Държавните такси според разходите - чак през 2012 г.

Движението на преписките по регулаторните режими ще може да се следи онлайн

Едва през 2012 г. таксите за регулаторните режими, които държавата и общините налагат на бизнеса, ще се определят по единна методология и според разходите за услугата. Това предвиждат промени в закона за административното регулиране, обявени от министерството на икономиката.


През втората половина на годината ще се създаде и информационна система, в която да бъдат събрани всички регулаторни режими и изискванията за тях.


Измененията предвиждат държавните и общинските регулаторни такси да включват преките и не повече от 20% от косвените разходи по дейността. Приходите от тях ще отиват за усъвършенстване на услугата, но не и за бонуси за чиновниците.
Конкретните правила за определянето на таксите ще бъдат записани в специална методология, която Министерският съвет трябва да изработи до половин година след приемането на закона. Прилагането й на практика обаче ще става от 1 януари 2012 г. Към измененията няма мотиви и обяснение защо се налага отлагането.


Разработването на нов начин за определяне на държавните и общинските такси беше обявено преди повече от месец от министерството на икономиката, но тогава не беше съобщено, че реална промяна ще има най-рано догодина. Според Световната банка само за периода 2005 - 2008 г. държавните такси са се увеличили с 60%.


Освен това според изследване на финансовата институция от миналия ноември фирмите в България губят близо 11% от времето си за справяне с изискванията на администрацията.


"Вероятно остойностяването на услугите ще отнеме време, но е задължително да се въведе една и съща методология. В момента за един режим в една община се плащат 50 лв., а в друга - 400 лв.", каза пред "Дневник" зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Той добави, че бизнесът среща най-големи проблеми с регулациите на общинско ниво, тъй като местните администрации често въвеждат незаконни режими и искат необосновано високи такси.


Най-рано през втората половина на годината ще заработи и безплатна онлайн информационна система на регулаторните режими, документите и таксите за тях. Тя трябва да дава възможност на фирмите да проследяват и движението на преписките онлайн - нещо, за което бизнесът настоява отдавна. И в момента такъв регистър съществува.


Създаването му беше регламентирано в закона за администрацията през 2006 г. Тогава министерството на администрацията сключи договор за 67 хил. лв. с фирмата "Верео текнолоджис" за разработването на софтуера. От проектозакона не става ясно дали предвидената в него информационна система е нова, или ще се усъвършенства вече съществуващата.


"Сега действащият регистър не върши никаква работа, тъй като е неточен и подвеждащ, съдържа непълна и остаряла информация, както и много незаконни режими най-вече на общинско ниво", каза Колев. Той добави, че бизнесът одобрява идеята за създаването на работещ регистър.


Както вече беше обявено, проектозаконът въвежда мълчаливо съгласие и за регистрационните режими. Така кандидатстващата фирма ще се счита за одобрена, ако съответното ведомство не се произнесе в срок. В момента този режим се прилага само за разрешения и удостоверения за еднократни сделки.


Въвеждането на мълчаливото съгласие и за регистрационните режими цели да ускори процедурите, тъй като сега ведомствата често не спазват сроковете за произнасяне. Ако промените в закона бъдат приети, издаването или отказът на съответния документи няма да може да се бави и заради пропуски в документите. Предвижда се, ако има такива, срокът за отстраняването им да не е по-дълъг от крайния срок за произнасянето.Основните промени


- Въвеждане на единна методология за определяне на таксите за регулаторните режими. Стойността им трябва да е съобразена с разходите за услугата.
- Създаване на онлайн информационна система на всички регулаторни режими и изискванията за тях.
- Въвеждане на принципа на мълчаливо съгласие и за регистрационните режими.
- Глоба от 1000 до 500 лв. да се налага на чиновници, които не водят редовно регистъра на регулаторните режими.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johny6
  johny6
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да приемат изпълними закони нашите нормотворци още не са доузряли. Приемат се закони които не се изпълняват. Често явление е общинските съвети да приемат решения противоречащи на закон, кметовете не ги връщат, областните управители не реагират и на практика в България масово се изпълняват решения на общинските съвети противоречащи на закон но в съзвучие с нечии интереси.
  И хоп на бял свят се появява многоуважаван бизнесмен.

 2. 2 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 662 Весело

  ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
  В сила от 01.01.1952 г.

  Чл. 2, ал. 2, изр. 3: "Простите такси се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата."

  Ще приложат през 2012 г. закон, приет през 1952 г. Е това вече е новина!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK