Празниците пораздвижиха търговията със злато у нас

Очакванията са цената на метала да продължи да расте и през 2011 г.

Празниците пораздвижиха търговията със злато у нас


Повече продажби и покупки на инвестиционно злато е имало по време на коледно-новогодишните празници. Това показа допитване на "Дневник" до някои от компаниите у нас, които предлагат тази възможност.


Според тях раздвижването се дължи както на обстоятелството, че хората са избирали такъв подарък за близките си, така и на проведени рекламни кампании през месеца.
С 20% повече продадено злато отчитат през декември от банка "Пиреос". Тя е една от финансовите
институции у нас, които предлагат инвестиционно злато под формата на кюлчета и монети. "Основно се е купувало за подаръци, особено подходящи за дамите, посочиха оттам. Покрай празниците са се продавали най-много медальони, плакети и монети."


От естонската фирма "Тавекс", специализирана в търговията с инвестиционно злато, също отчитат раздвижване на пазара през последния месец на годината. "При нас преобладаваше по-скоро изкупуването на злато, защото през декември направихме рекламна кампания за това", коментира единият от мениджърите на фирмата, Благовест Белев.
Според статистиката на компанията през последните две седмици на декември направените сделки за продажба на жълтия метал са се увеличили с 16.3% спрямо същия период на ноември. За целия декември обаче продаденото инвестиционно злато 24 карата е по-малко – 21.5 кг спрямо 24.5 кг през ноември.


Общо през двата месеца са реализирани 26% от цялата търговия за 2010 г. по обем, сочат още данните. Изкупуването на злато от "Тавекс" е нараснало с 24.2% през втората половина на декември.


Раздвижването на търговията със злато у нас е в тон с това, че глобално като инвестиция то придоби широка популярност през последните няколко години на криза. За цялата 2010 г. цената му се е увеличила с почти 30%. Прогнозите за 2011 г. също са в посока ръст.


Като обяснение за очакваното поскъпване инвеститори и анализатори посочват страха от инфлация, както и все още несигурната икономическа обстановка.


Между 1700 и 1800 долара за тройунция да стигне цената на златото, очаква Белев. "Може да има и някаква корекция в краткосрочен план, но в близките пет години нарастването ще е в пъти, а не в проценти", посочи той.


Резултатите от проучване на "ПрайсуотърхаусКупърс"  от края на 2010 г., цитирани от АП, пък показват, че близо 40% от компаниите, които добиват злато, очакват металът да достигне цена от 1500 долара за тройунция следващата година. Такава е прогнозата и на анализаторите на UBS.


Според американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" цената на златото ще нарасне до поне 1690 долара за тройунция през следващите 12 месеца.


Някои от най-големите оптимисти като икономиста на "Херстън икономикс" Клифърд Бенет говорят и за цена от близо 2000 долара за тройунция към края на тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK