Фонд на "Голдман Сакс" набра 1.5 млрд. долара за инвестиции във Facebook

Банката ще печели от комисиони и при поскъпване на книжата

Фонд на "Голдман Сакс" набра 1.5 млрд. долара за инвестиции във Facebook

© Reuters
2 млн. долара е минималният размер на инвестицията

Американската банкова група "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) е създала фонд, с който ще инвестира 1.5 млрд. долара на свои клиенти в акции на социаалната мрежа Facebook. Това твърди "Файннешъл таймс", цитирайки близък до компанията източник.


По думите му банката вече е спряла да приема поръчки на клиенти, защото получените досега заявки покриват максималния размер на капитала, с който фондът може да разполага.
По инфомация на "Файненшъл таймс" Goldman Sachs e привлякла парите основно от богати клиенти и хедж фондове. Те ще бъдат инвестирани в акции на Facebook като част от договорка между компанията - собственик на социалната мрежа, и банката. Според нея Goldman Sachs има право да инжектира в компанията пари на свои клиенти на стойност до 1.5 млрд. долара. За тази услуга банката ще събира от клиентите си солидни комисиони.


По информация на "Блумбърг" банката ще прибира 4% от стойността на всяка инвестиция на клиентите си. Освен това е предвидена годишна такса за управление, която е 0.5% от стойността на клиентската сметка. Ако инвестицията се окаже печеливша, Goldman Sachs ще прибира и 5% от печалбите. Минималният размер на инвестицията, с която клиентите могат да участват във фонда, е 2 млн. долара. 


Преди дни стана ясно, че Goldman Sachs е станала пряк акционер във Facebook чрез инвестиция за 450 млн. долара. При цената на изкупените дялове едноименната интернет компания се оценява на 50 млрд. долара. Заедно с Goldman Sachs акции на Facebook е купила и руската Digital Sky Technologies - която е акционер в социалната мрежа - на цена от 50 млн. долара.


Goldman Sachs не е първата финансова институция, която създава колективна схема за инвестиции във Facebook. Компанията не е обявила конкретни планове за излизане на борсата, а в същото време интересът към акциите й расте. По данни на брокерите от SecondMarket (един от водещите посредници, които търгуват с акции на непублични компании) Facebook задминава по интерес от страна на инвеститорите всичките си конкуренти.


Според статистиката около 37% от всички сделки, сключени от Second Market, са с акции на Facebook. Далеч зад по-известния си конкурент се нареждат Zynga, Twitter и LinkedIn - всяко от тези дружества формира по 3% от броя на сключените от SecondMarket сделки. Активната търговия с книжата на тези 4 компании стана причина Комисията по финансов надзор и ценни книжа (SEC) да поиска информация от брокерите какви точно обеми се търгуват на този нерегулиран и слабо ликвиден пазар.


Регулаторът е изправен и пред друг проблем - дали фондове като този не нарушават американската законодателна рамка. Според нея, ако акционерите на една компания са 500 или повече, тя трябва да регистрира акциите си за търговия и да обявява периодично финансовите си резултати.


За момента Facebook не е достигнала този праг. Колективните схеми дават възможност на група инвеститори да купят акции от името на едно юридическо лице, а това затруднява преценката колко точно акционери има компанията.


Статистиката показва, че най-големите купувачи на такива акции са фондовете за рискови инвестиции - общо 40% от всички купувачи. Сравнително висок процент обаче - над 20 на сто, отчитат и индивидуалните инвеститори. От непубличните дружества традиционно се интересуват и хедж фондове.


Продавачите на акции на Facebook и други непублични IT компании са основно бившите служители - защото повечето дружества забраняват на работниците си да се разделят с акциите си, докато все още са служители в съответната компания. Другата основна група продавачи са фондове за рискови инвестиции, които са финансирали компанията при излизането й на пазара и сега продават акциите си с голяма печалба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK