Руските петролни добиви достигнаха посткомунистически рекорд


Производството на черно злато е достигнало 10.15 млн. барела на ден през 2010 г.

Петролните добиви на Русия достигнаха най-високото си равнище от разпадането на Съветския съюз насам, съобщи агенция "Ройтерс". Причината най-големият износител на черното злато в света да увеличи производството си е ръстът в цената на суровината.


Добивите през миналата година са се повишили с 2.2% до 10.15 млн. барела на ден. Подобно равнище не е достигано от 1991 г. насам, когато се разпада Съветският съюз. За сравнение, производството на Саудитска Арабия за декември се равнява на 8.25 млн. барела дневно.
Най-голямата руска петролодобивна компания "Роснефт" започна да добива от находището "Ванкор" в Сибир през август. Производството от него през декември се равнява на 255 хил. барела на ден. Руският премиер Владимир Путин заяви през октомври, че страната може да добива по 10 млн. барела на ден поне още едно десетилетие.


Очаква се експортът на петрол да нарасне през настоящата година, тъй като страната започва да изнася към Китай чрез петролопровода Източен Сибир - Тихия океан.


Добивите на природен газ са нараснали с 12% до 650.3 млрд. метрични тона през миналата година. На територията на страната се намират най-големите резерви от синьото гориво в света, а Русия е основен доставчик за Европа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK