"Лукойл България": Не сме имали проблеми с гориво за детски градини

Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България"

© Надежда Чипева

Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България"Лукойл България" не е имала проблеми с гориво за детски градини. Това заявиха от пресцентъра на компанията пред "Дневник" в отговор на въпроса как ще коментират твърденията на шефа на агенции "Митници" Ваньо Танов. В един от изтеклите вчера разговори той обяснява на финансовия министър Симеон Дянков, че е имало проблем с оцветено гориво, което не е отишло в детските градини и споменава името на "Лукойл". Днес Танов обясни в Гоце Делчев, че фирмата с детските градини е наказана.


Но малко по-късно "Лукойл" разпространи официално съобщение, че не са им издавани "никакви актове за нарушения на реда за търговия с акцизни стоки". От компанията обясняват, че са обект на постоянни проверки и контрол от митническите подразделения.


От "Лукойл" заявяват още, че не са наказвани "нито от митница "Югозападна", нито от лице с фамилия Шишков". В стенограмата от вчера ген. Танов обяснява, че Шишков е написал актове на "Лукойл", след което обаче "Цецо" (най-вероятно вътрешният министър Цветан Цветанов), го е заплашил. Името на митническия служител съвпада с това на бившия началник на Митница "Югозападна" Николай Шишков.
Затова "Дневник" потърси и "Лукойл", и агенция "Митници" за изясняване на обсъждания случай. От пресцентъра на компанията обясниха, че никога не са имали проблеми с митниците за горива за детски градини. Те казаха, че за пръв път виждат такова обвинение в изнесената стенограма. 


От агенция "Митници" все още не са отговорили на въпросите за изясняване с казуса за горивото за детските градини.


Според източник на "Дневник", санкционирата компания е била не "Лукойл България", а дъщерна фирма на голяма компания, оперираща в Благоевградския регион.   


Цветан Цветанов също коментира казуса с Шишков в Гоце Делчев, където беше заедно с Танов и Дянков за акцията с разкритите контрабандни цигари. Той заяви, че не е заплашвал шефа на митница "Югозападна", а че "е имало много други неща, свързани с дейността на г-н Шишков и смятам, че кадровите решения, които са взети са правилни". Шишков подаде оставка на 22 юли миналата година, след като като негов подчинен беше задържан с подкуп. 


В общите изявления пред медиите в Гоце Делчев, Танов също обяви, че няма натиск в полза на определени фирми. Той избегна коментарите за казаното през май 2010г. с въпроса "вие спомняте ли си какво сте говорили преди една година". 


В съобщението си "Лукойл България" изтъкват, че приветстват "постоянно заявявания стремеж на правителството и в частност на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов да прекрати или поне ограничи контрабандата с горива в страната, от която най-големи щети и загуби понася именно "Лукойл" като най-голям лоялен търговец".


От компанията настояват, че ще е в полза за пълното разкриване на истината, ако Танов оповести "добре известните му факти за това какви количества горива се заявяват за внос на границите ни с Румъния и Гърция и да ги съпостави с платените за тях акцизи". Според тях така ще стане ясен размерът на контрабандата, основните й канали и фирмите и лицата, които седят зад тях.Извадката от разговора между Ваньо Танов и Симеон Дянков, в която се споменава името на "Лукойл":


"Сега за тоя разбрах за к'во става въпрос за Шишков е написал актовете на "Лукойл"... Ало, чуваме ли се? Там, където беше за оцветеното гориво*, което не отиде в детските градини, отиде тежко гориво и той на данъчния (не се разбира) и на всичките им е написал актове. Цецо го е заплашил и му казал, че няма да бъде... Зат'ва виждам, че всеки един, който, за който аз съм искал да си свършва работата и да бъде абсолютно принципен, няма значение коя фирма е, значи той е сега подложен на атака."

* Оцветено гориво е термин за гориво, използвано за отопление, което е освободено от акциз. От казаното в записа може да се предположи, че на "Лукойл" е съставен акт, защото са представили горивото за такова, но впоследствие то е използвано за друго предназначение и върху него е трябвало да се начисли акциз.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK