2 пъти са се свили печалбите на банките в България

2 пъти са се свили печалбите на банките в България

© Юлия Лазарова
584 млн. лв. е финансовият им резултат към ноември

Близо два пъти се е свила печалбата на банковия сектор у нас за последните две години – периода, в който кризата се усети най-силно в българската икономика. Това става ясно от данните на БНБ към края на ноември 2010 г., публикувани в сряда. Печалбата в сектора достига 584 млн. лв. за единайсетте месеца на годината, докато в края на 2008 г. тя е била 1.4 млрд. лв.


Спадът във финансовите резултати на банките се дължи на няколко основни причини - нараснали разходи за покриване на загуби от необслужвани кредити, силно свити приходи от лихви и комисиони заради слабото кредитиране, изплащане на все още сравнително високи лихви по депозити, наследени от времето на войната за привличане на клиенти.


Въпреки неблагоприятните фактори като цяло браншът отново ще завърши поредната кризисна година с печалба. През ноември общият финансов резултат отчита повишение с 67 млн. лв. За цялата 2010 г. се очаква печалбата да е по-ниска спрямо отчетените през предходната година 780 млн. лв.
От БНБ посочват, че банковата система запазва финансовата си устойчивост с подобряваща се ликвидност, добра доходност и привлечени средства и активи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK