"Булгаргаз" спря газа към "Топлофикация - Шумен"

Националният доставчик заплаши да намали доставките си на гориво за целия регион

Димитър Гогов

© Дневник

Димитър Гогов"Булгаргаз" може да намали подаването на природен газ към всичките си клиенти на територията на община Шумен заради местната топлофикация. Това стана ясно от изказване на изпълнителния директор на дружеството Димитър Гогов. Той обясни, че е издал заповед за спиране на подаването на природен газ към "Топлофикация - Шумен" от 28 декември.


Дружеството длъжник, което е изцяло общинска собственост, не се е съобразило с решението, като кметът на града е издал заповед, с която забранява служители на "Булгартрансгаз" да бъдат пускани на територията на топлофикацията, за да спрат подаването на горивото. Гогов посочи, че е предал случая на местната прокуратура и областния управител и се надява проблемът да бъде решен най-късно до края на деня.


Зам. областният прокурор Димитър Димов коментира, че прокуратурата ще приключи проверката си до 7 дни и ще се произнесе по случая. Ден по-рано пък от местното ръководство на ГЕРБ съобщиха, че ще поискат оставката на кмета на града Красимир Костов заради проблемите с топлофикацията. Потърсен за коментар, градоначалникът не беше открит на мобилния си телефон, от кабинета му заявиха, че е на преговори с "Булгаргаз" в София.
"Не мерим с двоен аршин и същите крайни мерки можем да вземем и срещу "Топлофикация - София". Изчакваме новото ръководство на столичното дружество да се запознае със ситуацията в него", каза шефът на "Булгаргаз". Той допълни, че през първите дни на новата година ще има среща с представители на Столичната общината и ръководството на компанията да се реши какво ще е бъдещето на столичното парно.


Малко по-късно след предупреждението на "Булгаргаз" от столичното парно коментираха, че "всички постъпления на "Топлофикация - София" са насочени към покриването на задълженията на дружеството за доставките на газ". Гогов обясни, че "Булгаргаз" не е кредитна институция, самото дружество трябва да плаща горивото си и не може да си позволи повече да го доставя безвъзмездно.


"В случай че кранът в Шумен не бъде завъртян, ще бъдем принудени тази вечер (29 декември - бел. авт.) или от утре (30 декември - бел. авт.) сутринта най-късно да намалим подаването към целия град", каза Гогов. Към централната станция, към която е свързана топлофикацията, има още четири клиента - газоразпределителното дружество "Черноморска технологична компания", както и промишлените производители "Теси", "Контакс" и "Успех металпринт ССВ", поясни Гогов. Всички компании са закачени към тръбата на "Топлофикация - Шумен".


"На входа ще подаваме толкова газ, колкото е необходимо на другите потребители. Ако топлофикацията не спре потреблението си, то и те ще получават по-малко газ", допълни той. "Вече сме уведомили клиентите си, че може да се наложи да ограничим подаването на газ. С предимство ще захранваме битовите си потребители и общинските сгради", обясни пред "Дневник" Венета Райкова, маркетингов директор на ЧТК - Варна.


По думите й, ако се стигне до ограничаване на потреблението, дружеството ще търси правата си в съда както срещу "Булгаргаз", така и срещу местната топлофикация. "Не може да разберем решението на кмета на града, защо трябва едни клиенти да бъдат предпочитани пред други", допълни Райкова. По данни на местната власт клиентите на "Топлофикация - Шумен" са около 1000, битовите потребители на ЧТК са 850, промишлените са 31, а общинските - 110.


В момента задълженията на "Топлофикация - Шумен" към "Булгаргаз" са 15.5 млн. лв. Дружеството било поело ангажимент да плати 2.3 млн. лв. до 20 декември, но не го е направило. В същото време текущите задължения на "Топлофикация - София" само за 2 месеца са се увеличили с 60 млн. лв. до 100 млн. лв. Дружеството също не плаща редовно задълженията си. В сряда изпълнителният директор на топлофикацията Христо Христов заяви, че най-вероятно централата ще спре работа и ще използва само толкова газ, колкото е необходим за поддържането на санитарния й минимум.


"Топлофикация - Шумен" е общинска собственост от 17 юни 2010 г., след като два пъти бяха направени неуспешни опити за продажбата й от Агенцията за приватизация. Тогава дружеството беше прехвърлено от икономическото министерство към местната власт с мотив, че е открит инвеститор, който да го измъкне от затрудненото му положение.


Избраната компания е столичната "Титан пауър", която е съсобственост на регистрираната на Вирджинските острови "Моран трейд& инвестмънтс" и софийската "Глобал уест груп България". Тя е свързана с "Титан интернешънъл холдинг", в който влизат "Титан спорт", "Титан Ас" и др. В София "Титан" чистят осем от 24 района.


По план дружеството трябваше да поеме задълженията на топлофикацията към "Булгаргаз", както и да инвестира в него 20 млн. евро, но прехвърлянето все още не е факт. През 2009 г. топлофикацията е завършила със загуба от 3.5 млн. лева, показва годишният й отчет - неприет от икономическия министър, който е бил принципал на дружеството до средата на лятото.


В сряда след среща с кмета на Шумен Красимир Костов и с представителя на "Титан пауър" Добромир Донков омбудсманът Константин Пенчев пратил писмо на изпълнителния директор на "Булгаргаз", в което предлага временно решение - шуменската топлофикация да продължи да получава газ, като предплаща подаваното количество на доставчика.


"По този начин хилядите граждани, ползващи услугите на "Топлофикация - Шумен", няма да останат без парно през най-студените зимни дни, а общината ще има шанса да стартира проекта, който пък ще даде възможност на дружеството да започне да изплаща задълженията си към "Булгаргаз" ЕАД" – категоричен е Пенчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK