България ще се върне във въглеродната търговия най-рано през февруари

Решението на ООН дали България да получи обратно акредитацията си за участие в международната търговия с парникови емисии ще бъде взето през февруари. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството Ваня Григорова.


Въпросът ще бъде обсъден на предстоящото заседание на прилагащия комитет на конвенцията по климата към ООН в германския град Бон на 3 и 4 февруари. Акредитацията на България беше отнета в средата на миналата година след негативен доклад на експерти на световната организация от проверка в София на системата  на България за измерване на годишните емисии парникови газове.


Оказа се, че години наред са били пренебрегвани критики на ООН към системата - за липса на данни за емисиите от сметищата и за косвените емисии от преобразуването на земеделски и горски терени в страната.




Липсвали са и споразумения между екоминистерството, което отговаря за докладването, и останалите институции, които разполагат с данните - министерствата на икономиката, на земеделието, на вътрешните работи и на финансите, и Националния статистически институт.


Ековедомството нямаше дори обучен екип за инвентаризациите. През есента то обяви, че е отстранило всички пропуски, и покани експерти на ООН за нова проверка. На връщането от световната конференция по климата в Канкун, Мексико, екоминистърът Нона Караджова обяви, че оценката за свършеното от България е положителна.


Ако страната получи обратно акредитацията си, българските компании в европейската въглеродна търговия ще могат веднага да започнат да продават навън излишните си въглеродни квоти. В момента те могат да търгуват само помежду си.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK