Здравните фондове се обявиха срещу идеята да станат застрахователи

Прелицензирането нямаше да се налага, ако беше премахнат монополът на НЗОК, твърдят управители на осигурителни дружества


Мими Виткова, председател на асоциацията за здравноосигурителните фондове и  управител на фонд "Доверие":
"Всички здравноосигурителни дружества управляваме ресурс от около 40 млн. лв премийни приходи, а застрахователните дружества - с 2 млрд. лв., така че не е нормално да се изисква еднакъв минимален капитал."


Константин Велев, управител на "Дженерали закрила здравно осигуряване":
"Ако здравните фондове бяха станали част от задължителното здравно осигуряване, за тях щеше да е разрешен по-облекчен режим и нямаше да е задължително да минем към сферата на застраховането."

От Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване се обявиха вчера срещу идеята да бъдат превърнати в застрахователни дружества. Основните им мотиви срещу прелицензирането са, че като застрахователи няма да могат да предлагат различни пакети и да помагат при насочването към специалисти и лечебни заведения.


"Здравните фондове, които имат постоянна връзка с пациентите и клиниките, са единствените, които упражняват контрол върху качеството на медицинските услуги в лечебните заведения. Те ще престанат да го правят, ако станат застрахователни дружества", коментира председателят на асоциацията Мими Виткова. По думите й това ще увеличи кешовите плащания в болниците, които и бездруго в България са най-големи за Европа - над 40% от средствата, отпускани за здравеопазване.
Проект на промени в Закона за здравното осигуряване, който беше представен в началото на януари, предвижда частните здравноосигурителни дружества да станат застрахователни компании. Мотивите към проекта са, че това са изисквания на Европейския съюз.След като промените бъдат приети, минималният капитал на фондовете ще трябва да се увеличи от 2 млн. лв. на 4.6 млн. лв.


И предишното правителство имаше идея да прелицензира частните здравни фондове в застрахователи, като обяснението беше изискването на ЕС и че страната ни е заплашена от наказателна процедура. И тогава представителите на фондовете се обявиха срещу тази мярка. В мотивите към сегашния си проект за промени отздравното министерство посочват, че вече са получили две писма от Европейската комисия, в които ги призовават да направят промените, за да не се стигне до съд.


С промените в Закона за здравното осигуряване дружествата за доброволно здравно осигуряване ще могат да оперират и на европейския пазар, съобщиха вчера от здравното министерство. Промените имат за цел да премахнат неясната разлика между здравна осигуровка и застраховка, която у нас сега съществува нормативно, но не и фактически, уточниха оттам. Според тях така ще се повиши финансовата им стабилност и ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите.


Превръщането на здравните фондове в застрахователни дружества действително е изискване на Европейската комисия, но това нямаше да е факт, ако частните фондове бяха допуснати до задължителното здравно осигуряване, коментира Константин Велев, директор на един от фондовете. Основният проблем според членовете на асоциацията на лицензираните здравни фондове е в това, че не се случи демонополизирането на НЗОК.


В началото на декември миналата година правителството бетонира монопола на здравната каса в България с приемането на концепцията за по-добро здравеопазване на здравния министър д-р Стефан Константинов. Тя предвижда НЗОК да е "единствена институция, разпределяща средствата от задължителното здравно осигуряване".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK