По-малко фирми ще имат право на европари за технологична модернизация

Кабинетът "Борисов" все още не е сключил нито един договор по "Конкурентоспособност"


98 млн. лв. са предвидени за модернизация на малки и средни фирми


49 млн. лв. са предназначени за иновации

В условията на криза оперативна програма "Конкурентоспособност" ограничи обхвата на фирмите, които могат да кандидатстват за еврофинансиране, и завиши над 18 пъти изискванията за оборотите на средните предприятия по една от схемите си. В същото време кабинетът "Борисов" все още няма сключен нито един договор по програмата за бизнеса от идването си на власт.


През тази година по програмата тръгват две нови схеми - за технологична модернизация на малки и средни предприятия и внедряване на иновативни продукти. Всички документи за тях са качени на страницата на програмата в интернет на адрес www.opcompetitiveness.bg.
Двете схеми са с крайни срокове за кандидатстване, като процедурите са направени така, че да облекчат бизнеса, коментира Жулиета Хубенова, съветник на министъра на икономиката Трайчо Трайков по оперативната програма. Асоциацията на консултантите по европейски програми (БАКЕП) обаче не са доволни с условията по модернизация на фирмите, защото се стеснява кръгът на потенциалните кандидати.


По схемата за модернизация на предприятията ще могат да кандидатстват само високотехнологични компании от ИТ сектора, производството на лекарства и химични продукти, автомобили, издателска и радио-телевизионна дейност. Тези фирми обаче трябва да имат реализирани приходи за 2009 г. от 300 хил. лв. за микропредприятия и до 1.5 млн. лв. за средните компании според насоките за кандидатстване. Крайният срок за подаване на проектите е 1 април, а общият размер на финансовата помощ е 97.791 млн. лв.


Според БАКЕП ограничаването на секторите и повишаването на изискването за минимален оборот от 80 хил. лв., колкото е било предишния път, на 1.5 млн. лв. сега ще стесни изключително много броя на фирмите, които ще могат да кандидатстват. По време на общественото обсъждане на насоките за кандидатстване БАКЕП настояваха да бъдат допуснати всички производствени предприятия, както и да не се завишава изискването за обороти.


От управляващия орган на програмата тогава отговориха, че ако интересът е малък и не успеят да договорят всички средства, са готови да отворят нов прозорец за кандидатстване с разширяване на допустимите фирми.


Междувременно все още не е ясно кои от 597 компании, които подадоха оферти в началото на август по схемата, са одобрени. Тримесечният срок за оценяване на проектите изтече през декември. Според Хубенова спечелилите европейско финансиране ще бъдат обявени до края на седмицата.
Схемата за технологична модернизация на предприятията се радва на най-голям интерес от бизнеса, като сключените договори са 699.


Схемата е по приоритетна ос 2 "Повишаване на ефективността на предприятията" с бюджет е 1.161 млрд. лв. От тях са договорени 389.6 млн. лв., като на фирмите са изплатени близо 24.3 млн. лв. към 15 декември 2010 г., според информационната система за еврофондовете ИСУН.


"Подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги" е другата схема, отворена за кандидатстване по "Конкурентоспособност". Новото тук е, че този път схемата не е с "безкраен срок" за кандидатстване, а е с 5 крайни срока - до 7 март, до 9 май, до 11 юли, до 12 септември и до 14 ноември 2011 г.Общият й бюджет е близо 48.9 млн. лв.


"Основната цел на схемата е да предостави интегрирана консултантска и инвестиционна подкрепа на предприятия в изпълнението на успешни проекти за внедряване в производството и пазарна реализация на иновативни продукти с висока добавена стойност", е посочено в съобщението.


По тази схема за разлика от технологичната модернизация управляващият орган по "Конкурентоспособност" е взел предвид препоръките на БАКЕП, като е отпаднало изискването фирмите, които могат да кандидатстват, да са създадени до 3 месеца от датата на подаване на проектите.


Тази схема е по приоритетна ос 1, базирана на знанието и иновациите, по която все още не е приключило оценяването на проекти, подадени през 2009 г., и няма яснота кога ще стане това. Това са 114 проекта по схемата за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия, като по неофициална информация от тях за финансиране са одобрени едва двайсетина, но все още няма крайно решение на управляващия орган, въпреки че в края на ноември схемата беше прекратена.


Общият бюджет на ос 1 за иновации е 482 млн. лв., от които са договорени 41 млн. лв. с 40 компании, на които са платени 2.4 млн. лв. по данни на ИСУН към 15 декември 2010 г.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Да повторим последното изречение:

  Общият бюджет на ос 1 за иновации е 482 млн. лв., от които са договорени 41 млн. лв. с 40 компании, на които са платени 2.4 млн. лв. по данни на ИСУН към 15 декември 2010

  Бюджет: 482 млн. лв
  Договорени: 41 млн. лв
  Изплатени: 2,4 млн. лв. по данни на ИСУН към 15 декември 2010

  (нищо чудно скоро някой да докладва за пореден антикорупционен удар, при който са заловили бенефициент от програмата, че е купил 4 бр. епруветки, 3 пипеки и 2 лакмусови лентички на завишена цена, което е принудило държавата и ЕС да отложи програмата с 2 години)

 2. 2 Профил на Lili
  Lili
  Рейтинг: 437 Разстроено

  С Технологична модернизация е същото положението:

  "Схемата е по приоритетна ос 2 "Повишаване на ефективността на предприятията" с бюджет е 1.161 млрд. лв.
  От тях са договорени 389.6 млн. лв., като на фирмите са изплатени близо 24.3 млн. лв. към 15 декември 2010 г., според информационната система за еврофондовете ИСУН."

  Разликата между договорените и изплатените средства (над 360 млн. лв.) е само част от сумата, която бизнесът вече е похарчил, за да участва в тези проекти, без да е ясно, кога ще си получи парите обратно.

  bez podpis
 3. 3 Профил на ectet
  ectet
  Рейтинг: 8 Гневно

  Проекти за иновации не са оценени от 2009 г... Ами то няма смисъл да ги оценяват - вече не са иновации!!!
  Кой ще уволни чиновниците и всички по веригата нагоре които блокират процеса?!

 4. 4 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно по схемите за иновации понятието "без краен срок" се отнася за срока на оценяване на проектите. От 2009 г., откакто беше пусната вече закритата схема за иновативни предприятия, няма нито един сключен договор. Сега дори и да се обяви решение за финансиране, дали ще има и 10% от фирмите, които ще сключат договор? Съмнявам се. След повече от година чакане, повечето фирми или вече са финансирали патентоването на иновациите си по друг начин, или са се отказали...

  m.b.ilieva@gmail.com
 5. 5 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Всичко е ясно. Парите трябва да се раздадат на "наши хора". Явно по логиката на управляващите, по-добре парите да бъдат загубени, отколкото да бъдат взети от случайни хора, които не знаят, че разговорите им се подслушват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK