:49 на 29/12/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 782 Весело

  Хайдееее почна се с фалитите и бетонирането на монополите и феодализма. Какво мислите се промени като избрахте ГЕБР? Ами нищо, ако преди това батко пускаше на братко и малко от малко се замазваше сега батко не дава на братко да пусне на другите та да има повече за него и парите кеш изчезнаха. А като свършат парите спира топлото и народа грабва вилите ако тия тъпанари от газовото не пуснат кранчето. Ха дано олигофренясат тотално и да задържат карана затворен - време е да се почва вече края на тия некадърници в министерствата в София.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 21. 21 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ...По данни на местната власт, клиентите на топлофикация Шумен са около 1000...

  1000 клиента и 15млн дългове??? Колко неефективно трябва да е това парно за да натрупа 1500лв дълг за всеки клиент?

  И после Булгаргаз реват че са на загуба и вдигат цената, за да го издухат всички редовни платци. Ебахти държавата.

 22. 22 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен": братле, адски си прав! Нема отскубване от Топлофикация, помним един дядка беше отрязал тръбите, за да не плаща и за тях )) друг куриоз, един пенсионер пред т-ята на опашката носеше РАБОТЕЩ топломер, въй - въй...
  До коментар [#8] от "anona": Абе, булка не вервам да чаткаш толкова от спецификации...ама и язе имам кмитик Тошиба инвертер клас ААА+ обаче, изолиран съм отвяскъде и съм вътрешен апратманет, обаче не мога да се оправя с нашите за парното... без да ми се сърдят, сами искат да издържат топлофикацията

  Forza Lazio!!!
 23. 23 Профил на Peter Gospodinov
  Peter Gospodinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който не иска общо парно - продава имота, и си купува къща.
  Който иска апартамент в София с централна топла вода и парно - да си търси начини да плаща. Нова абонатна (повечето вече са такива) + добра изолация + всички плащат = разумно отопление.
  Имам малко дете парното работи цял ден в целия апартамент, и не плащам много, но са налични горе-изброените условия.
  Според мен Топлофикация е на това дередже заради такива като Вальо Топлото и некадърно управление.
  Иначе технологията е рентабилна защото се произвежда ток, и има икономия от мащаба. Представяте ли си как ще се диша в София ако всеки си запали печката с каквото може и почне да се грее ?

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:03 на 31/12/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#23] от "eos_33":

  Много добре спомена за топлата вода. Цената е 2,5 пъти надолу спрямо ел. бойлер, да не говорим че цялото семейство може да мине през банята един след друг, без да чака наново да се затопли. Не знам тук какъв аргумент ще измислят тея, които не плащат. Не гледам да са си запушили тръбите и сложли бойлери.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK