Изследване породи съмнения за съдържанието на диетичен хляб

Фирмите отричат да има разминаване в информацията и съдържанието на етикетите

Изследване породи съмнения за съдържанието на диетичен хляб

© Юлия ЛазароваГолеми производители на диетичен хляб не обявяват на етикетите си реалното съдържание на продуктите. Разминаванията са за енергийната стойност, процентното съдържание на фибри, соли и захари.


В някои от продуктите са открити високо съдържание на остатъчна пепел, за което се предполага, че се дължи на различни добавки, включително и утайка от кафе, целяща да подобри естетическия вид на хляба.


Това сочат резултатите от второто в България независимо изследване на качеството на храни, проведено от варненската лаборатория SGS по поръчка на асоциацията "Активни потребители". Фирмите, производители на продуктите, отхвърлиха изнесената информация, казвайки, че всичките им продукти са под постоянен контрол.
Изследването е проведено за 12 диетични хляба на 8 фирми - "Нилана", "Добруджански хляб", "Савимекс", "Унипек", "Елиаз", МИО, Pain D'or и "Тракийски хляб", съобщиха от асоциацията. При всички продукти обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете от всички изследвани марки са по-ниски от реално установените.


Занижено е и съдържанието на фибри. Според асоциацията това не е само спрямо обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите средното количество фибри е 1.02 грама на 100 грама, докато при проведен тест в Холандия е 5.1 грама, съобщават още от сдружението. Лабораторията е открила и други разминавания в съдържанието.


Така например в обявен за диетичен хляб е имало високо съдържание на захари, а при други - големи количества остатъчна пепел. "Това може да се обясни с влагането на много сол и други добавки като например утайка от кафе, които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба", казват от "Активни потребители".


По закон контролът върху хлебните изделия се осъществява от дирекциите РИОКОЗ към здравното министерство. Те обаче не могат да налагат санкции за чужди изследвания. Глобата за заблуждаваща информация на етикет е между 500 и 1000 лв.


Неофициално от РИОКОЗ съобщиха пред "Дневник", че се правят постоянни изследвания на хранителни продукти и досега такива разминавания не са намирани. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали ще бъде назначена нова експертиза по това изследване.


Същевременно всички фирми, с които "Дневник" успя да се свърже, отрекоха да има разминавания между написаното на опаковките и съдържанието на продуктите им. "Некоректно са представени нещата, произвеждаме всички продукти по утвърдени норми", коментира директорът "Производство" в "Нилана" Наталия Аврамова.


По думите й компанията използва за производството на диетични хлябове австрийски суровини със строг контрол и работи със специалисти по диетология. "Продуктите са изследвани и в Националния център по контрол на общественото здраве", каза още тя. Подобни изследвания се правят и на хлябовете, произвеждани от "Добруджански хляб", съобщиха от фирмата.


"Не може да си обясним тези резултати, данните от опаковките са дадени след изследвания в единствената акредитирана лаборатория - тази по контрол на общественото здраве", съобщи бранд мениджърът на компанията Емил Петров. От добричката фирма "Савимекс" обясниха, че в ръжения им хляб "Финес" няма захари и няма как при тях да има разминаване между действителното съдържание и описаното на опаковката.


Добавиха, че не могат да коментират дали има разминаване при количеството фибри и сол, тъй като няма конкретни данни какво точно е показал тестът за техния продукт. От фирмата обясниха още, че продуктите им се контролират от РИОКОЗ и също се изследват в лаборатория в София. От компанията Pain D'or, чиито продукти също са изследвани, пък обясниха, че използват миксове за производство, внос от Франция, придружени с необходимите сертификати и документи за качество и безопасност.


"На етикетите на пълнозърнестите и многозърнестите хлебчета, произведени от "Пен д'Ор" АД, няма обявена хранителна информация за калорична стойност, съдържание на фибри, сол и захари, които да могат да бъдат изследвани и сравнявани", казват в официално съобщение от фирмата. От МИО, казаха, че могат да коментират информацията най-рано в петък. Софийските "Унипек" и "Елиаз", както и пловдивската "Тракийски хляб" не бяха открити за коментар.


"С това изследване не целим да установяваме нарушения, а да подпомогнем потребителите да правят информиран избор", коментира председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. По думите му в следващите месеци предстои да бъдат направени тестове и на кисели млека и сирена.Изследвани продукти


"Нилана" - "Деа за диабетици"; нискокалоричен 100% ръжен хляб; нискокалоричен "Мюнхен" - ръжено-пшеничен хляб
"Добруджански хляб" - "Вита силует" без брашно, с кълнове; "Вита силует" без брашно, с пшеничен зародиш
Pain D'or - пълнозърнести хлебчета - 10 бр., многозърнести хлебчета - 8 бр.
"Савимекс" - Fines ръжен хляб
"Унипек"- 100% пълнозърнест хляб
"Елиаз" - ръжен хляб
"Тракийски хляб"- "Зърнен тонус" - хляб пшеничен
МИО - "Органик" - типов тост

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hagar
  hagar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Няма ли възможност асоциация "Активни потребители" да заведе дело от името на потребители срещу производителите?

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:48 на 14/01/2011 от неговия автор.

 3. 3 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Като чуя израза "диетичен хляб" и нещо в мен умира.
  Как се определя дали една храна е диетична?
  Толкова тъп рекламен трик няма на къде повече.
  Купувайте нискокачестввените боклуци, щото са диетични.

  Рон Джереми пуска диетично семе.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#3] от "1984":

  А, молим, неговото няма как да е диетично
  Иначе етикета - диетичен е един очевидно чудесен маркетингов трик, за подлъгване на ято лупени, които са решили да се правят на модерни, но без да знаят смисъла от това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Истински диетичен и богат на фибри хляб има по големите вериги на цена м/у 4,20 и 5лв за 500 грама - внос от Германия, Холандия или Франция - всичко друго е ала-бала...

 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Българските производители на храни са банда негодници, които трябва да бъдат избесени по дърветата заради отровителство.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dehumanizer":

  А копторите, в които бъркат смеските си запалени за назидание на последователите им.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 8. 8 Профил на richardmanfred
  richardmanfred
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като са взимали проби само от боклуци. Защо в изследването не участват и диетичните хлябове на "Бонус" и "Тонус"? Ако те участваха, надали резултатите щяха да са такива...

 9. 9 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И все пак някой ще ми обясни ли, що е то диетична храна?

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 10. 10 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "1984":

  ето линк:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Diet_food

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 11. 11 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Да се чете: Изследване ПОТВЪРДИ съмненията за съдържанието на диетичен хляб

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:52 на 07/01/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 855 Неутрално

  По някой път хлябът е толкова тъмен, че е повече от ясно за наличие на оцветители. Но липсата на фибри не е най-страшното!
  За мен най-лошото е наличието на големи количества сол във всички хранителни продукти, и големи количества мазнини в саламите, консервите, и в на пръв поглед дори в немазното месо.

 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Разстроено

  До коментар [#7] от "Dehumanizer":Те ,производителите ,станаха такива,защото вече 20 години мутрополитици разбиват държавата за да могат спокойно да ни доят.

 15. 15 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Ми матряла иска да плюска качествен хляб за цена под левче,
  ето резултата -ще бъде мамен .Не ,че оправдавам производителите , просто за да оцелеят правят какви ли не
  гадости.

 16. 16 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "мищопи":

  Тоест, ако ти разредим айрана с повечко водица, той има по-малко калории и става диетичен.
  Ще си купиш ли диетичен айран?

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 17. 17 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Гневно

  Защо не се самосезира Министерството, ХЕИ, РИОКОЗ, бла-бла клатик*рци.. за РАЗМИНАВАНЕТО между данните на етикетите и истинското съдържание. Докога ще правят хората на маймуни с ЛЪЖЛИВИ етикети разни селяндур-бизнесмАни???

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 18. 18 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#15] от "Крез":

  "..просто за да оцелеят правят какви ли не
  гадости..."

  Пожелавам ти все от такива производители да си купуваш!!!
  А те ще си карат джипките с твоите пари...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 19. 19 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 497 Весело

  Затова и вдигат цените. Кафето поскъпна сериозно по борсите а те горките трябва да си оцветяват "хляба" направен от фуражи за животни. Ама свиркайте си. Ние в последните години сме изяли толкова кучета, смески за прасета на хляб и т.н. че сигурно ако някой вземе да произвежда нормална храна не може ни "уцели вкуса"

 20. 20 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Така и не ми стана ясно как от съдържание на пепел доказваш наличие на утайка от кафе???!!!!

 21. 21 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Аз хляб не ям. Ама ако някой яде сега е момента да си купи от изброените марки. Поне докато мине бурята всички ще слагат това което пише на етикета!

 22. 22 Профил на Svetoslav Pavlov
  Svetoslav Pavlov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  имах един чичо, който казваше : "ахмах човек, и вързано куче го хапе, щото не знае колко му е дълъг синджира". То си личи по вида на хляба какво има в него. Не може да има ръжен хляб който да е мек и пихкав като бял хляб. Каквото и да пише на етикета. Човек не си ли отваря очите... Иначе съм съгласен че фирмите които етикетите не съответстват на съдържанието трябва да се санкционират.

 23. 23 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 788 Неутрално

  За 20 години преход,който за мене все още не е свършил,що боклуци изядохме и изпихме.То не бяха кайма и наденици,които като запечеш ставаха на вода,малко мазнинка и обвивка,водка,която замръзваше в хладилника,купчина марки салами в,които имаше всичко друго освен месо или пък в краен случай замразено месо на близо 100 години.Сега сагата продължава с хляба.Ех,бедни ми потребителю!

 24. 24 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#23] от "miho45":

  "Ех,бедни ми потребителю!"

  Не бедни, а ГЛУПАВИ. Кой кара потребителя да яде боклуци - МЪРЗЕЛА, МАЛОУМИЕТО и КОЧИНАТА-град, в която живее. А храната е едно от най-важните лекарства, които приемаме всеки ден. На който му харесва, да неглижира здравето си и да го оставя в ръцете на алчни номеклатур-бизнесмАни, а после да чака лекарите да го оправят.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 25. 25 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Дааа май ще си купувам пекарна !
  Седнах и сметнах, че ако пекарната струва 200 лв., максимум за една година се изплаща от икономиите за хляб, сладки и козунак.
  За качество няма да говорим.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 26. 26 Профил на kalenia
  kalenia
  Рейтинг: 424 Неутрално

  просто си купувате машина за хляб и забравяте за тези лъжливи изкуствени хлябове

 27. 27 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "Емил Попов":

  За "Бонус" чети тук: http://www.regal.bg/show.php?storyid=602475
  А относно "Тонус" - прочети пак включените в изследването:
  ...
  "Тракийски хляб"- "Зърнен тонус"
  ...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 28. 28 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Иначе ръжения "Вита" на "Добруджански хляб" си изглежда нормално - по-малък като обем, по-твърд и по-тежък от другия хляб.
  Доколко има покритие на съдържание и етикет не мога да коментирам.

  А относно информирания избор - че то коя марка която са проверили е читава, че да я изберем?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 29. 29 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#26] от "kalenia":

  То по тая линия на самозадоволяването, ще стигнем до сами да си правим брашното и триците, сами да си гледаме зърното, сами да си правим торовете и препаратите за него, и т.н.
  А каква е гаранцията, че суровините ще са качествени?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 30. 30 Профил на kukuruko
  kukuruko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  защо нищо не е писано за "симит",

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK