Най-големите сделки в България за 2010 г.


2010 г. се очертава като една от най-слабите по сливания и придобивания в България, макар в последните няколко месеца пазарът да стана свидетел на силно активизиране и на купувачите, и на продавачите. Стойността им се очаква да бъде наполовина по-малко от 2009 г. с обем от 2 млрд. евро, по данни на "Райфайзен инвестмънт" и "Ентреа кепитъл". Техните изчисления показват, че за първите десет месеца на годината общият обем на сключените сделки е около 700 млн. евро. Медиите, телекомуникациите и имотите са основните сектори, в които станаха големите сделки на годината. Продажбите се движеха предимно от невъзможността за обслужване на дългове, други пък бяха решили да се изнесат от българския пазар. По изчисления на "Дневник" общо пазарът ще достигне близо 1 млрд. евро при около 50 сделки, някои от които предстои да бъдат финализирани. "Дневник" представя най-големите десет.


1. 296.3 млн. евро за bTV
Най-голямата сделка за тази година е продажбата на Би Ти Ви на радио- и телевизионна група в Централна и Източна Европа CME за 400 млн. долара (296.3 млн. евро) в началото на февруари.  За сравнение - "Нова телевизия" беше продадена за 620 млн. евро на медийната група  Ем Ти Джи (Modern Times Group) две години по-рано.
CME придоби 100% от най-голямата частна българска телевизия, като пое и контрола върху специализираните канали "Би Ти Ви комеди" и "Би Ти Ви синема" заедно със 74% дял на News Corporation в "Радиокомпания Си.Джей", която управлява радиостанциите "Класик ФМ", "Джаз ФМ", "Енджой", "Зи рок" и "Мелъди".


Допълнително CME придоби още 20% от телевизиите "Про.БГ" и "Ринг.ТВ", след като през 2008 г. купи 80% от тях от Top Tone Media Holdings и Красимир Гергов. Продажбата завърши програмата на News Corporation за излизане от значителния й бизнес за ефирно наземно телевизионно и радио разпространение в Източна Европа.


2. 95.2 млн. евро за "Мол Варна"
На второ място остава придобиването на "Мол Варна" от Aspius Immobilien, фонд на австрийската Райфайзенбанк от "Милър дивелопмънтс". Сделката е изчистване на дълг срещу собственост. Търговският център във Варна стана собственост на британската компания през 2008 г. Тогава "Милър" плати 120 млн. евро. на "Интерсервиз Узунови", като част от средствата бяха кредит от българското поделение на австрийската банка. "Райфайзен" е предоставила заем и за построяването на мола, като инвестицията беше обявена за 54 млн. евро.


3. 85 млн. евро за молове в Русе и Стара Загора
Продажбата на двата търговски центъра в Русе и Стара Загора още незавършени за 85 млн. евро от "Синема сити" на Ιsrael Theaters за 85 млн. евро заема трета позиция. Сделката беше финализирана в края на март. Според съобщението до борсата в Израел в началото на март Ιsrael Theaters ще платят 70 млн. евро при приключване на сделката, а останалите 15 млн. евро девет месеца след отварянето на "Мол Русе".


Той беше пуснат преди броени дни - на 20 декември с магазина на "Карфур" и кинозалите. В същото време строителството на търговския център в Стара Загора все още не е започнало по информация от сайта на RESB - проджект мениджмънт компанията на "Синема сити" в България. Двата мола са със разгърната застроена площ 112 хил. кв.м, като от тях 58 хил. кв.м е отдаваемата площ по данни на RESB.


4. 83 млн. евро за "Спектър нет" и "Мегалан"
Придобиването на алтернативния телеком "Спектър нет" и интернет доставчика "Мегалан" от най-големия мобилен оператор "Моблител" за 83 млн. евро постави началото на финалната консолидация в телекомуникационния бизнес в България.


"Мобилтел" плати 72 млн. евро след задълженията за двете компании, като в тази сума влиза и 14.5 млн. евро, които собствениците на "Спектър нет" Теодор Захов и "Алфа финанс" и на "Мегалан нетуърк" - Диян Тунджев, Борислав Йосифов и американската "Паризу" ще получат през 2011 г. при постигане на определени цели. Новият собственик поема и дългове за 11 млн. евро. Теодор Захов и Иво Прокопиев, който е основен акционер в "Алфа финанс", са издатели на вестниците "Дневник" и "Капитал".


5. 80 млн. евро за "Софийска вода"
Смяната на собствеността на концесионера "Софийска вода" е петата най-голяма транзакция на българския пазар, но с международни играчи. Сделката е част от продажбата на дяловете на британската "Юнайтед ютилитис" (United Utilities) в "Софийска вода", естонската "Толина Веси" и полската "Акуа" на френската "Веолия вода" (Veolia Water) за общо 199 млн. евро.


В съобщението на "Веолия" не беше посочено колко струват само акциите на "Софийска вода", където французите вече държат мажоритарния пакет от близо 58%. Според източници, запознати със сделката, става въпрос за около 80 млн. евро. Концесията на "Софийска вода" е до 2025 г., като концесионерът не заплаща такса, а е задължен да прави инвестиции в мрежата.  


6. 72 млн. евро за 16% в СИБанк взе Цветелина Бориславова
141 млн. лв. (72 млн. евро) взе Цветелина Бориславова за продажбата на остатъчния си дял от 16% в СИБанк. Купувач на книжата беше мажоритарния собственик - белгийската група KBC, която вече държи 100% от банката. След придобиването на акциите от KBC заявиха, че "планират веднага да започнат процедура по свалянето на СИБанк от Българската фондова борса". Бориславова сключи споразумението с KBC за продажба на дела си в СИБанк през септември 2007 г., като продаде акциите си на три пъти.


7. 57 млн. евро за половината от НУРТС
След две годишни опити най-накрая БТК успя да продаде половината от акциите си в Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС) на кипърското дружество Mancelord Limited за 57 млн. евро. Представител на Mancelord в България e "Бромак", собственост на Цветан Василев, който е основен акционер в Корпоративна търговска банка. Целта на сделката е НУРТС да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб, се казваше в официалното съобщение на БТК до борсата.


Освен че е собственик на антените, през които в момента основно се разпространяват БНТ, БНР и другите големи телевизии в страната, дъщерното дружество на БТК и Mancelord - "НУРТС България", е собственик и на компанията "Тауърком", която спечели търга за построяване на два от общо шестте мултиплексора (цифровата платформа, чрез която ще се разпространяват телевизионен и радиосигнал от 2013 г.).


8. 46 млн. евро за "Труд" и "24 часа"
След 13 години на българския пазар немската медийна група ВАЦ го напусна, като продаде вестниците си "Труд", "24 часа"  заедно с другите си издания и активи. Новият собственик на бизнеса на "Вестникарска група България" (дружеството на ВАЦ) е австрийската компания "БГ приватинвест" с български партньори - мажоритарният собственик на "Софарма" Огнян Донев и медийният експерт и бивш шеф на Общинска банка Любомир Павлов.


Официалната цена на сделката не беше съобщена, не е ясно и разпределението на дяловете и ролите на новите съсобственици, но неофициално стойността по транзакцията е 46 млн. евро. Австрийската "БГ приватинвест" е притежавана от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Според подписаното споразумение за продажба освен двата всекидневника новият собственик придобива и седмичника "168 часа", още вестници и списания на групата, както и печатница "София" и разпространителската фирма "Стрела". За целите на сделката е създадена българска фирма "БГ принтмедия".


9. 27 млн. евро за хипермаркети и офиси купи Bluehouse Capital
Гръцкият фонд Bluehouse Capital купи четири имота за 27 млн. евро без ДДС. Те бяха собственост на дружествата със специална инвестиционна цел "И Ар Джи капитал-1" и "И Ар Джи капитал-2", които са на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). Гърците станаха собственици на хипермаркет "Практикер" (10 млн. евро) и на търговски център на "Орифлейм" (2.3 млн. евро) в София, както и на още един магазин на "Практикер" (8 млн. евро) и на "Пикадили" (6.7 млн. евро) във Варна.


Това беше втора сделка с обратно наемане на Bluehouse в България, след като през 2009 г. гръцкият фонд купи за почти същата цена "Авто юниън център" в София (27.3 млн. евро). У нас гръцкият фонд притежава още софийския хотел Greenville и неизградения жилищния комплекс "Бояна парк", който преди беше в портфейла на Equest.


10. 20 млн. евро за предприятия и имоти на "Еврохолд"
Групата "Еврохолд България" продаде част от производствените си предприятия и дялове в имотните си дружества за 40 млн. лв. (20 млн. евро). Мащабната разпродажба на заводите си дружеството предприе с цел данъчно оптимизация и фокусиране върху основната си дейност - застраховане, лизинг и продажба на автомобили. В края на септември "Еврохолд" обяви, че е финализирала сделките на производствените си предприятия (62.5% от "Етропал", 49% от "Пластхим -Т" и 51% от "Формопласт") за общо 14 млн. лв. със "Синтетика".


Допълнително в пакетната сделка "Еврохолд" продаде дяловете си от имотни дружества - 100% от "Евротест контрол", 91% от "Еврохотелс", което притежава хотел "Ела" в Боровец, както и "Изток плаза" - собственик на част от имот на бул. "Г.М. Димитров" 16 в София. Общата стойност на продадените дружества извън производственото портфолио е 9.4 млн. лв. Останалите 15 млн. лв. са дългове, които се поемат от новите собственици.


*Фонд на "Ситигруп" взе 38% от "Хювефарма"


Есента бе благодатна и за фармацевтичния сектор, след като стана ясно, че фонд на американската инвестиционна банка "Ситигруп" - Citi Venture Capital International (CVCI), ще придобие 38% от "Хювефарма", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви чрез "Адванс пропъртис". Пълната структура на сделката не става ясна, докато не бъде финализирана. Същото се отнася и за финансовите й параметри, но според запознати с придобиването източници на "Дневник" тя е за не по-малко от 50 млн. долара.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Ебати икономиката, ебати големите работодатели:
  Молове,телевизии,вестници,абеларки,западащи имотни брокери,цветелина и малко гола/пардон софийска /вода.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 844 Разстроено

  " Човека взе парите, каза:
  -Чакай малко"
  Мразим я тая чалгия!!!

 3. 3 Профил на jdj
  jdj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някои цифри въобще не са верни ))))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK