Храните продължават да поскъпват на едро

Храните продължават да поскъпват на едро

© Красимир Юскеселиев



Цените на хранителните стоки на едро се повишиха през тази седмица. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се вдигна от 1.811 пункта миналата седмица до 1.822 пункта в петък, съобщи БТА, позовавайки се на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). След като отбелязаха ценови пикове по Коледа и Нова година, основните храни леко поевтиняха в първата работна седмица на януари.


Захарта поскъпва с 2.1 на сто, до 1.41 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава с 0.8 на сто до 2,61 лева за литър. Брашното тип "500" поскъпва с 2.2 на сто до 0.92 лева за килограм.


Обикновената кайма се продава средно по 4.82 лв. за килограм, а тази, произведена по стандарт "Стара планина", струва 7.60 лв./кг. Кренвиршите тип "Стара планина" се търгуват по 7.37 лв. за килограм.




Кашкавалът "Витоша" поевтинява с 0.2 на сто и се продава по 10.24 лева за килограм. Цената на кравето сирене се повишава с 0.9 на сто, до 4.62 лева за килограм на едро. Яйцата се продават средно по 0.15 лева за брой.


Поевтиняват оранжерийните домати и краставици - съответно с 1.7 на сто до 2,26 лева за килограм и 2.23 на сто по 2,21 лв./кг.


Картофите поскъпват с 4.3 на сто и се продават средно по 0.72 лева за килограм. Цената на зелето се запазва 0.48 лв./кг.


Зрелият фасул поевтинява с 0.4 на сто и се продава средно по 2.26 лева за килограм. Цената на чесъна се повишава тази седмица с 3.8 процента - до 7,18 лв./кг.


Ябълките се продават средно по 1,02 лев за килограм. Цената на лимоните се повишава с 6.9 на сто - до 1.40 лева за килограм.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK