Земи за нови електропроводи във Варна и Бургас ще се отчуждават принудително

Земи за нови електропроводи във Варна и Бургас ще се отчуждават принудително

© Анелия НиколоваЗемите, през които трябва да преминават новите електропроводи на Националната електрическа компания (НЕК) между подстанциите "Добрич" и "Каварна 2", както и между "Айтос" и "Слънчев бряг - запад", ще се отчуждават принудително. Това решение ще бъде гласувано днес от Министерския съвет. Кабинетът планира да обяви двата електропровода за обекти с национално значение. Трасетата им преминават през териториите на общините Добрич, Балчик, Каварна, Несебър, Айтос, Бургас и Поморие.


За спешната нужда от изграждане на нови електропроводи по морето се заговори през лятото на миналата година. Тогава в разгара на туристическия сезон курортите на север от Бургас останаха без ток,заради прекъснат електропровод високо напрежение. Оказа се, че НЕК няма резервен вариант за доставката на електроенергия в региона. Една от причините за забавянето на рехабилитацията на съществуващата мрежа и изграждането на нова беше учредяването на сервитутни права върху територията, както и забавяне заради изискванията на Закона за обществените поръчки, обясни преди месец изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.


"Първият електропровод е изключително важен и необходим за повишаване стабилността на електроенергийната система в района на Каварна, както и за присъединяване на новите ветрогенериращи мощности към енергийната система на страната", обясниха от пресслужбата на кабинета. Вторият ще послужи за покриване на недостига от електроенергия в региона на курорта. Слънчев бряг.
Определянето на обектите за национални е свързано с намаляване сроковете на административните процедури по изграждането на двата електропровода, обясниха от пресслужбата на Министерския съвет. Правото да бъдат отчуждавани принудително земи за подобни имоти беше въведено с промени в закона за държавната собственост в началото на 2010 г. Отчуждаването се извършва по предложение на министрите на регионалното развитие, на финансите и на земеделието и храните.


Според Закона за устройство на територията обектите с национално значение се определят като строежи първа категория. Обекти в същата категория са производствените предприятия с над 500 души персонал, електро- и топлоцентралите с мощност над 100 мегавата, както и обекти за защита и предпазване на населението. Разрешението за строеж на обекти с национално значение се издава от министъра на регионалното развитие и се обнародва в Държавен вестник. Процедурата може да бъде обжалвана само на една инстанция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK