Икономиката остава зависима от държавни поръчки и износ

Производството на инвестиционни стоки нараства с 16.3%

Растежът на брутния вътрешен продукт, който НСИ отчита за второто и третото тримесечие на годината, все още не е усетен от домакинствата и потреблението им остава свито. В същото време промишленият сектор все още е движен от конюнктурата на международните пазари, а строителният все по-отчетливо зависи от държавната активност, а не от частните инвестиции.


Това показват публикуваните в петък данни на Националния статистически институт за търговията на дребно (без автомобили и мотоциклети), индустриалното производство и строителната активност.


От тях се вижда, че на годишна база през ноември търговията на дребно се свива с 5.2%, а спрямо октомври спадът е 0.6%. Данните обаче са разнопосочни, след като в първата половина на годината по този показател постоянно се отбелязваше растеж, а в последните месеци се редува свиване с нарастване.
Другото изследване на НСИ - за строителната продукция, показва известно съживяване, като ръст за ноември е отчетен както на месечна база (с 2.6%), така и спрямо ноември миналата година (с 0.8%).


Все по-важни за сектора обаче са държавните поръчки и това личи от разбивката по предназначение на строителството. От нея се вижда, че на годишна база по категорията "гражданско/инженерно строителство" има ръст от 13.2%, а то се финансира главно с публични средства. За сметка на това оживление обаче строителството на сгради, в което се насочват частните капитали, бележи спад от 8.9%.


Най-добри продължават да са данните за промишленото производство. След като индустриалните компании първи усетиха кризата още през есента на 2008 г., когато търсенето за продукцията им на международните пазари се сви, от миналата година конюнктурата постоянно благоприятства износителите и много от тях успяха да достигнат същите нива на производство, както преди кризата. През ноември месечният ръст на промишлената продукция е 1.3% на месечна база и 5.6% спрямо миналия ноември.


Друга положителна тенденция е, че на годишна база производството на инвестиционни стоки нараства с 16.3%, което отразява стремежа на компаниите към обновяване на оборудването и повишаване на производителността, а производството на стоки за междинно потребление бележи ръст от 8.4%.


НСИ обаче не предоставя статистика каква е реализацията на това производство и каква част е предназначена за вътрешния пазар, което може да означава ръст на инвестициите в България, и каква част е за международните пазари.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK