Световната туристическа организация: Международните пътувания ще се увеличат с 4-5% през 2011 г.

Все още високата безработица и повишението на данъци са основните заплахи за сектора

Световната туристическа организация: Международните пътувания ще се увеличат с 4-5% през 2011 г.

© ДневникПрез 2011 г. световният туризъм ще продължи възстановяването си от кризата, като се очаква да бъде постигнат ръст от между 4 и 5% на международните пътувания. Това е записано в официалната прогноза на световната туристическа организация към ООН, публикувана през тази седмица.


Скоростта на възстановяване обаче ще се забави, след като през 2010 г. секторът е отчел увеличение от 6.8 на сто. Според очакванията пътуванията през тази година ще достигнат около 980 млн. при 935 млн. за 2010 г.


Както и през миналата година, все още основната заплаха за сектора остава високата безработица, отказваща много хора от пътувания. В доклада се посочва, че постепенното възстановяване на заетостта през 2011 г. все още ще бъде твърде ниско, за да компенсира загубените работни места по време на кризата.
Другият основен проблем през годината ще бъде вълната от повишение на данъци, които се отразяват както пряко на сектора, така и косвено, намалявайки средствата на домакинствата.


"Въпреки че ние напълно разбираме нуждата от фискална консолидация, ще продължим да предупреждаваме, че тези данъци ще засегнат сериозно доказания капацитет на туризма да стимулира създаването на работни места и икономически растеж  и ще се отрази негативно на собствените им икономики", казва в изявление до медиите генералният секретар на организацията Талеб Рифай.


Въпреки че в доклада не се посочват конкретни държави, в последните месеци имаше сериозни критики от бранша, най-вече към правителствата на страни от еврозоната.


Междувременно през 2010 г. организацията отчита по-висок от предварително очаквания номинален ръст на сектора в световен мащаб. През годината международните пътувания са се увеличили с 6.8 на сто при прогнозирани до 5%. Те са оценени на 935 млн., което е по-високо не само от 2009 г., а и от първата година от кризата - 2008 г.


Секторът обаче все още не може да постигне финансовите резултати от 2008 г., е записано в доклада. Ръстът през миналата година се дължи предимно на развиващите се икономики, като за Азия например той е 13 на сто.


Другият основен двигател са били и големите събития през 2010 г. - зимната олимпиада в Канада, световното първенство по футбол в Южна Африка, изложението "Експо Шанхай" и др. През тази година такива обаче няма, което според анализатори е и сигурен знак, че ръстът на сектора ще бъде по-устойчив.Тенденции


- Скоростта на възстановяване ще се забави


- 980 млн. ще са пътуванията през тази година при 935 млн. за 2010 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK