ЧЕЗ създаде фирма за ВЕИ в България

Чешката ЧЕЗ, която снабдява с електрическа енергия Западна България, регистрира нова компания, която ще се занимава с изкупуване на ток от възобновяеми източници, съобщиха от компанията. Името на дружеството е "ЧЕЗ Бългериан инвестмънтс" ООД . То е с основен капитал от 30 хил. евро и е регистрирано в Холандския търговски регистър.


Едноличен собственик е ЧЕЗ. Причина за създаването е нарасналият интерес към сектора на ВЕИ в България, обясняват от дружеството. Оттам на този етап не дават повече информация за новата си фирма. Най-вероятно тя ще се включи и в изграждането на собствени ВЕИ мощности в България. Чешката компания присъства на българския пазар от 2004 г. Тя притежава шест дружества в страната - "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ електро", "ЧЕЗ трейд", "ЧЕЗ лабораторис България", "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ Бългериан инвестмънтс".


Преди месец своето желание да се включи в изграждането на собствени ВЕИ мощности обяви и държавната компания НЕК. В момента един от основните проблеми пред бизнеса в страната е липсата на капацитет в преносната мрежа за присъединяване на нови паркове за производство на възобновяема енергия.
Държавната чешка група ЧЕЗ досега е инвестирала преди всичко във ВЕИ в собствената си страна. Изключение прави ветропарк в Румъния с инсталирана мощност от 600 мегавата. Освен във ветропарковете, компанията има опит като инвеститор в соларни и във водноелектрически централи.


От началото на годината "ЧЕЗ България" е с ново ръководство. Дружеството беше оглавено от бившият посланик на Чехия в София Петр Докладал, който замести на поста Ян Вавера. По време на мандата на Докладал, българското правителство продаде 67 на сто от електроразпределителните компании в страната. ЧЕЗ купи дружествата в София-град, София - област и Плевен. В компанията има и нов главен оперативен директор - Петър Баран, който официално ще бъде представен утре.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK