Facebook вече споделя телефонни номера и адреси с трети лица

Разработчици на игри като Farmville ще използват данните за рекламни цели

Facebook вече споделя телефонни номера и адреси с трети лица

© Associated Press
Потребителите ще трябва да дадат своето съгласие

Разработчиците на приложения за Facebook вече ще имат достъп до адресите и телефоните на неговите членове, които ще предоставят на трети лица за маркетингови и рекламни цели. Това съобщиха от социалната мрежа в своя блог.


Така например Zinga, която е собственик на едни от най-популярните игри като Farmville и Mafia Wars, ще имат достъп до по-широк обхват от лични данни на потребителите. До момента разработчиците получаваха лична информация като пол, образование, интереси, които също дават на рекламни брокери и компании.
От Facebook обявиха, че за да се даде достъп до по-голяма лична информация, потребителят трябва да даде изрично съгласие при активирането на дадено приложение. Това ще става чрез стандартните прозорци, които питат дали е склонен да даде достъп до определена информация при използването.


Въпреки че отговорността остава при хората, които ползват социалната мрежа, според наблюдатели самото предупреждение не е добре представено и забележимо. Според електронния сайт ReadWriteWeb.com то не е достатъчно ясно и видно за потребителите и те може да не забележат, че всъщност вече ще споделят и своя адрес и телефон освен другата лична информация.


То представлява нормален прозорец, който се отваря при всяко приложение, което иска достъп до данни на потребителите. Единствената разлика е, че под "Достъп до моята основна информация" е добавено "Достъп до моите контакти" и с малки букви се уточнява, че в тях са включени личния телефон и адрес, ако съответният потребител ги е написал.


От Facebook уточняват, че подобен тип информация не може да бъде споделена от други хора и разрешението се дава от потребителя само за неговите данни. Тоест, ако някой, без да иска, предоставя лична информация за своите приятели чрез дадено приложение, то тя няма да включва адреси и телефонни номера.


През ноември миналата година от Facebook съобщиха, че някои разработчици на приложения предават индивидуалните номера на потребителите в социалната мрежа на трети лица като рекламни брокери и компании, като така се следи тяхната активност на сайта и се изграждат профили. Това стана след изнесената информация от разследване на "Уолстрийт джърнъл", че приложенията в MySpace и Facebook предават лични данни на трети лица без знанието и разрешението на потребителите.


Докато при MySpace този проблем е по-ограничен, то в някои случаи при Facebook третите лица могат да разберат чрез индивидуалните номера и истинските имена на хората, срещу които те отговарят. Дни след разкритията на "Уолстрийт джърнъл" потребител на Facebook дори подаде съдебен иск срещу Zynga за нарушаването на неговите права. Изтичането на лични данни от разработчиците на приложения към трети лица се превърна в масово явление както в социалните мрежи, така и при сходния софтуер за мобилни устройства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK