Очаквания за добро представяне на фармацията и фондовете за земя

Анализаторите прогнозират износителите да затвърдят резултати си в края на 2010 г.


Компании с фокус на местния пазар ще отчетат влошени продажби

Анализаторите остават най-позитивни за фармацевтичния бранш и компаниите с активи в земеделска земя. Това показва проучване на "Дневник" сред няколко експерти на пазара в началото на корпоративния сезон с целогодишните резултати на компаниите за 2010 г.


Освен тях добри остават и перспективите пред експортните индустриални производства, които показаха значителни подобрения на резултатите още с първите сигнали, че икономиката в развитите страни започва да излиза от кризата.
Такива са очакванията на анализатори, до които "Дневник" се допита, за финансовите резултати на компаниите за 2010 г. Прогнозите им са най-добре представящите се сектори да бъдат фармацевтичният и фондовете за имоти, инвестиращи в земеделска земя.


"Нарастването на износа е логично поради възстановяването на европейските пазари и повишеното инвестиционно търсене там", коментира Иво Толев, управляващ партньор в "Ултима капитал мениджмънт". Всички запитани анализатори са единодушни, че експортните индустриални компании ще затвърдят подобрение на резултатите си през последното тримесечие.


Предприятията с фокус върху местния пазар обаче надали ще представят по-добри резултати в края на 2010 г. заради продължаващото свито вътрешно потребление, което все още не дава и никакви признаци на възстановяване. Именно такива компании Николай Кичуков, брокер в "Елана трейдинг", очаква да отчетат влошени продажби.


Сред най-силните примери за експортно ориентирана компания, която успя значително да подобри резултатите си миналата година, е "Алкомет". Мениджмънтът на компанията очаква реализираният ръст на продажбите през деветмесечието да се запази до края на годината както в количествено, така и в парично изражение.


Наскоро изпълнителният директор на "Алкомет" Хюсеин Йорюджю коментира пред "Дневник", че очаква компанията да завърши 2010 г. с около 117 млн. евро приходи, което означава 17% ръст на продажбите в обем и 43% в парично изражение.


Тези резултатите ще се реализират на фона на фокус най-вече върху износа, който скача от 85 на над 90% от всички продажби на компанията именно заради стагниращия местен пазар. Според Йорюджю той ще се възстановява от кризата значително по-бавно, ето защо компанията се е ориентирала да продава продуктите главно зад граница.


От местния пазар все пак печели фармацевтичният бранш, който се счита са антицикличен сектор. Това беше секторът, в който компаниите реализираха ръст в продажбите си, докато икономиката се свиваше. Вчера от дружеството за търговия с лекарствата и медицински консумативи "Софарма трейдинг" съобщиха, че продажбите им за миналата година са надминали 400 млн. лв., с над 14% ръст на годишна база.


Трудностите в сектора на недвижимите имоти съответно ще оставят в трудно положение повече компании с такава експозиция. Затова например Кичуков прогнозира лоши отчети при отделни дружества за имоти, на които им се е наложило да направят преоценка на активите си.


Иво Толев и Красимир Йорданов, портфолио мениджър в "ДСК Управление на активи", обаче подчертават, че фондовете за земеделска земя ще са по-скоро изключение от това правило, тъй като земеделската земя беше един от малкото активи, които не загубиха от стойността си.


За това свидетелстват изнесените вчера резултати на един от най-големите фондове за земя - "Адванс терафонд". Компанията обяви, че е отдала под аренда 73% от земите си за сегашната стопанска година при 17% по-висока средната цена - 24 лв. на декар, спрямо година по-рано. Резултатите на фонда показват, че средната цена, на която са купувани земите, се е увеличила с 8 на сто за миналата година и вече е 342 лв. през декември.


Сезонът на корпоративните отчети започва в средата на януари. Обичайно компаниите публикуват резултатите си в последните дни на месеца. До края на януари е срокът за публикуване на неконсолидираните отчети, а консолидираните – на холдинги и компании, които имат дялови участия в други дружества, трябва да се обявят до края на февруари.


Неконсолидиран отчет вече публикува "Доверие обединен холдинг" - той показва ръст на печалбата и лек спад на продажбите. Инвеститорите обаче реагираха оптимистично и вчера акциите на холдинга поскъпнаха с близо 6% до 3.60 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK