Около 360 бензиностанции са без директна връзка с данъчните

От 1000 до 2000 лв. са излезли разходите на компаниите за монтирането на едно устройство

На вид устройството е продълговато, свързано е с касовия апарат и се намира до него. Картата на България с инициали BG вътре в нея на касовия бон указва, че оборотите в този търговски обект се следят денонощно от данъчните

© Анелия Николова

На вид устройството е продълговато, свързано е с касовия апарат и се намира до него. Картата на България с инициали BG вътре в нея на касовия бон указва, че оборотите в този търговски обект се следят денонощно от данъчните
250 млн. лв. допълнително се очаква да влязат в бюджета


НАП започва проверки, ще затваря обектите без онлайн връзка

Около 360 бензиностанции от 2600 в цялата страна все още не са монтирали допълнителното устройство към касовите си апарати за денонощна връзка с данъчните служби. На 1 януари изтече крайният срок за монтиране на устройствата, от Националната агенция за приходите (НАП) дадоха още 10 дни, а днес данъчните започват проверки.


Непрекъснатият контрол на данъчните върху бензиностанциите трябва да донесе 250 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, каза преди дни премиерът Бойко Борисов. Обектите, които все още не са свързани със системата на НАП, ще бъдат затваряни, заяви изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов.
По думите му изключение ще се прави само за обекти, при които оборудването е купено, но не е стигнало време, за да бъде инсталирано. Те ще могат да работят до началото на февруари.


Всичките около 1300 бензиностанции на членовете на Българската петролна и газова асоциация са вързани, каза за "Дневник" Андрей Делчев, изпълнителен директор на  асоциацията, обединяваща най-големите вериги в страната ("Лукойл", "Петрол", "Шел", OMV, "Еко", "Ромпетрол" и други). Те държат 70% на дребно от пазара на горива.


Останалите около 1300 бензиностанции са собственост на близо 600 фирми, които имат по един, два или най-много 5 обекта. До момента между 25 и 30% от собствениците на бензиностанции не са покрили изискванията на наредбата, заявиха източници от НАП за "Дневник". Според тях те държат малка част от пазара и макар броят на неизрядните фирми да е голям, то пазарният им дял е под 5%.


Проверка на "Дневник" в понеделник на седем бензиностанции в София показа, че всички са монтирали устройството за денонощна връзка с НАП. На вид то е продълговато, свързано е с касовия апарат и се намира до него. Картата на България с инициали BG вътре в нея на касовия бон указва, че оборотите в този търговски обект се следят денонощно от данъчните, обясни продавачка на една от бензиностанциите.


Символът се появява независимо какво пазаруваш на обекта - от вафла за 40 ст. до бензин за 1000 лв. Връзката с НАП периодично изпраща данни за оборотите, които отчитат обектите. Така може да се прихване манипулация на касовия апарат, както и да се забележи рязко свиване на продажбите, което може да се приеме като сигнал за недекларирани продажби, обясниха от НАП. Връзката с данъчните се осъществява чрез GPRS връзка през мрежите на мобилните оператори.


Големите вериги като "Петрол" и "Еко" са започнали с монтирането още през пролетта на 2010 г. и поетапно са обхванати всички обекти. Всичките ни 300 бензиностанции са вързани с НАП, каза за "Дневник" Иван Костадинов, член на управителния съвет на "Петрол". От Shell също отчетоха, че са вързали 112-те си обекта.


Това обаче е станало в изключително кратки срокове за около десетина дни от избраната сервизна фирма от 21 декември до 10 януари, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на "Shell България". От бензиностанция InterSpeed, която е в двор на предприятие в близост до бул. "Сливница", заявиха, че са монтирали устройството преди месец. От друг обект пък обясниха, че са поставили устройството миналата седмица.


Монтирането на устройството става след заявка в НАП. Данъчните пращат експерт, който монтира машинката към касовия апарат и я настройва с уникален код, обясниха на една от бензиностанциите. Самото устройство струва 300 - 400 лв., но заедно с монтажа на данъчния терминал, фискализацията, инсталирането на софтуера и настройката разходите за него са достигнали 1000 лв. по данни на "Петрол", докато на Shell им е струвало 1000 евро за една каса.


Не ни излезе никак евтино и разходите по инсталирането на устройствата не са малко, каза Иван Костадинов. Това са непредвидени, допълнителни разходи за компанията, но положихме максимални усилия, за да сме изрядни, допълни Камелия Славейкова. Според тях месечните разходи, които ще плащат на мобилните оператори заради онлайн връзката с данъчните, не са толкова големи. Според Делчев връзването на бензиностанциите с НАП няма да доведе до увеличаване на цената на горивата. 250 млн. лв. допълнително се очаква да влязат в бюджета


НАП започва проверки, ще затваря обектите без онлайн връзка

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Сигурно ще има бензиностанции, които никога повече няма да отворят. Как иначе ще обясняват, че дневният оборот е скочил 3 пъти за 1 седмица?

  Дай Боже амин, на есен всички касови апарати вързани с НАП! Пък като скочат приходите, ще натискаме за ДДС на ЕС-минимума от 15% !

 2. 2 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  това все още не решава проблема. когато плащанията в 99% от случаите навсякъде в страната са в наличност, трудно ще бъде пресечено плащането по хвърчащи касови бележки

  un buen dia empieza con un solo rayo
 3. 3 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 450 Неутрално

  че то всичките бензиностанции са 361...???

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 4. 4 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Цялата операция е жалка и смешна, държавата не може да контролира 5 митници през които влизат всички стоки в страната, тръгнала да контролира хиляди обекти. Въпросния закон е типичен лобистки проект, Датекс да си пробута залежалите модеми и трите телекома да гълтат нови милиони от месечни такси за картите на модемите. Това е класически пладнешки грабеж.

  икономист - неграмотник с диплома
 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#1] от "cinik":

  Споко приятел.Колонките се манипулират с дистанционни устройства.Всичко е измислено.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:11 на 10/01/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#5] от "rodos":

  Системата е - пускаш един клиент под прикритие и той си купува една вафла. В това време в НАП гледат, дали вафлата им е светнала на монитора. Това е техническо решение, пък оттук нататък сигурно ще се измисли някакъв заобиколен път. В краен случай може да залЕпиш 5 бона на челото на инспектора, ако не мине - да пацаш 300 хилки на чефо у НАП, за да изчагърта пистите на магнитния носител с отверка . Ако не стане, да пробваш с 2-3 милиона лева за касата на ГЕРБ . Мисля, че все до президента някой по веригата "че те опраи", ама до тогава май ще се окаже, че по-евтино беше да си платиш данъците и да си спиш спокойно...

 8. 8 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Накрая всичко плаща клиента.

 9. 9 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Като сценарий добре.Проблема е че вафлите се отчитат,а показанията на колонките не.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 10. 10 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Големите вериги нява да усетят новите разходи,но малките по-добре да затварят.Иначе ще им измислят други приумици за държавен рекет.

 11. 11 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "rodos":

  Като сценарий добре.Проблема е че вафлите се отчитат,а показанията на колонките не.
  ------------------------------------------------

  колонките на запад издават касов бон при плащане от карта. тук би трябвало да направят същото - болшинството от зареждащите няма да правят никакви реверанси към собствениците на бензиностанции и биха предпочели директното плащане на колонката

  un buen dia empieza con un solo rayo
 12. 12 Профил на venci_donchev
  venci_donchev
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Едно устройство за връзка с НАП е около 140 Евро (зависи от производителя) . Според автора има 200 000 фирми х 140 евро = 28 000 000 евро . А , какво ще кажете!!!!! Отделно около 5 лева на месец за мобилен интернет от оператор - още 200 000 х 5 =1 000 000 лева месечно. А , добре е нали!!!!! И сега ми кажете има лобита в парламента , що е това чудо и има ли почва то у нас????????????

 13. 13 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#10] от "galinr":

  Лошо нещо е това дъравния рекет. Къде по добре е да си имаш бензиностанция, да купуваш контрабанда, да не плащаш данъци, да работят при тебе 5 човека без каквито и да е осигуровки и ако все пак декларираш някакви приходи, то да е за да переш пари. Чиста работа отвсякъде.

 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "rayo":

  Съгласен съм.Касов бон от колонката.


  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "rodos":

  Механизмите за контрол на плащанията отдавна са измислени и отдавна се прилагат. Само у нас двадесет години се чешат зад ушите и се чудят как да ги отлагат във времето, за да си пълнят джобовете тези, които изпращат депутати в парламента. Мигар не им е известно как се разплащат хората в чужбина по хотелите, магазините, по бензиностанциите... просто не им е изгодно на нашите управници и само показват някаква активност уж към въвеждане на ред, а всъщност нещата се въртят само до изразходването на нови средства без да се решаватпроблемите кардинално

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "rayo"

  За последните 20 г. никой не е проявил политическа воля. Надявам се да се получи.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 17. 17 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Лошото е когато се демонстрира политическа воля, но реалните мерки са полувинчати и се губи време и средства за практически тъпчене на едно и също място, защото при дадените условия не се предотвратява по никакъв начин отчитането на безкасови продажби в наличност.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Не се радвайте, щото скоро време ще ръгнат по един кас. апарат в гъза на всички останали в БГ и накрая пак нищо. Дребните си заминават заради високите разходи, остават големите с още по-голям пазарен дял.... Хахахаха.... Само че дребните за БГ-фирми и печалбичките им остават в БГ, а големите си дърпат печалбите в чужбина, а за нас остава демографската криза.... Тъпак или облажен е радващият се тази новина.....

 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#11] от "rayo":

  Ами тогава няма да купуват вафли, а ще налеят бензин. Погледнато реално за всяка мярка има хитрина и за всяка хитрина има контрамярка. Основният въпрос е ще оправяме ли държавата или ще философстваме.

  А искаме ли тя да е оправена...?

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 20. 20 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И да се измисли врътка, тя може да се прилага от дребни фирми, които са на ръба и укриват данъци. И дори да е така, те ще укриват примерно 20-25% а не като сега 95%.

  Така или иначе, тези фирми можем да ги броим за заминали. Или ще ги докопат данъчните, или ще си фалират от само себе си.

  Ако тази мярка докара до повече пари в хазната добре.

  Според мен, най-големия проблем е слабите закони.

  Не може някакъв келеш да отваря нова фирма всяка година, на името на примерно някоя сервитьорка, и накрая на годината НАП с пръст отзад, а Чарли разбираш ли кара нов Майбах!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 21. 21 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#19] от "emil_":

  Именно...там е работата.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 22. 22 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#20] от "Соколов":

  Не може някакъв келеш да отваря нова фирма всяка година, на името на примерно някоя сервитьорка, и накрая на годината НАП с пръст отзад,
  --------------------------------

  Дребните фирми в България сами си отрязаха клона. Това, което описваш е точното, което ги разори - НАП няма да позволи хазната да е празна и затова пусна веригите, защото отчитат реални доходи. А един мой познат, който години наред трупаше пари и пререгистрираше фирми всяка година, на Коледа ми съобщи че сърце го заболяло когато установил с колко го е завлякъл счетоводителят, извън врътките, с които му е помогнал за пред данъчните....... но така, като нашенци не искат да спят спокойно и да си плащат легално по-малките данъци, крадат ги други

  un buen dia empieza con un solo rayo
 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Какъв беше проблема самите колонки да са с слотове за дебитни/кредитни карти и да си правят връзката и засечките през Борика?
  Плащанията кеш щяха да намалеят и цялата тая безсмислена галимация щеше да престане. Технически решенията ги има - Рое България ги предложиха още навремето на Шел и ОМВ но те им отказаха. Иначе днес можеше да не се налага да влизаш в бензиностанцията за платиш - чекваш си картата на колонката, тя ти издава фактурата и бягаш.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Самото устройство струва 300 - 400 лв., но заедно с монтажа на данъчния терминал, фискализацията, инсталирането на софтуера и настройката разходите за него са достигнали 1000 лв...."
  В България струва страшно скъпо желанието да си изряден.

 25. 25 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  да се национализират.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Още преди 6 години сърбите си възраха всички касови апарати онлйан с тяхното данъчно. Между другото, имаше държавен търг за устройствата, който го спечелиха само български фирми.

  В момента Сърбия, при 10% по-нисък БВП, същото ценово равнище и 10% по-малко население, събира месечно 20% повече ДДС

 27. 27 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Весело

  Затваряй!!!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 28. 28 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Преди малко дянков се изцепи по БТВ, че от това връзване ще дойдат нови 300 милиона лева в бюджета. Мда, май трябва да извади 28 милиона (които очевидно ще се признаят за разходи на фирмите според калкулациите по-горе) и месечните такси. Много бих се учудил, ако накрая сумата остана и 50 милиона, защото той се е доказал само с грешни прогнози.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 29. 29 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Texas, USA.
  20 % от бензиностанциите, на които аз зареждам, нямат човек вътре.
  100 % от бензиностанциите, на които аз зареждам, приемат ВСИЧКИ видове карти (кредитни/ дебитни)…
  Гледали сте Kill Bill, нали?
  Е- като тръгнеш да караш, току видиш знак: „Следващата бензиностанция е на X-стотин мили…“
  Просто пълниш „до дупка“…
  Защо го казвам това? И в най- загубения пущинак, и най- малката и тъпа колонка ти дава „сама“ касова бележка… И ако в „тъпата“ прерия, на „тъпата“ колонка, която е без човешки надзор, започне да й свършва хартията, пише (още преди да започнеш да зареждаш): „Нямам хартия за касова бележка… Ако много искаш- отиди на другата колонка“… Следва безплатен телефонен номер за оплаквания на контролния орган, следва телефона на „държача“, и после мнооооого реклами…
  Колонките в прерията са допотопни… Ума ми не го побира как поддържат network. Ама го поддържат- факт е!
  И това е от много години…
  Ходи, пък кради…
  А като казах „Ума ми не го побира“- да се довърша… През 1914 година в Чикаго е ИНСТАЛИРАН първият светофар в света. Електрически е бил…
  Ясно е това, нали? През 1914 година едни хора на едно място са КОНТРОЛИРАЛИ трафика на коли и пешеходци!!! Със светофар (с лампи)!!!
  През 1952 година са електрифицирали селото на баба ми. Говоря за голямо село, до голям град, с много жители…
  През 2011 година… тези много жители… от това село… още не знаят как се пресича на светофар…

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 30. 30 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Оправдана е тази мярка за големите обекти, за малките просто трябваше да вдигнат глобите за неиздаден касов бон - например цената на покупката * 100 да е глобата при първо нарушение и при всяко следващо коефициента да се умножава по 2, т.е. 200, 400 и т.н.

  От време на време минават групово инспектори под прикритие и тестват... Ако знаеш,че може да си загубиш магазина - ще издаваш касови бележки та ще гониш клиентите даже да им ги дадеш.

 31. 31 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Между другото току-що си зададох въпроса - аз не мога ли да си купя една цистерна и да я паркирам в двора? Бензин за лични нужди, плащам го на ръка, не искам фактура, нямам бензиностанция, не съм свързан с НАП? Наливам си в туби (като си спазвам правилата за противопожарна безопасност). Правя услуги на комшиите, като им давам бензин назаем, а те после ми го връщат вместо в натура в пари? Какво от това ще влезе в бюджета? Айде, нека за цистерната да не съм прав, но ситуацията с тубите е съвсем реална.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 32. 32 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#31] от "epoc":

  Ами както и да го усукваш- опре ли до пари... мирише на търговия...
  А ако замирише на търговия, трябва и да замирише на данъци...
  А като замирише на данъци- трябва да замирише и на... контрол...
  А като замирише на контрол, трябва да замирише на почтеност...
  Е- тук в БГ се къса връзката...

  Сетих се за един коментар в този форум- обвиняваха проститутките за нещо, та пича каза: "Ей- ако няма клиенти- и проститутки няма да има"...

  Ако няма кой да дава рушвет, няма да има и кой да го взема...

  Ние сами си корумпираме тези, дето "бачкат" за нас...

  Не обвинявайте САМО ченгетата КАТ-аджиите и митничарите- те не бият като ни спрат...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 33. 33 Профил на RockyCoast
  RockyCoast
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Електрониката се манипулира много по-лесно от каквото и да е било,всеки хакер на 18-22 години може да направи така че към модула свързан с НАП да пристигат данни 20-30-50 % по-малко,зареждаш бензин за 50 лв ,ама отива инфо че е за 30 лв....Така е межу другото и с новите електромери,дето уж отчитаха и най-малкото изразходване на ток...само ако си имате на представа колко големи магазини и фирми използват устройства за манипулиране и плащат до 80 % по-малко електронергия..Така че няма ли ефективен контрол с проверки лично от служители на НАП ефекта ще е минимален...

  .
 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#33] от "hristo75":

  В момента ЕРП-тата отчитат 10-тина % загуба при преноса, като в загубите са включени гета като Столипиново и Факултето. Дай Боже и при събираемостта на данъците да го докараме до 10%

 35. 35 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Хе,хе ще ставаме държава викате ,ох мамини гугутки .Ще събереме повече данъци та да има повече за краднене от
  политиците .Даа дали пък ценичките няма да скочат и да гледате като посрани.И още нещо като изпонафалират още
  няколко хиляди малки фирмички /все български/ дали пък парите няма да отидат за обезщетения за безработица?
  Големите вериги плащали реално данъци,сладури, те имат по един етаж счетоводители дето само как да намалят данъците мислят.После да не стане Доган да получи 200 мил хонорар
  за някой важен проект.
  По принцип нямам нищо напротив да се плащат данъците честно и от всички ,НО вие вярвате ли на нашите политици и администрация ,че няма да откраднат по един или друг начин
  по-голямата част от тях.Дали няма да си дигнат заплатите и бонусите щото видите ли повишили събираемоста.
  В друга държава да е да бих приветствал подобно мероприятие
  ,само ми обяснете що още не са подгонили ония с палатите ми
  с дребния търговец пак се заяждат.
  Да ви обясня ,ако настъпиш мафията получаваш куршум,я по добре да тормозим фирмичките те са по безобидни ,че може и рушветче да падне.
  Нещо да се чува за бившата шефка на НАП и няколко милярда злоупотреби?
  Ееееехх блажени са верващите.

 36. 36 Профил на kratun
  kratun
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пиша този коментар за да сте информирани.
  Преди две години изпратих една моя идея до доста институции и нямаше никакъв отговор...
  През септември 2010г. изпратих отново моето виждане по същия въпрос до 60 човека в различни институции (министерски съвет, парламент, медии, Българска стопанска камара и др.). В края на декември получих писмо отговор от НАП, който може да прочетете в следващия коментар.

  "Целта на идеята „касов бон“ е да се увеличи издаването на касови бонове при покупка, като в контрола по издаването на всеки касов бон се привлекат потребителите не само със санкции, а и със стимули.
  Същност на идеята: Всеки потребител при покупка на стока или услуга е длъжен да вземе своя касов бон (по закон). За да бъде стимулиран да следи за издаването му, предлагам всеки потребител да има възможност да си върне 5% от стойността на стоката или услугата. За да получи тези 5% той трябва да се регистрира вендъж в сайта на НАП potrebiteli.nap.bg” (например), като посочи банкова сметка, по която да получи въпросния стимул. В сайта потребителя попълва информация от касовия бон:
  БУЛСТАТ; Дата и час на покупката; Стойност на покупката.
  В НАП получават информация от сайта, че фирма „Х“ е продала стока или услуга на стойност „У“, в ден и час „З“. В същото време НАП получава информация от касовия апарат ( свързан със сървър на НАП) на фирма „Х“, че е извършена продажба на стока или услуга на стойност „У“, в ден и час „З“. Ако информацията от двата канала съвпада, то следва да се изплатят 5% стимул на потребителя. Ако информацията от двата канала не съвпада („Х“, „У“ и „З“), то потребителя и фирмата излизат в справка за допълнителна проверка.
  Тази идея може да се приложи веднага за фирмите (например бензиностанциите или тези, които се занимават с горива), чиито касови апарати са вързани с НАП и информацията от всяка сделка постъпва в базата данни на НАП.
  В бъдеще, след като се създаде софуерна и хадруерна възможност всеки един касов апарат в България да предава информация в реално време към НАП, обхвата да бъде разширен. Да се използва достигнатото „ноу-хау“ като база и да се търси, и да се достигне нужния ефект за икономиката.
  Положителни страни:
  - Стимулират се потребителите да съдействат на държавата по регистриране на сделките за покупко-продажба;
  - Създава се навик в потребителите да си вземат касовия бон и да следят за неговото издаване;
  - Фирмите ще са „стимулирани“ да декларират в данъчната декларация всяка една продажба, която са реализирали;
  - Манипулирането на софтуера и хардуера ( касов апарат, компютър, сървър, принтер и др.) на фирмите ще се намали, защото фирмите не знаят кой касов бон е регистриран в НАП;
  - Проверката ще се насочи, към тази част от фирмите в България, където има нужда да се „обърне внимание“ по спазването на българското законодателство. По този начин ще се подобри и ефективността на администрацията, занимаваща се с тази дейност;
  - и др.

  Отрицателни страни:
  - Ще има съпротива от страна на бизнеса, че разходите за връзката им със сървърите на НАП, ще "фалира" бизнеса им;
  - Приходите в държава в краткосрочен период може да намалеят;
  - Има първоначални разходи, които трябва да се направят (създаване и поддържане на база данни, синхонизиране с НАП, реклама и др.)
  - Броя на регистрираните касови бонове може да е по-малък от предвидените и търсения ефект (контрол от страна на потребителите) да е в по-малка степен;
  - Първоначално може да има повече от предвиденото несъвпадение на информацията от двата канала и по-голяма заангажираност на администрацията;
  - и др."

 37. 37 Профил на kratun
  kratun
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това е отговора, който получих:
  "В отговор на Вашето предложение, адресирано до министър-председателя на България г-н Бойко Борисов, вх. № 03-00-97/01. 12. 2010 г., бих искал да ви благодаря за изразената от Вас активна гражданска позиция чрез разработването на идея за намаляването на сивия сектор в страната и стимулиране на издаването на фискални бонове.
  Едновременно с това бих искал да Ви информирам, че експерти от Националната агенция за приходите (НАП) вече работят върху реализирането на подобна лотария с касови бележки, чиято цел е именно насърчаване на гражданите да изискват своите касови бележки и изсветляване на оборотите на търговските обекти. На този етап вече е създадена междуведомствена работна група, в която участват експерти от НАП, Министерство на финансите, Държавната парично-предметна лотария. Тяхната задача е да изработят концепция за реализирането на лотария с касови бележки, както и план за осъществяването на инициативата и оценка на срокове, необходими ресурси, очаквани ползи и евентуални рискове.
  Накратко, работната концепция за реализирането на лотарията с касови бележки, която като цяло се доближава по същност до Вашето предложение предвижда регистрацията на желаещите за участие да става чрез интернет, посредством софтуерно приложение. Работната група предлага този сайт да има такава функционалност, която да позволява попълването на няколко основни данни: ЕГН на участника, индивидуален номер на фискалното устройство, номер и дата на издаване на касова бележка и БУЛСТАТ на търговеца, издал бележката. Именно чрез тези четири групи данни участниците ще се идентифицират в лотарията. За да се гарантира равният достъп на всички желаещи за участие в лотарията, в момента се търси вариант за хората, които не ползват интернет и нямат умения за работа с компютри. Поради изключително ограничените възможности за бюджетни разходи, работните документи на концепцията предвиждат ангажирането на външни партньори, които да осигурят предметни награди за участниците в лотарията.
  Що се отнася до Вашето предложение за възстановяване обратно на част от стойността на събраните касови бонове на спечелилия, това може да бъде реализирано единствено чрез промяна в законодателството, която може да бъде инициирана от МФ. На този етап обаче от НАП не бихме могли да подкрепим подобно предложение, поради факта, че не може да се гарантира валидността на осъществените транзакции, по примера на Вашето предложение. Това е така, тъй като и в последната редакция на Наредба № Н-18 от 13 декември 2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, която регламентира т. нар. свързване на фискалните устройства на всички търговски обекти с информационната система на НАП, не е предвиден ред, по който да се подава информация за всяка отделна транзакция. От друга страна Вашето предложение може да бъде разгледано на следващото заседание на междуведомствената работна група по изработването на концепцията за касови бележки, така че да се възползваме поне от част от Вашето вече разработено предложение.

  И в заключение бих искал още веднъж да Ви благодаря за проявената гражданска позиция и инициативност. /
  С УВАЖЕНИЕ:
  КРАСИМИР СТЕФАНОВ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK