Данъчната кампания 2011 започна: Земеделците за пръв път ще плащат данъци

Печалбата от продажбата на жилище също ще се облага, ако сте били собственик над три години

За закъснение при подаването на данъчната декларация следва наказание от 500 лв., а за повторно закъснение тя става 1000 лв.

За закъснение при подаването на данъчната декларация следва наказание от 500 лв., а за повторно закъснение тя става 1000 лв.Макар и да няма пряка връзка между изчезването на сурвакарите и началото на данъчните кампании от първия работен ден на всяка Нова година, двете неща не могат да не събудят аналогия. За разлика от усмихнатите хора в народни носии данъчните не носят украсени дрянови клонки и не отправят пожелания, но също така си взимат своето.


Тази година не прави изключение и всички граждани с доходи извън работната им заплата ще трябва да подадат данъчни декларации, а тези, на които своевременно не им е бил удържан или сами не са плащали данъците си още при получаване на дохода, сега ще трябва да платят всичко накуп.
Окончателното уреждане на данъчните задължения за 2010 г. е в действие от началото на годината и ще продължи до 30 април.


В този срок трябва да се подадат данъчните декларации и да се внесат оставащите за доплащане задължения, ако има такива. Отново са предвидени две облекчения - за подаване на декларацията и плащане до 10 февруари, както и за деклариране по електронен път. И в двата случая е предвидена 5% отстъпка от оставащата за довнасяне сума, но двете облекчения заедно не може да се ползват.
През 2010 г. за първи път ще се облагат с данъци доходите на регистрираните земеделски производители и печалбата от продажба на жилищен имот.
От 2010 г. доходите на регистрираните в общинските служби земеделски производители също се облагат с данъци. Сега в кампанията, която предстои, те ще трябва не само да попълнят декларация, както бе до миналата година, но също така и да начислят и платят данък от 10%. Също като журналисти, артисти, композитори, архитекти и други земеделците също ще имат възможност да намалят облагаемия си доход с 60% нормативно признати разходи.


Така при доход от 20 хил. лв. държавата признава 12 000 лв. като разходи и 10-те процента плосък данък би следвало да се платят върху оставащите 8000 лв., с което ефективното данъчно бреме за земеделците ще е 4%. Този режим обаче не е достъпен за земеделските производители, които упражняват дейността си като еднолични търговци. Те не могат да намалят облагаемата си основа с определен процент признати разходи, а вместо това плащат данък за разликата между приходите и доказаните разходи, като данъчната ставка за тях е 15%.


От 2010 г. за първи път с данък се облага и печалбата от сделки с жилищен имот. Условие за освобождаване от данък за хората, които са продали жилище, е то да е било притежание на продавача повече от 3 години, или в противен случай се дължат 10% данък върху печалбата от сделката. Данък не се плаща и в случай че имотът е бил продаден на загуба (продажната цена да е по-ниска от цената, по която е бил купен).


Този режим бе въведен миналата година, за да отмени практиката, съществувала по-рано, печалбата от продажба на основно жилище да не се облага. Тя позволяваше на хората да спекулират с имоти, без да плащат данък, като купуват и препродават жилища, които са единствени на тяхно име и живеят в апартаменти или къщи, вписани на името на техни роднини.


Какви са процедурите


Още от 23 декември на сайта на НАП (www.nap.bg) са поместени формулярите на новите данъчни декларации. Те могат да се разпечатат и попълнят, след което да се подадат в офисите на НАП според адресната ви регистрация, или да се изпратят по пощата с обратна разписка. Декларирането по интернет с електронен подпис също вече е активирано, а от началото на февруари ще се предложи и услугата декларация с баркод.


При нея физическите лица може да отварят формулярите на сайта на НАП, а в самите файлове е заложен алгоритъм, който сам изчислява данъчните задължения. Така декларацията се разпечатва, след като вече е попълнена, и остава само да се подаде.


Отново ви трябва само главното тяло на декларацията (то представлява няколко листа формат А4, свити като диплянка), както и приложенията за доходи, които вие сте получавали. За доказване на авансово удържан данък е нужно да се подадат служебни бележки от работодателя, които доказват това, като е добре, преди да ги подадате, да запазите копие и за вас.


За закъснение при подаването на данъчната декларация следва наказание от 500 лв., а за повторно закъснение тя става 1000 лв. Ако пък някой попълни невярна декларация, в която е посочил по-малко данъчно задължение от реалното, има глоба от 1000 лв., а при повторно нарушение тя е 2000 лв.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И после да кажете колко са платили.
  Аз залагам данъчната си декларация че НАП ще вземат на босия цървулите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Освен "кръвния" данък, не беше ли десятъкът най-тежкото данъчно бреме за "раята" през времето на турското робство?
  Като се има в пред вид, че по ония времена основните производители са като сегашните - все земеделски (ръста в икономиката ни май се дължеше основно на земеделското проидводство и износ - справка Дянков)???
  Кой пие кръвчицата на народеца ни??
  После - Що щял да поскъпва хлябът?

 3. 3 Профил на MN
  MN
  Рейтинг: 223 Неутрално

  "Също като журналисти, артисти, композитори, архитекти и други земеделците също ще имат възможност да намалят облагаемия си доход с 60% нормативно признати разходи."

  Така казано, звучи сякаш нормативно признатите разходи за изброените свободни професии (хора с доходи от авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори, както и за възнаграждения за изпълнения на артисти-изпълнители също са 60%, което не е вярно. За тях НПР са 40%.

 4. 4 Профил на biiiliboi
  biiiliboi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мнооого Андрешковци /крадци/ сед навъдихте в страната ни!
  Не стига, че ни лъжат прекупвчите /повишават цените безбожно, не дават касови бележки, лъжат в грамажа, не плащат данъци и т.н./ ами сега и производителите не искате да плащате макар и само 4% данък!
  Не Ви е СРАМ!!! А искате субсидии, нали!
  И осигуровки не си плащате!!!
  Пълно БЕЗСРАМИЕ!!!
  Само работниците ли да опъваме и да Ви Плащаме всичко БЗСРАМНИЦИ!
  Като има правила спазвайте ги!!!
  Не стига, че с простотията си избирахте досега само гадни комунисти (крадци, лъжци и обирджии) да ни управляват (с изключение на 3-4 години по време на Костов), ами сега пак други да Ви лащат сметките!!!
  Не сте нормални (или по-скоро сте НЕУКИ, НЕИНФОРМИРАНИ И НАГЛИ)!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK