Чуждите борси забравиха кризата, българската - не

SOFIX загуби 15% през 2010, остава на дъната си от 2008 г.

Чуждите борси забравиха кризата, българската - не

© Юлия Лазарова
Само македонският и гръцкият пазар са по-зле от българския

За поредна година печалбите подминаха акциите на българския фондов пазар. В същото време през 2010 г. чуждите борси се възстановяваха в резултат на икономическите стимули на правителствата и подобряващите се корпоративни резултати, като успяха да изтрият фалита на "Леман брадърс" от историята си.


Пословичните липса на ликвидност, качествени активи и добро корпоративно управление в България обаче оставят борсата ни на ниво, съпоставимо с най-ниските равнища от началото на кризата.
Основният индекс SOFIX е един от най-зле представящите се сред показателите на 12 възникващи пазара плюс развитите САЩ и Великобритания, показват изчисления на "Дневник" на база данни от "Блумбърг" и "Ройтерс". За 2010 г. SOFIX е загубил 15% (при печалба от 19% година по-рано), с което остава на нивата си след големия срив в края на 2008 г.


Най-печеливши са отново Украйна, Русия и Турция. Първата страна прави 70% доходност, а другите две - над 20%. Заедно с печалбите от 2009 г. те почти заличиха изгубеното по време на кризата. По-зле от българския пазар се представят само македонският и гръцкият, макар че за последния има обективна причина - през тази година южната ни съседка беше на ръба на фалита.


"Нашият пазар остава на трупчета за инвеститорите като пенсионните фондове. Нищо за момента не предполага завръщането им към него - липсват нови качествени активи, корпоративното управление не е на ниво с няколко изключения, а ликвидността е ниска", коментира Иво Захариев, портфолио мениджър в пенсионната компания "ДСК Родина".


Именно тези недостатъци на пазара не дадоха възможност акциите на част от дружествата да поскъпнат адекватно на подобряващите им се финансови резултати. "Някои компании отчитат рекордни в историята си приходи и това не е отчетено в цените на акциите им", коментира Александър Маджиров, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт". Повечето пазарни участници очакват 2011 г. да донесе около 10% печалба за българската борса според анкета на "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK