Доходи от чужбина се декларират дори по-лесно


- Не е нужна служебна бележка, освен ако не се доказват платени данъци зад граница

Получили сте доходи от чужбина? Не се плашете, няма нищо страшно те да се декларират и дори да си получите полагаемите облекчения, ако имате право на такива. Попълването на приложение за доходи от чуждестранен източник може да се окаже дори по-лесно, отколкото да декларирате доходите си от България.


От Националната агенция за приходите (НАП) обясняват, че в кризата все повече българи се ориентират към изпълнение на задачи от разстояние и работа през домашния си компютър за чуждестранни фирми. Заради нарастващата популярност на тези взаимоотношения е направен опит и за улесняване администрирането им и плащането на дължими данъци, когато доходите идват от източник извън България.
Когато отидете в офисите на НАП, за да получите формулярите, лесно може да се ориентирате. Ако нямате задгранични доходи, взимате главното тяло на декларацията и поотделно само приложенията, които ви трябват - за доходи от трудови правоотношения, за дейност като едноличен търговец, от друга стопанска дейност (хонорари), наеми, дивиденти и т.н.


Ако имате доходи от чужбина за вас е подготвено специално интегрирано тяло на данъчната декларация, с всички включени приложения, които са "хванати" с телбод като в тетрадка. За всеки вид доход с източник от България формулярът съдържа и аналогична страница за постъпления от чужбина. Изключения са доходите на едноличните търговци.


За разлика от местните си доходи задграничните само се посочват като сума и име на фирмата (лицето), платила дохода. Така например, ако сте получили хонорар по авторски договор от чужда компания, е достатъчно само да посочите левовата равностойност на възнаграждението си и нейното име.


След това сами приспадате 40% нормативно признати разходи и не е нужно да прилагате каквито и да било документи. Не ви трябва и служебна бележка, освен ако не доказвате платени данъци в чужбина и не претендирате за приспадане на задълженията си у нас. В този случай е нужен документ от лицето, което е платило дохода, или от данъчната администрация на съответната държава.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Демек очаквате фрилансър данъци да плати?

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 2. 2 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Блаженни са верующите" е казал един преди около 2000 лета

 3. 3 Профил на stan4o12
  stan4o12
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Получени пари от Google AdSense трябва ли да се декларират?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK