Силен ръст при акциите на няколко холдинга, борсата затвори с повишение

Биковете се върнаха днес на Българската фондова борса

© Красимир Юскеселиев

Биковете се върнаха днес на Българската фондова борсаС малко по-засилена търговия се зарадваха днес инвеститорите на Българската фондова борса. Оборотът от регулирания пазар достигна 737 хил. лв., почти половината от сделки с акциите на "Арома". Книжата на козметичното дружество паднаха с 5.7% и вече се търгуват при 0.65 лв. единична цена. Основните индекси на БФБ завършиха сесията със сериозен ръст – SOFIX се повиши с 1.2% до 367.03 пункта, а "Дневник 20" отбеляза повишение от 1.1% до 55.75 пункта.


Основната причина за ръста на "Дневник 20" отново беше "Трейс груп холд", както и "Доверие обединен холдинг" и "Стара планина холд". Последните две помогнаха и за повишението на SOFIX. Акциите на "Трейс" отбелязват нов 8-месечен рекорд от 63 лв. след над 8% повишение. Само за последния месец пазарната оценка на пътния холдинг е скочила с 32%.


Широкият индекс BG40 отбеляза 1.9% ръст за днес, като вече е на най-високото си ниво от април миналата година насам. BG TR30 беше по-скромен, само с 0.83% повишение, до 307.24 пункта. Секторният измерител BG REIT остана единственият със загуба – той падна до 42.91 пункта, с 0.42% надолу.
"Стара планина холд" и негови дъщерни дружества бяха сред най-печелившите компании в днешната сесия. Акциите на холдинга поскъпнаха с 4.3% до 2.90 лв., а "Елхим-Искра" скочи с над 9 на сто. Едно от най-важните дружества в портфейла на холдинга – машиностроителното "М+С хидравлик", прибави 4% към пазарната си оценка.


При много по-слаба търговия книжата на "Доверие холдинг" се повишиха с почти 5%, а тези на "Химимпорт" - с по 2 на сто и за обикновените, и за привилегированите акции.


На извънрегулирания пазар сделка за малко над 1 млн. акции на "Формопласт" направи 1 млн. лв. оборот. Това е поредната голяма сделка с производителя на пластмасови изделия, но тя не означава задължително, че има смяна в собствеността, тъй като е възможно да е репо сделки. От публикувания вчера бюлетин на Централния депозитар стана ясно, че "Пластхим-Т" е увеличил дела си във "Формопласт" над 55% от капитала. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK