Проучване: Мениджърските заплати в България са се повишили средно с 8% през 2010 г.

Проучване: Мениджърските заплати в България са се повишили средно с 8% през 2010 г.

© ShutterstockЗаплатите на висшия и среден мениджмънт в България са се повишили с 8% през 2010 г., което е под планираното за годината.


Това показва проучване за заплатите и обезщетенията на ръководните кадри PayWell 2010 на консултантската компания PwC - България, сред 16 големи български работодатели, проведено между 1 октомври и 1 декември миналата година.


Компаниите посочват, че увеличението на заплатите е било с 2% по-малко от средно планираното. А още по-ниски са раздадените бонуси - те са били поне наполовина по-малки от планираните 25% от годишната заплата на висшия и 21% на средния мениджмънт, показват данните на проучването.
През настоящата година фирмите планират още по-ниско увеличение на заплатите - средно с 5%.


"...Всички фирми в България независимо от сектора, в който работят, продължават да бъдат предпазливи в сегашната икономическа обстановка и са съсредоточени върху разходите, особено върху разходите за заплати", коментира в официално съобщение Пол Тобин, съдружник в PwC  - България.


"Въпреки че през 2010 г. някои икономически сектори излязоха от рецесията и отчетоха слаб ръст като експортно ориентираните компании, пазарът все още остава песимистично настроен по отношение на възможностите за възстановяване на вътрешния пазар," допълва Тобин.


През 2010 г. главно експортно ориентираните компании постигнаха съществен ръст на реализираните обороти заради поръчки от Западна Европа. Двуцифрен ръст на приходите имат големи компании като "Софарма", "Монбат", "Алкомет" и др. Предизвикателство пред бизнеса обаче остава наваксването на печалбите, показват резултатите на публичните компании на Българската фондова борса.


Проучването на PwC - България, показва още, че все повече компании обвързват възнагражденията на мениджмънта си с представянето на компаниите им. Според данните 3/4 от участниците го предлагат на средния мениджмънт и 69% - на висшия мениджмънт.


Коментирайки тази тенденция, Тобин отбеляза, че "наблюдаваме нарастваща тенденция българският бизнес да въвежда дългосрочни планове, за да стимулира и задържи висшия мениджмънт, и отдалечаване от краткосрочните мерки за представяне". 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK