Трайков: Новите споразумения с Русия за газа трябва да са готови до средата на 2011

Трайчо Трайков<br />

© Надежда Чипева

Трайчо ТрайковНовите споразумения между България и Русия за доставката на руски природен газ трябва да бъдат постигнати до средата на 2011 г., моят стремеж е да постигнем по-ниски цени на синьото гориво за България, заяви в интервю за БТА министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.


Дадохме си четиримесечен срок, в който да се постигне съгласие по важни въпроси относно проекта АЕЦ "Белене", отбеляза министърът. Трайков заяви, че няма да разреши страната ни да става заложник на когото и да е и ще търси изгодното за България решение.


Засега няма забавяне на проекта АЕЦ "Белене" по вина на българската страна, а напротив "Атомстройекспорт" не спазват сроковете за лицензиране на техническия проект, посочи той.
Като приоритет за следващата година министър Трайков посочи изграждане на електроенергийната инфраструктура - сфера, която по думите му е била подценена от инвестиционна гледна точка. Надявам се през 2011 г. да снижим безработицата поне с процент, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков.Трайчо Трайков:
"България е отправила предложение към Европейската комисия държавната гаранция, която страните-участнички в проекта "Набуко" трябва да предоставят, да не бъде причислявана към бюджетния дефицит. Надявам се, да получим положителен отговор. Все пак това е риск само в случай, че държавната гаранция бъде активирана. Иначе средствата за участие в двата проекта са по силите ни - около 30 процента ще бъде собствен капитал, останалото - дългово финансиране, а и ще носят приходи за страната ни много дълго време. Въпросът не е само в приходите, а и в реалната диверсификация."

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Неутрално
 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Весело

  "Traicho was taught it would, Traicho was still doesn't read"

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 659 Любопитно

  То с Русия споразумение след споразумение...Газ ще има ли без посредници???

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Ясно се вижда, че в рамките на руската геостратегия, тръбопроводите се превръщат в един от основните инструменти за съвременно влияние в Централна Азия. Чрез тях Русия успешно конкурира действията на САЩ за диверсификация на суровинно-енергийния пренос. По данни на електронното издание „КазИнвест”, анализиращо в дълбочина съвременното развитие на нефто-газовия комплекс, Казахстан транзитира 100% от газа и 75% от нефта, предназначени за износ, през руска територия. По-голямата част от останалите 25% от нефта са предназначени за захранване на Баку–Тбилиси–Джейхан, чрез танкери, от пристанище Актау. Едва около 1,5% са предназначени за нефтопровода Атасу–Алашанкоу, действащ от 2006 в направление към Китай (www.investkz.com). Участието на Казахстан в последните два проекта позволява реализацията на многовекторност при избора на маршрути в преноса на нефт. Като цяло обаче, Русия запазва предимството си по отношение на техния транзит, печелейки „тръбопроводното съперничество” в региона.
  http://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika/132-geopolitikata-na-kazahstan

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на pompi33
  pompi33
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Всички правителства се хвалят,че свалят цената на газа,но в крайна сметка наяве нищо.Бъки бомбата започна,Овчаров продължи,сега и Трайчо....И ефект няма.

 7. 7 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цената на газа, както и на бензина, ще расте, тъй като количествата на газа и петрола, като подземни изкопаеми, са ограничени.

  До средата на следващата година ново споразумение с Русия няма да има, още повече пък на по-ниска цена. Спомнете си за завода за преработка на отпадъци в София, който трябваше да е готов преди две години. Вече дори не се и говори за това. Който вярва, че ще има 4 магистрали след 2 години, да ми сложи едно минусче

  Посредници при газа, а и при завода за отпадъци, а и при магистралите, винаги ще има, защото само така се става милионер за един ден.

 8. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  - Браво Трайков. Ти си Пич !!!

  Не бързаме за никъде ..... рашките и първанките бързат ...., че идват избори ..... и Борисов ще вземе да ги направи тези магистрали .... хи ..... хи .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#7] от "Blag":
  Дрън-дрън.
  Цената на газта и нефта падна повече от два пъти през последните две години навсякъде по света.
  Само у нас расте, благодарение на "стратегическите дългосрочни" договори, променящи с нови още по-стратегически и още по-дългосрочни при всяка промяна на цените по световните пазари.
  И така ще бъде докато сме вързани за топките на 100% с руската тръба.

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:20 на 30/12/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ПРЕВРЪЩАНЕТО НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА В ТРАНЗИТИВНА ТЕРИТОРИЯ - ПОНАСТОЯЩЕМ НА РУСИЯ - А В БЪДЕЩЕ И НА ДРУГИ ГАЗО-НЕФТЕНИ ГИГАНТИ СЕ ОЧЕРТАВА КАТО КРАЙНО ПАГУБНО ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА НА СТРАНАТА. КРАЕН РЕЗУЛТАТ БИ БИЛ ОКОНЧАТЕЛНО ДЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА - ЗА СМЕТКА НА ОСТАТЪЧНИТЕ ЖИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ - С КОЕТО ДЕСТРУКСТУРИРАНЕ ТЕ НЯМА ДА УСПЕЯТ ДА СЕ СПРАВЯТ. С НАСТОЯЩЕТО ПЪРВИЧНО ДЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ПРИРОДНАТА ОКОЛНА СРЕДА НА БЪЛГАРИЯ - ОТДАВНА НЕ МОЖЕ НИЩО ДА СЕ НАПРАВИ - ОСВЕН САМОУСПОКОЯВАЩИ ДЕКЛАРАЦИИ - А КАКВО ЩЕ СТАНЕ ТОГАВА - КОГАТО БЕЗБРОЙ ТРЪБОПРОВОДИ ЛЕГНАТ ПРЕЗ НЕЙНАТА ТЕРИТОРИЯ! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ ЗА НАцИОНАлНА БЕЗОПАСНОСТ - КОИТО ЕДВА лИ ЩЕ бЪДАТ ПО-МАЛКО ФАТАЛНИ И ЩЕ ПрЕНАТОВАрВАТ бЮДЖЕТА НА СТрАНАТА ДОПЪлНИТЕлНО - ТЕ НЯмА ДА бЪДАТ ЗА СмЕТКА НА ГАЗО-ПЕТрОлНИТЕ ГИГАНТИ.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 12. 12 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "k_":

  "Цената на газта и нефта падна повече от два пъти през последните две години навсякъде по света."

  Дрън - дрън.
  А бе ти на Луната ли живееш ?

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  НАРЕДБА за условията, на които трябва да отговарят инвестиционните проекти, финансирани с държавни заеми, и проектите, кандидатстващи за финансиране с държавна гаранция, и за реда за тяхното разглеждане
  Чл. 8. Всички искания за предоставяне на държавна гаранция по заеми, които се предвижда да бъдат сключвани през следващата година, се представят от ресорното отраслово министерство в Министерството на финансите до 31 март, придружени от следните документи:
  1. пълно описание на проекта - наименование на проекта, цели на предлагания проект, характеристика на извършваната дейност, технико- икономическа обосновка на проекта, степен на готовност за реализацията на проекта, размер на необходимите инвестиции и техническо описание на очакваните резултати, макроикономическо въздействие и отражение върху околната среда;
  2. финансов анализ - капиталова структура на заемоискателя, анализ на финансовото състояние преди реализацията на проекта и прогноза за финансовото състояние след реализацията на проекта, очаквани парични потоци по време на и след реализацията на проекта и източници за погасяване на искания заем;
  3. финансови параметри на търсения заем - размер на заема, срокове и начини за усвояване на заема, лихвени условия, погасителна схема, такси и други административно-управленси разходи;
  4. обезпечения или гаранционни схеми, които могат да се използват в полза на гаранта.
  Чл. 9. (1) Министърът на финансите изготвя списък на постъпилите предложения по чл. 8 и анализ на степента, в която са покрити следните критерии:
  1. значимост на проекта за развитието на икономиката на страната;
  2. сравнителни предимства на условията за кредитиране в съпоставка с пазарните ориентири;
  3. дял на съпътстващите разходи спрямо преките инвестиционни разходи;
  4. очаквани отраслови и макроикономически ефекти при реализиране на проекта;
  5. степен на поеманите рискове и мерки за тяхното ограничаване;
  6. степен на обезпеченост за обслужване на заема;
  7. стопанска репутация на заемоискателя, липса на просрочия при обслужването на съществуващи заеми и други задължения, приемливи стойности на показателите за рентабилност, ефективност, ликвидност, степен на задлъжнялост и платежоспособност (финансова автономност).
  (2) Проектите, включени в списъка по ал. 1, се внасят за съгласуване в Съвета по структурна политика към Министерския съвет преди внасянето им за разглеждане и одобряване от Министерския съвет.
  Чл. 10. В проекта на закон за държавния бюджет на Република България за следващата година Министерският съвет включва списък на одобрените проекти по чл. 1 и 7.

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#13] от "latcho59":
  Държавногарантиран дълг са всички финансови задължения, за които Министерският съвет е издал гаранции от името и за сметка на държавата при спазване изискванията на Конституцията.

 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#12] от "Blag":
  Е, айде сега. погледни тук:
  http://www.mongabay.com/images/commodities/charts/crude_oil.html
  и после да се разберем кой на коя луна живее.

 16. 16 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...КОГАТО БЕЗБРОЙ ТРЪБОПРОВОДИ ЛЕГНАТ ПРЕЗ НЕЙНАТА ТЕРИТОРИЯ! " - коментар #11

  Няма да легнат, защото всеки от тях ще трябва да премине през иглените уши на "закона" - вж. # 13

  А и дълго преди да се случи това, територията, наречена България, ще бъде гъсто заселена с китайци, които знаят какво да правят и как да го правят.

 17. 17 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "k_":

  Погледнах. Онова, което се вижда е, че за последните 10 години цената на петрола непрекъснато расте и продължава да расте и в момента. Има спад на цената преди няколко години за около 2 г. наистина, но след това растежът продължава. Този спад е по-скоро изключение и никак не се обяснява с: "Цената на газта и нефта падна повече от два пъти през последните две години навсякъде по света."

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#17] от "Blag":
  Нещо не ми стана много ясно. Цената на петрола пада два пъти - факт. Цената на газта за българите не пада - друг факт.
  Така поне е нашата луна.

 19. 19 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":

  Цената на петрола не пада два пъти. Тя изобщо не пада. (Същото е и с цената на природния газ.) И всичко това се вижда много добре на графиката, която ти посочи. Или на вашата планета на бялото казват "черно" ?

 20. 20 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Россия просто е длъжна да вдигне цената на газа за България поне три пъти.
  Така се полага за подлогата на Брюксел и пуделът на Вашингтон!

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  МИНУСИТЕ СЛАГАТ МИНУСИ НА ЗАКОН, НОРМАЛНО.
  И на подзаконов нормативен акт. Браво на вас.

 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Като приоритет за следващият министър, Трайков посочи изграждане на ...

 23. 23 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 633 Любопитно

  до половин година не се знае какво ще стане нито с РФ нито с Путин.Но шанса за ЮП е минимален

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 24. 24 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#20] от "james1":

  ей скот

  low riders team
 25. 25 Профил на Остап Сюлейман Берта-Мария Бендер-бей
  Остап Сюлейман Берта-Мария Бендер-бей
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  По този повод с един приятел за малко да се скараме. Той твърди, че Газпром и посредниците таковат мамата на икономиката, на парното и на живота въобще.
  Пък аз, понеже не бях наясно как, аджеба, газа от „Булгаргаз“ излиза на 339 долара, пък крайния потребител го плаща на 520-540, взех да се ровя.
  А пък министър Трайков спомена за още някакви посредници, нашенци – газоразпределителните дружества, на които сега ще правят ревизия.
  http://robstvo.wordpress.com/2010/07/10/%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80/

 26. 26 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "1980г. Комунизъм":

  Другарю Комунизъм,моля пиши си Капитализма на български,защото не всички те разбират!Така де ,едни пердашат само на руски,други на английски,обаждат се и на турски,а ние не живеем в Бимбинистан, а в България!И си имаме майчин език!

  Виниций
 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Николай Хайтов - Капитан Петко Войвода - "Големият Стамболов не е проблем, малките стамболовчета, които искат да угодят на големия са" ...
  По е лоша простотията и от лошотията.
  Радой Ралин

  Цъкайте минуси на коментарите. Животът ви е затрупал с минуси, положете ги един върху друг мислейки, че ще ви станат на плюсове.

 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:46 на 30/12/2010 от неговия автор.

 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#26] от "peter todorov":
  Те на всички езици са неграмотни.

 30. 30 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  Още ли не ви е ясно, че няма да има нито АЕЦ "Белене", нито Южен паток, нито петролопровод "Александрополис-Бургас и руски "инвеститори" няма да има. Всичкото е кьорфишеци и червени балони. Крайцера " Аврора " гръмна 1917 г. и потъна, втори път няма да гръмне !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 31. 31 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1155 Весело

  ТТ-то пак приказва глупостями
  Старите кримки от ведомството му знаят, че въпроса със газа не се урежда от експерти, а от политици! И експресите могат да имат хиляди сценарии,, важното е как е спал путин!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 32. 32 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 633 Любопитно

  До коментар [#30] от "KK 1917":Че гоцевия голям член се оказа много мек,това вече на почти всички е ясно.Но дали и съдбата на "железния"московски кмет Лужков няма да се дублира от Путин?

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK