България ще емитира ДЦК до 1 млрд. лв. през тази година

Министерство на финансите свива обема заради по-оптимистичните очаквания за икономиката

България ще емитира ДЦК до 1 млрд. лв. през тази година

© Юлия Лазарова
Емисионната политика не дава индикации за по-голяма предвидимост

България ще емитира държавни ценни книжа в обем до 1 млрд. лв. на вътрешния пазар през тази година, става ясно от емисионния календар на Министерството на финансите. Това ще е с около половин милиард по-малко в сравнение с година по-рано.


Нетното финансиране пък ще е около 430 млн. лв. (разликата между новите емисии и тези, които ще се изплатят през годината). По отношение на глобална емисия в чужбина само се споменава, че ведомството ще продължи да наблюдава динамичното развитие на международните пазари и инвеститорския интерес.
"Икономиката започна да расте през второто тримесечие на миналата година, което заедно с фискалната ни стабилност даде основания за по-оптимистична фискална рамка за 2011 г.", коментира пред "Ройтерс" Боряна Пенчева, заместник финансов министър, който отговаря за управлението на държавния дълг.


"Затова считаме, че ще са ни нужни по-малко средства за финансиране", пояснява Пенчева. Към края на 2010 г. равнището на държавния дълг е 14.6% от БВП, което е сред най-ниските в Европейския съюз. Според Пенчева е малко вероятно да се появи необходимост България да се обърне за финансиране към международните пазари през първото тримесечие, но все пакако се наложи през годината емисията няма да е повече от 1 млрд. евро.


Все пак няколко са новите моменти в политиката за 2011 г. След като за една година преустанови емитирането на 3-месечни ДЦК, финансовото ведомство отново ще започне да ги предлага на инвеститорите, както и шестмесечни книжа, като от последните вече бяха продадени 25 млн. лв.


Краткосрочните ценни книжа са добър инструмент за финансиране на временни дефицити в бюджета, още повече когато има риск фискалният резерв да се понижи. Именно рекордният размер на резерва през 2009 г. накара държавата да се откаже от 3-месечните книжа. През миналата година обаче той започна да се свива.


Другият момент през тази година ще бъде емисия на 5-годишни ДЦК в евро, макар че аукционът за края на януари вече е отменен заради оптимистичните очаквания за приходите в бюджета, според Боряна Пенчева.


През миналата бяха предложени 15-годишни книжа в единната валута, като през септември само в един аукцион бяха пласирани 234.1 млн. евро. От емисионната политика става ясно, че финансовото министерство ще публикува и индикативни емисионни календари за три месеца напред, като ще продължи да дава и месечни.


През миналата година ведомството на Симеон Дянков взимаше някои доста непредвидени решения по отношение на ДЦК, което предизвика недоволството на капиталовия пазар. Заради висока доходност например на някои аукциони отхвърляше всички поръчки, друг път пък одобряваше всички оферти, макар и доста над предварително обявения обем, понякога правеше извънредни аукциони заради високия интерес, а за един дори си определи максимална доходност, която могат да подават първичните дилъри.


По отношение на по-голяма предвидимост в емисионната политика за 2011 г. не се споменава нищо конкретно с изключение на тримесечните индикативни календари, както и че "политиката ще остане гъвкава и адекватна на нуждите на държавния бюджет и ликвидността във финансовата система в най-широк смисъл, като емитентът си запазва правото при необходимост да променя предварително анонсираната политика, както и да прилага целия възможен инструментариум за насърчаването на първичния и вторичния пазар на държавен дълг".

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Миналата година се извинявахте с кризата и увеличихте държавният дълг. Животът на нашето поколение беше съсипан от огромните държавни дългове, така че паразити гадни в администрацията и силовите министертва налягайте си парцалите и от тука нататък само намаляване на държавния дълг.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 2. 2 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И какво ще се финансира с този дълг? Ако с него ще се плащат заплати, обезщетения и пенсии на администрация, МО, МВР и безчетна армия от "професионални" социално слаби - НЕ БЛАГОДАРЯ. Кредит трябва да се взема само ако с него държавата ще създава условия (реално а не само по документи) за развитие на области от икономиката, в които да се създадат голям и устойчив брой нови работни места. Които да произвеждат конкурентни на световния пазар продукти и с постъпленията от държавните вземания при производството им и търговията с тях да се изплащат в бъдеще вноските по кредита.

 3. 3 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "tometo2":

  Вероятно част ще са за "Шенгенската" обща граница

 4. 4 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 976 Весело

  Ехо, вътрешен дълг!!!! Вижте най-задлъжнялата икономика в света - Японската. Никой обаче не се притеснява,защото става въпрос за вътрешен дълг - японците дължат пари на себе си (в йени,разбира се). Дянков е хитра американска лисичка и няма да се прецака, споко. Тоест, няма и вас да ви прецака. Може да е малко нетрадиционен като политик, но като министър не е зле (в сравнение с предшествениците си). Освен това ни забавлява и никога няма да ни е скучно с него. Първо беше уж обрате, после любовница имал.... с две думи, перфектен за чалгарските нужди на избирателите.

 5. 5 Профил на kenedy
  kenedy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз от целият текст не разбрах само какъв е лихвеният процент на тези ДЦК или се продават с намаление от номиналната цена?Не са споменали и проектите за финансиране. Друг е въпроса че 3 месеца за издаване на държавни облигации е прекалено кратък и донякъде съмнителен. За тази цел си има парични пазари.

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 822 Неутрално

  С този дълг госпожи и господа ще се финансират пенсиите! През миналата година дефицита във фонд "Пенсии" или субсидиите от бюджета бяха над 2 милиарда лева. За тази година предвиждания дефицит е около 1.3 милиарда лева! Ето от там идва дефицита... И за това ще се генерира дълг...

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "BG":Само дето японците нямат частен и държавен външен дълг, а България има близо 40 милиарда ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 8. 8 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":Ами защо не се увеличи пенсионната възраст на полицията?! Защо някой слухтар трябва да се пернсионира на 45 и да фалира солидарно-социалната система? Защо също така не си плащат сами осигуровките?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Цената им ще се срине на пазара.
  В момента има първокласни ценни книжа в тая ликвидна криза при отлична сигурност и доходност.
  А ние, данъкоплатците, ще трябва да плащаме същата плюс 2-3% заради малоумните решения на това правителство, като например да запази БАН и 65-те хиляди тумбака в МВР и 100 млн лева за подслушвания.
  Никакво емитиране!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Тезишабес-гоим, слугите на дявола, ...пардон-слугите на Ротшилд съвсем искат да ни заробят!!! Какви ти емисии, какви ти ...дългове??? Еми, ...кой ще ги плаща после!??? Сега пак ...кой ще изкупи тези уж ценни книжа/според мене съвсем неценни-само хартишки/, ...пак тези, които си печатат други /уж/ ценни книжа-наречени долари!??? И какво??? Съвсем ще я втасаме!??? Сигурно тогава ще ни карат и ...да си продаваме жилищата на безценица и да се махаме от тука-защото ще идват хазари-уж евреи от исраел и сащ??? Защото там вече ще става нещо??? Като война ...например??? Ама че шабес-гоими ....това са точно тези:Бойко, циганина Костов, дръндарският боклук Ахмед соколов и т.н. За царя, Младенов, Станишев, Паси и други не ги споневам, ...защото те не са шабес-гоим! Те са направо хазари-уж еврейчета...ужбогоизбрани!!!???

 11. 11 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  БГ от №4???///Ехо, вътрешен дълг!!!! Вижте най-задлъжнялата икономика в света - Японската. Никой обаче не се притеснява,защото става въпрос за вътрешен дълг - японците дължат пари на себе си (в йени,разбира се). Дянков е хитра американска лисичка и няма да се прецака, споко. Тоест, няма и вас да ви прецака. Може да е малко нетрадиционен като политик, но като министър не е зле (в сравнение с предшествениците си). Освен това ни забавлява и никога няма да ни е скучно с него. Първо беше уж обрате, после любовница имал.... с две думи, перфектен за чалгарските нужди на избирателите. ///ТИ СЪВСЕМ СИ ИЗПЕРКАЛА?!!!ДЯНКОВ БИЛ АМЕРИКАНСКА ЛИСИЦА??? ХА ХА ХА!!!???ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ, ИЛИ ДА ПЛАЧЕШ??? АБЕ КОКОНООО, Я СИ ПОМИСЛИ КОЙ ГИ ПРАЩА ТУК ИЗ ПРОВИНЦИЯТА ...НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ??? И МИЛЕН ВЕЛЧЕВ, ЗАЕДНО С НИКИТО ВАСИЛЕВ, ...И ЦАРЯ, СЕГА И ДЯНКОВ??? а И КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА/ЗА КОЯТО МАЙ НАИСТИНА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ИСТИНА, ЧЕ Е ЛЕЛЯ НА ДЯНКОВ/ ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОИ СА МЕЖ.ВАЛ.ФОНД, СВЕТОВНАТА БАНКА И ФЕД И НА КОГО ПРИНАДЛЕЖАТ??? ЗНАЕШ ЛИ ВСИЧКО ТОВА??? ИЛИ САМО СЕ ЗАБЛУЖДАВАШ И ...ОПИТВАШ И ДРУГИТЕ ДА ЗАБЛУДИШ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK