Бюджетният дефицит в края на ноември е 57% от заложения за 2010 г.

Социалните разходи са с най-сериозен ръст спрямо миналата година


- Плащанията за декември може значително да надхвърлят приходите

Месец преди края на 2010 г. бюджетният дефицит е бил едва 57% от този, който е заложен в закона. Според данните на Министерството на финансите към 30 ноември държавата е била на червено с 1.866 млрд. лв. (2.6% от БВП).


През юли, когато парламентът одобри актуализацията на бюджет 2010, се отвори възможност на правителството да изхарчи 3.26 млрд. лв. (4.8% от БВП) повече от приходите, които се очаква да събере.
Така ниският размер на дефицита за 11-те месеца предполага, че държавата или ще приключи фискалната 2010 г. с по-малък от планирания дефицит, или за декември ще отчете дефицит над 1 млрд. лв. на месечна база, за да достигне позволеното от закона.


Освен това в края на годината държавата разплаща фактурите по обществени поръчки и традиционно правителството развързва кесията за извънредни плащания само с решения на Министерския съвет без одобрение на парламента.


Активно харчене в края на годината се потвърждава от факта, че само за последните три седмици правителството гласува извънредни разходи за 107 млн. лв. Тази година възможностите за такива харчове са значителни, тъй като кабинетът успя да спести част от планираните плащания през резерва за непредвидени и неотложни разходи и на практика разполага с ресурс, който може да употреби, без да надхвърли заложения дефицит.


Само за ноември на месечна база дори е отчетен минимален излишък от 36.5 млн. лв. и това е свило дефицита с натрупване, достигнат в края на октомври.


От справката на финансовото министерство се вижда, че изпълнението на приходите изостава леко спрямо заложените планове и ако има неизпълнение, то няма да е голямо, но на консолидирано ниво. По отделни пера обаче е възможно да има и разочароващи резултати.


Най-сериозен в края на ноември е проблемът със събираемостта на акцизите. Този косвен данък е осигурил на хазната 3.229 млрд. лв., като това е само 82% от разчета за цялата година. По-сериозно е неизпълението и на приходите от социалноосигурителни и здравни вноски, при които годишният план е покрит 86.4%.


Разходната част на бюджета пък е изпълнена 83.5% към края на ноември. При разходите обаче 10-те месеца на годината не могат да служат като база за механично прогнозиране, защото традиционно през последното тримесечие правителството разплаща своите задължения по инвестиции, ремонти и други обществени поръчки. Така средномесечните разходи през ноември и декември може да надхвърлят двойно средния размер в предходните месеци.


Въпреки това ясно се забелязва нарастване на здравните и социалните разходи. За периода от януари до края на ноември те са с 911 млн. лв. повече спрямо 11-те месеца на миналата година. От финансовото министерство коментират, че по-голямата част (494.1 млн. лв.) се дължи на базовия ефект от повишаването на пенсиите през 2009 г. и на по-високите разходи за обезщетения и помощи.


Преди няколко месеца от ведомството на Симеон Дянков посочиха, че нарастването на социалните разходи си има цена и освен в нарастване на бюджетния дефицит тя се изразява и в изземване на ресурси, което ограничава възможностите за инвестиции.


 ПриходиИзпълнение спрямо годишния разчет 
Общо2135587,00%
ДДС546093,20%
Акцизи322982,80%

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 767 Неутрално

  А сега де. Дянков е виновен!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Весело

  Бавноразвиващите са в шах - малък ли е дефицита, голям ли е? Другите смешници дето разправят, че пенсиите не били се повишили също са в траур защото са раздадени над 490 милиона повече за пенсии... Въобще много се спекоха!

 3. 3 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  О, не бързайте, сега ще дойде форумният аристократ и ще обясни как това е много лоша вест..

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 4. 4 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нали това е задачата на американските "приятели", които бдят да потъваме колкото може по-бързо, пък ако и пробутат МВФ, както направиха в Максико, ще трябва всичкото злато да изчезне. Американските и мултинационалните фирми у нас натискат правителствата да поддържат ниски заплата, поради което поставиха довереното си лице Дянков. Ниски заплати, високи печалби за чужденците, фирмите не преинвестират в България, а изнасят печалбите и страната влиза в дефицит, това беше заявил Салвадор Алиенде за америкаските фирми, поради което беше елиминиран от ЦРУ и "Екипа на шока", в който участвуваше Буш баща и Чили претърпя държавен преврат.

 5. 5 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#4] от "desjardinseli":

  Как направи тези заключения от горната статия?

 6. 6 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Ако се запази дефицитът така ( по нисък ) за цялата година е супер , притесняваме че у нас винаги когато в края на годината се зададат неизразходвани средства бюрократите веднага ги оглозгат "неотложно" за да могат да защитят раздутият си бюджет.

  колкото повече,толкова повече
 7. 7 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#1] от "Български патриот":

  Просто Дянков пак лъже.

 8. 8 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 480 Весело

  явно не ви е ясно кво стаа ама изобщо!
  но ще ви се изясни де.


 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#1] от "Български патриот":

  Виновен е, разбира се! Като надмине Орешарски, тогава няма да е виновен ))
  Т.е., числата трябва да са над 100% от бюджетираните.
  Дееба, два пъти си оправят бюджета, и пак не могат да го докарат като хората

 10. 10 Профил на Др.Иванов
  Др.Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "desjardinseli":

  "Нали това е задачата на американските "приятели", които бдят да потъваме колкото може по-бързо..."

  Глупак.

  Нямаш никакви американски приятели. Нито в кавички, нито без...

  Нито руски. А ти специално- сигурно и български нямаш...

  Американците не знаят, че България съществува. Не им трябва просто... И последният им дерт е да "бдят" (егати- като в казарма), за да потъваш...

  Къде да потъваш бе, байно? Знаеш ли къде си? Къде да потъваш повече?

  Гласувай за ГЕРБ! Спаси България!
 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 06:53 на 03/01/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Първо, да честитя Новата на всички от екипа на Дневник, а също така и на трудолюбивите форумци, писали по празничните дни!

  Сега, по темата! Дааа... Оптимистично е.
  Дефицитът за 11 месеца е само 57% от заложеното в закона. От заложеното в актуализирания закон за държавния бюджет, да припомня. Да припомня на значки, форумни патриоти и други тържествени олигофрени фактите, че техните спомени са валидни за по седмица или ден.
  Да припомня и целите на Дянков през 2009 година, когато с ентусиазъм се спъваше по коридорите на властта:

  12 август 2009:
  ″Бюджетът и за следващата година ще е балансиран″.

  26 Август 2009:
  ″Бюджетът за догодина ще бъде балансиран, защото валутният борд в България в очите на инвеститорите означава точно такъв бюджет″.

  7 Октомври 2009:
  ″Правителството предлага консервативен бюджет за 2010 г. с нагласа за положителна актуализация в средата на следващата година″.

  17 ноември 2009:
  ″От октомври правителството вече намалява дефицита и се опитва да балансира бюджета до края на годината″.
  ″За следващата година балансираният бюджет гарантира доходите на населението, валутния борд и дава заявка за влизане в еврозоната″.

  26 Ноември 2009:
  Борисов: ″Всеки, който ни тласка да отидем на дефицит, за да прескочим тези няколко месеца на спокойствие, не е отговорен към следващото поколение″.

  Дянков: ″Балансираният бюджет е основна фискална цел на страната, за да можем да изпълним критерия за влизане в ERM ІІ и еврозоната. Ако постигнем балансиран бюджет, няма да се наложи да увеличаваме данъците″.

  3 декември 2009:
  ″Бюджетът за догодина е единственият възможен и още една крачка за влизането на България в еврозоната″.

  9 Декември 2009:
  Правителството одобри поисканото от финансовия министър Симеон Дянков актуализиране на бюджета за 2009 г., в който да се запише дефицит от 500 млн. лв. Предложението бе незабавно изпратено в парламента.

  13 декември 2009:
  "Ние ще завършим годината с най-добрия фискален резултат в целия ЕС".

  7 Януари 2010:
  ″Подготвили сме се и за по-лош сценарий и затова бюджетът (за 2010 г. -бел.ред.) е по-консервативен″.

  29 Януари 2010:
  ″Балансираният бюджет е една от целите ми като показател за стабилност с оглед на кандидатстването на страната за приемане във валутния механизъм ERM ІІ като преходен етап към приемането на еврото″.

  11 Април 2010:
  ″Засега не е необходима ревизия на бюджета за 2010 г., не вървим към свръхдефицит. Напротив, за 2010 г. бюджетното ни състояние е заедно с Естония – едно от двете най-добри бюджетни състояния в Европа. Ние определено ще останем в критериите под 3%″.

  5 Май 2010:
  Борисов: ″Още днес в парламента ще бъде внесено предложение за актуализация на бюджета″.

  На 10 юни 2010 година, геният от Ловеч вече плуваше в обратна посока: "Първо, в предложената ревизия на бюджета се запазва нивото на преките и косвени данъци. Второ, с 800 млн. лв. повишаваме разходите за социални помощи и подкрепа на икономиката за сметка на намалена държавна администрация и нейната издръжка. Трето, в резултат на промените, които предлагаме днес, очакваме в края на годината икономиката да отбележи растеж от 1%, а дефицитът да бъде до 4,8% на касова основа и 3,8% на начислена основа. Това са трите основни стълба, към които ще адаптираме фискалната рамка към кризата."
  Дянков е виновен, разбира се. И малоумен, но това вече е друга тема.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf"

  Ти пък,що не се гръмна в пукотевицата по нова година,и никой нямаше да разбере. Сто пъти съм ти казвал,ОТ СЧЕТОВОДИТЕЛ,ИКОНОМИСТ НЕ СТАВА! Ако беще икономист,щеше да си на мястото на Дянков,а не да се правиш на умен,пред няколкото соц.идиота във форума.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#13] от "lz2":

  Не ти харесаха цитатите, или си още под въздействието на парцуцата и лекарствените средства та изпълзя от фекалиите тъй пъргаво?
  Абе, lz2, нали и аз това викам на цялата сюрия дебили от ГЕРБ. От счетоводителя на пицария "България" не става икономист. Това, че Дянков е министър на финансите е само илюстрация на вкалинчването на страната. То и Калинка беше шеф на Фонд "Земеделие", Румито Желева - външен министър, фатмака Божидар Димитров беше също някакъв такъв там, а Анна-Мария - здравен министър, но от това произлезнаха само куриози. И с ловешкия бабуин е така. Куриоз след куриоз, заем след заем, дефицит след дефицит.
  Я да те попитам нещо. Колко ще е дефицитът за декември 2010 година? Та да приключим рекапитулацията с бюджет 2010 предсрочно. Преди финансовия министър и стадото бабуини управляващо страната...

  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#14] от "Graf":

  Ако почна да изброявам кражбите и гафовете на вашето Гейско правителство,и на което Ти пак НЕ БЕШЕ ФАКТОР,няма да стигне капацитета на сървъра на "Дневник".Видя се на изборите. И защо,след неистовите ви напани,да хулите Дянков,и да възхвалявате онова недоразумение,което не си намери партия,ПРОЦЕНТИТЕ ЗА КАНДИДАТ НА БСП ЗА ПРЕЗИДЕНТ,СА 9,4?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#14] от "Graf":

  "Колко ще е дефицитът за декември 2010 година? Та да приключим рекапитулацията с бюджет 2010 предсрочно. Преди финансовия министър и... "

  ЩЕ БЪДЕ В РАМКИТЕ НА ГЛАСУВАНИЯ. Нищо,че каквото и да напиша,ти ще си контра.Ако напиша,че ще е наполовина на гласувания,ще кажеш,че Дянков спира икономическото оживление и продължава политика,за свиване на потреблението,ако напиша,че ще е в горните граници на на гласувания дефицит,ще кажеш,че харчи бюджетния излишак,и иска да тегли заем от Световната банка,да зароби България и т.н,и т.н.!Знам ви фурнаджииското мислене!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Български патриот":Ами да! Затова през Декември харчиха безотчетно! Аз се сещам за едни 100 милиона ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предлагам да не се правите на маймуни !Всички големи плащания ше ги отчетат (ако не ги прехвърлят за 2011) през декември, но тогава няма да излезе статия . Помнете ми думата!

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#17] от "BBC":

  Аз пък се сещам за едни 4 милиарда,похарчени от Гейското правителство,през последният им Декември! Ама този декември,ще им е и последен,во веки веков! АМИН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#15] от "lz2":

  Гледам, с главна буква ме титулуваш вече. На Ти сме минали.
  Проценти цитираш, на статистика се позоваваш, а респондентите викат, че твоите са като ония та даже и по-зле. Таман седемдесет и кусур процента викат тъй.
  Нема да се косиш. Непобедими сте в гафовете. Викат, от Ватикана върнали на мутрето плочата от Рим. Нескромна била и не подхождала за църквата "Св. св. Винченцо и Анастасий". Мама миа. Чак сега разбирам изражението на Светия отец, който имаше вид на ударен от гръм на аудиенцията: http://www.glasove.com/pictures/c31792e1bca7.jpg

  До коментар [#16] от "lz2":

  Скромен си с прогнозите. С главни букви, крещейки прогнозираш, че Дянков ще се вмести в актуализирания си бюджет. Може. Ама си е провал. Отвсякъде. Иначе, заемите Дянков ги тегли. Както от Световната банка за БДЖ, така и от облигационния пазар. Даже е предвидил на 10 януари да вземе заем. Около 25 милиона. Мноо рано бе... Баф маа му. Таман почнахме да работим в новата декада и ловешкият дебил се юрнал с ДЦК към пазара. Да търси левчета.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#20] от "Graf":

  Е това,пък не съм го писал аз.Прочети го,ако ти отърва:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/01/02/1018713_wikileaks_spored_brjuksel_samo_toiagite_deistvat_na/

  Значи,че кражбите не са мое съчинение.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":И аз се сещам! И това оправдава Дянков?! Ами аз и тогава бях против, както и сега! А Мутрата нали спечели с обещанието, че няма да прави като тях?! А къде е разликата?! Май само в сумата, ама тя е от нямане, а не от принципи!!!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 23. 23 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":" Ама този декември,ще им е и последен,во веки веков! АМИН!"?! Какво ще ги правите?! Ще ги слагате в газови камери?! То друго не ви остава.Нали щяхте да ги съдите за кражби?!! Ама как ще стане, като вие правите същото. Нали тогава тези след вас ще ви съдят вас! Гарван, гарван око не вади! Пък и спонсорите са ви едни и същи!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 24. 24 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И още нещо ми прави впечатления! Рекламата на България се излъчва основно ... във вътрешни медии и то проправителствени! Тези реклами не трябва ли да са за чужбина?! И не е ли това предизборно пазаруване на медии?! Също като тройната коалиция. Та част от тези декемврииски пари са именно такива! Бай Ганьо прави ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#23] от "BBC":

  Нали си гласуваха амнистия! Пък като много ти е интересно,виж в предния ми пост има линк.Отвори го и ще ти стане ясно,ЗАЩО!

  За газовите камери,не се безпокой.Не сме фашисти,или комунисти.Во веки веков е мярка за време.Толкова време комунистите няма да са на власт.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Любопитно

  До коментар [#21] от "lz2":

  Бе идиот неземен, къде видя да отричам факта, че ония хубостници бяха крадливи до безобразие? Къде видя да отричам Батко и братко, овързани с Гагаузов и компания? Само че, ти, като всеки партиен партизанин, го караш на принципа "А вие защо биете негрите?" и не се замисляш за факта, че сливенския футболист и по съвместителство - кмет е толкова свързан с ГЕРБ, колкото с Гагаузов и местните мафиоти. Което не попречи на Цвъ да го оневини скоропостижно. "„Критиките към кмета на Сливен Йордан Лечков са неоснователни. Процесът който се води срещу него, е към отшумяване“, рече физкултурникът и добави: ""Йордан Лечков е личност, която уважавам изключително много, и постиженията му в областта на спорта преди и сега като кмет могат само да бъдат за пример".
  Ае сиктир бе, фатмак. Понеже ония крали, твоите могат и да се насерат навсякъде, така ли?


  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#26] от "Graf":

  Алооо,Алов,

  Не се нервирай! Не е полезно за сърцето!

  Пък що се отнася до нрава на партийните секретари,ти си много близо до него!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK