Проучване: Мениджърските заплати в България са се повишили средно с 8% през 2010 г.

Проучване: Мениджърските заплати в България са се повишили средно с 8% през 2010 г.

© ShutterstockЗаплатите на висшия и среден мениджмънт в България са се повишили с 8% през 2010 г., което е под планираното за годината.


Това показва проучване за заплатите и обезщетенията на ръководните кадри PayWell 2010 на консултантската компания PwC - България, сред 16 големи български работодатели, проведено между 1 октомври и 1 декември миналата година.


Компаниите посочват, че увеличението на заплатите е било с 2% по-малко от средно планираното. А още по-ниски са раздадените бонуси - те са били поне наполовина по-малки от планираните 25% от годишната заплата на висшия и 21% на средния мениджмънт, показват данните на проучването.
През настоящата година фирмите планират още по-ниско увеличение на заплатите - средно с 5%.


"...Всички фирми в България независимо от сектора, в който работят, продължават да бъдат предпазливи в сегашната икономическа обстановка и са съсредоточени върху разходите, особено върху разходите за заплати", коментира в официално съобщение Пол Тобин, съдружник в PwC  - България.


"Въпреки че през 2010 г. някои икономически сектори излязоха от рецесията и отчетоха слаб ръст като експортно ориентираните компании, пазарът все още остава песимистично настроен по отношение на възможностите за възстановяване на вътрешния пазар," допълва Тобин.


През 2010 г. главно експортно ориентираните компании постигнаха съществен ръст на реализираните обороти заради поръчки от Западна Европа. Двуцифрен ръст на приходите имат големи компании като "Софарма", "Монбат", "Алкомет" и др. Предизвикателство пред бизнеса обаче остава наваксването на печалбите, показват резултатите на публичните компании на Българската фондова борса.


Проучването на PwC - България, показва още, че все повече компании обвързват възнагражденията на мениджмънта си с представянето на компаниите им. Според данните 3/4 от участниците го предлагат на средния мениджмънт и 69% - на висшия мениджмънт.


Коментирайки тази тенденция, Тобин отбеляза, че "наблюдаваме нарастваща тенденция българският бизнес да въвежда дългосрочни планове, за да стимулира и задържи висшия мениджмънт, и отдалечаване от краткосрочните мерки за представяне". 

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  В проценти е безинтересно... дайте абсол. стойности...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Като останат само мениджъри и пенсионери истината ще лъсне.

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Криза а?

  Водим се по световните тенденции. И там сега банкерчетата взимат тлъсти бонуси и комисионни, а народа опъва каиша на кризата.

  Да не си мислите, че само в БГ е така. Навсякъде бедните го духат - няма капитализъм, няма социализъм, няма пазарна, няма планова икономика. БЕДНИТЕ ГО ДУХАТ.

 4. 4 Профил на Софийска кифла
  Софийска кифла
  Рейтинг: 334 Неутрално

  мениджерче беше татко
  мениджерче съм и аз
  брусам сливи сладко
  и си пея във захлас

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА . СОРОСТУТКА
 5. 5 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Примерно от 5000/6000 лева минимално заплата до 15000 лева, в отделни случаи има и по-високи, но са рядкост. Това са добре платени мениджъри, които работят повече от 10 часа на ден, дори и в почивните дни. А що се отнася до бедните, те са си такива поради недоучване, мързел и ниска интелектуална среда !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 6. 6 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 479 Весело

  Не е луд който яде баницата....С тоя плосък данък!

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#6] от "ham":

  Че какво му е лошото на плоския данък? Ако не смятаме осигуровките най-грубо човек с 500 лева заплата плаща 50 лева данък и му остават 450, а този с 5000 лева плаща 500 лева данък и му остават 4500; приноса към държавата е несъразмерен, нали?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар от "7" Лошото е ,че държавата няма средства ,примерно за пътища....Ако не си на ясно с въпроса ,направи справка ,каква е заплатата на Бебатов и какъв данък плаща!Мога и да ти кажа ,как сегашните мениджъри си заработват заплатите.Примерно ,идва доставчик ,на когото не е изплащана услугата от 3месеца,и тия му отказват!Задържат му парите умишленно....Аз такива мениджъри съм виждал!

 9. 9 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "ham":

  Хам ... кво ти бърйа в в гъза на тебе плоския данък..,, Що трябва да плащам по -голям процент от тебе ....Аз така или иначе в абсолютна стойност, пак плащам и с плоския данък повече от тебе данък, ама защо трябва и по-голям процент да плащам ?
  Що ?
  Щото получавам повече блага от тебе от тази държава? Или щото съм си късал гъза да уча докато ти опъваше оная си работа през тинейджърсйките години?

  Винаги някой ще взима повече от други, винаги някой ще е по умен от други. Комунизъма отдавна свърши другари и другарки.

  П.П.
  Хам...идва от хамсалак, предполагам?

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 10. 10 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар от "9"Ако си беше "късал гъза до като учиш",поне българския ,щеше да научиш.Иначе бих сторил последното с тебе ,само ,ако си ,олигофренка!

 11. 11 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  ... ми то за да има богати трябва да има бедни, по такъв начин че, тези които са на ниво 1-бедни да искат да стигнат до ниво 2-богати, без да пречат на тези от ниво две 2 да могат да стават все повече 2^n и от друга страна да не застрашават класовата стабилност, щото тва клати пазарите ... от друга страна колкото и да е зле в БГ просто нямате представа за какво става дума примерно в Китаи, Индия, Бразилия и тн, така че е хубаво да идете да видите преди да се оплаквате че сте толкова бедни ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 12. 12 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Междувпрочем това е много нереално в глобален мащаб тъи като икономиката не е пораснала с толкова в БГ(да не почвам че не знаят какво е менидмънт), което значи че това е "куха леика" или просто парите идват от някъде другаде ...

  Куриоз преди 4 години хедхунтер доиде в ЛА и ми направи предложение в от БГ фирмичка да ида да работя с тях в София за 25К на месец, и ми стана интересно и отидох да чуя какво имат да кажат, па и да видя наще ... като им гледам проектите и бидовете и като им видях супер лукс офиса и колите които карат веднага стана ясно че нещо мирише, щото не е възможно това да се подържа с такива мижави проекти в един мижав пазар като БГ ... та на тия статистики от БГ малко гледам едно притворено очо ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 13. 13 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#8] от "ham":

  Айде бе, дали държавата няма пари за пътища и дали ако няма, то е заради плоския данък? Що не си кажеш направо, че искаш да лежиш и да папкаш, докато някой плаща 50 % данък да ти плаща папкането?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Не смятате ли, че изследване базирано на 16 компании не би могло да е представително за България като цяло?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#8] от "ham":

  Няма никаква връзка между това какви пари има държавата и това какви са пътищата примерно; защото дори само сумата която се събира от винетки да отиваше за поддръжка на пътищата положението щеше да е доста по-добро; истината е, че държавата не може да си управлява парите и всъщност огромен % от постъпленията просто се присвоява; та няма никаква логика да се дават повече пари на държавата - така поне парите остават в хората, а те ги харчат в магазините, заведенията и поне създават заетост на други, а не изтичат ж офшорни сметки

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 479 Весело

  Най-вероятно ,на Бербатов ,"държавата му плаща папкането" ,след като данъка му е повече от 50%.

 17. 17 Профил на lindi01
  lindi01
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ВИЖТЕ,всички сме блъскали над книгите а българите имат природно-не са тъпи
  но нещата се изменя като почнеш да работиш на някой до ДВА сутринта и се прибираш скапан,но високата заплатка отива за друг понеже не виждаш, нали е по сметка та ако не изнесат данни даже и сравнение не мога да направя колко взима мениджърА НОМЕР 1, а да не говорим че тънкостите на занаята не ти ги споделат ако не си техен
  или на "наш човек",БЛАГОДАРЯ ЗА СПОДЕЛЕНОТО.

 18. 18 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#5] от "InmoInvestments":

  Значи на Запад има момент, че преди години са те назначили с висока заплата, но сега няма какво да се прави (или се занимаваш с простотии).... а заплата си върви ли върви... и всеки месец те огрейва усмивка като ти я преведат на банковати сметка.

  В България има ли таквиз работи ?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 19. 19 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "ham":

  Може би си прав, само че на мен не ми плащат за правопис. Аз съм наблягал на математиката и в момента взимам пари именно занимавайки се с това. Изключвайки, дребнавите ти нападки, нещо конкретно по това, което съм ти отговорил имаш ли да кажеш ?

  Аман от социалисти в тоз форум... Преди време един друг олигофрен, може и ти да си бил, като помисля де, беше написал супорнайсе постинга, как на тая държава проблема й бил максималния осигурителен доход, щото така хората с големи заплати били плащали осигуровки не върху пълния си доход.

  Интересното е, че за същия този олигофрен беше абсолютно нормално хората с високи заплати да плащат осигуровки върху пълната си заплата, а да не могат да вземат пълната си пенсия по-късно, заради тавана върх пенсиите. Това той не го намираше за нещо лошо...

  Абе Андрешко винаги гледа в купата на другия. Така е било и така ще бъде.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 20. 20 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#14] от "Цецо":

  Смятаме.Ама няма друго излседване.

  Не знам дали си спомняш, преди време имаше некакъв сайт дето пращаше всеки месец по пощата статистика къде се намираш по заплата в своя си бранш. Сега това е доста уклончиво по принцип, но все пак беше некакво инфо.

  Интересно, че тази услуга просъществува едва 2 - 3 месеца и я спряха. Защо ли ?

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 21. 21 Профил на lindi01
  lindi01
  Рейтинг: 551 Неутрално

  плюс това ако проявиш малко инициатива и покажеш твои умения те изкарват конфликтен демек психо и ти намират цаката в срока на предизвестие щото не можеш да гъкнеш и да се защитиш с КТ който не в наша полза или не те въвеждат в делата си и работиш с налучкване -Бариера още на старта.

 22. 22 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#17] от "lindi01":

  Ами обиковенно е много лесно да си оцениш стойността на собств. работа... просто знаеш какво вършиш и би могъл да оцениш стойноста на твоите резултати относно крайния продукт...

  Но за размера на заплатите играе роля търсене и предлагане... и най-вече как се пазариш (продаваш)... това в крайна сметка си е цяла наука и много управители на фирми (джоб-хопъри) се гениялни в таз област...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 23. 23 Профил на lindi01
  lindi01
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ти си индивидуалист нали
  но когато до Боса има още 1-2 пред които си зависим
  и ги хванеш в не крачка как мислиш те докладват

 24. 24 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#16] от "ham":

  Малко не виждам смисъл в това, което си написал, ама карай
  А за 50 % данък в ЮКей - ами то заради това се е напълнило с мангали и мюслита, щото Бербатов с данъците си храни 50 мангусти, сложи и Руни, лекари, адвокати, архитекти, мениджъри и ще видиш що мангал се храни от тях

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 25. 25 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#24] от "Slash":

  Къф е тоз данък 50% в ЮКей ?

  То в социалист. Германия максималният е 42%

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 26. 26 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар от "19" От личен опит ,мога да ти кажа ,че какъвто ти е българският -такава ти е и математиката ,такъв си ти ,такъв ти е и мениджмънта,тъкава ни е и икономиката !Защото ,тъкава ни е политиката-Олигофренска! Запомни ме с Добро!

 27. 27 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#26] от "ham":

  Запомних те.
  Айде бягай да миеш чиниите.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 28. 28 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар от"27"Не можа да се сбориш ,с тоя "български"

 29. 29 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#25] от "KOBOLD":

  в Англия данъка е 50% но никой не споменава колко е необлагаемия минимум и колко и какви даначни облекчения има.

 30. 30 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  Хайде всички скачайте на лошите чорбаджии!

 31. 31 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#28] от "ham":

  Тъй-тъй.
  Бегай на мивката, че шефо ще те уволни.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 32. 32 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#29] от "dgdimitrov":

  Това за необлагаемия минимум и даначни облекчения е ясно.... но все пак 50% си е яко.... преди Тачър май са били 65%, а в Швеция дори и 95%....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 33. 33 Профил на opaaa
  opaaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 5000 лв 8% са 400, като му махнеш данъците 300 да останат. Това са на двама пенсионери парите за месец.

  Завалиите, с малко им са вдигнати заплатите...

 34. 34 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "opaaa":

  А какво ще стане, ако "завалиите" вземат, че се преместят някъде извън граница да работят на тази позиция и да движат нещата в друга компания, а ти останеш да те управлява някой дебил, който идея си няма за какво става въпрос и в следствие на това ти след година си загубиш работата?

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 35. 35 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#18] от "KOBOLD":

  На Запад, имаш предвид в Европа и то заплатите не са толкова високи, наистина високоплатените служители секи час се брои и някои гледа и ако не носиш пари като за световно през прозореца веднага без много много да се обясняват и да си играят ... значи не е колко часа работиш, а колко "произвеждаш" за това време, но тоя менидмънт е много конфликтен щото слагачите и политиците веднага ще излязат на яве, както стана в моята фирма ... добре че съм мускулест иначе щяха да ме поретрепят, че им извадих кирливите ризи, като имислих автматична система да следи това в реално време ... а на служители в моя департамент не им говориха с месеци другите на балкона за пушене ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 36. 36 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivanchoLA":

  Не само в Европа.... в САЩ в големите корпорации (аз имам добър поглед при телекомите) е пълно с високоплатени хора, които самите не знаят за какво са там...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 37. 37 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#36] от "KOBOLD":
  Това казвам, тоя мениджмент не е по силите на всяка компания, където и да е особено Европа ... има и друго за технологичните компании при нас има един момент, "не ни трябва ама по-добре при нас отколкото при конкуренцията", затова договорите са им толкова ненормални ... много от тия ако напуснат никога повече не могат да работят дори в Geek Squad ... а да не говоря за апендикси които описват нещата за които никога нe можеш да говориш "throughout the universES in PERPETUITY", което значи ако е вярно за мутивърса и там не можеш да говориш за тях.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 38. 38 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#37] от "ivanchoLA":

  Аз имах предвид средни мениджъри... шефове на отдели... които по цял ден правят органиграми... политики.... интриги.... войни с други отдели... мерене на пишки....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 39. 39 Профил на Panayot Stefanov
  Panayot Stefanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "ham":

  Какво правиш забележки за българския на човека, бе! Ти нямаш никаква представа как се борави с препинателните знаци, бе, пръдльо! Айде чупка от форума, че ми завоня на лошия ти дъх и немития ти гъз през монитора!

 40. 40 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#38] от "KOBOLD":

  Е тия може за средното ниво да не са нископлатени, но на тия нагоре им е по лесно да не се занимават с тях отколкото да се занимават ... пак казвам този начин на мениджмънт е много труден и конфликтен, малко са тея като моите партъори и аз да не ни пука дали се конфронтираме или не, за да свършим работата и дори тогава понякога просто вместо да ги уволняваме ги караме индиректно да напуснат щото не ни се занимава ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 41. 41 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 978 Неутрално

  търсенето определя предлагането. И мениджърите като всички работещи се „предлагат„ на пазара на труда в България - вътрешен(в рамките на предприятието) и външен (между предприятията). Според мен, качествени мениджъри в България трудно се намират и е естествено фирмите да искат да ги задържат. Прогнозирам все по голяма разлика в бъдеще между заплатите на мениджърите и специалисти като информатици и инжинери и обикновените работници. В средносрочен аспект доброто образование НО ПРЕДИ ВСИЧКО РЕАЛНИТЕ СПОСОБНИСТИ ще си струват усилията. Използвайте времето да учите езици. След 2013 сте свободни като птички и вече не може да стоите и да пълните интернет с редовното си мрънкане и недоволство относно условията в България

 42. 42 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#41] от "BG":

  ...търсенето определя предлагането само в синхрон с пазара и печалбите на компанията, иначе отива компанията на негатив и умира ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 43. 43 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 978 Неутрално

  да, разсъжденията ми,разибра се са при един „нормално„ функциониращ пазар. Статията не е много професионална,защото липсват абсолютни данни, но ако четете внимателно, ще видите,че без бонуси доходите като цяло са паднали - значи увеличила се е фиксираната част за сметка на бонусите.
  След кризата това е нормална политика на Запад,за да се намали мотивацията на мениджърите да инвестират във високодоходни краткосрочни проекти,но рискови в средносрочен аспект. Според мен, данните се базират на информацията от „честните„ компании

 44. 44 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "BG":

  ... еле тогава за какво си говорим? А за бонусите даи да не почваме че е безкраина тема пък е и седмицата на плача сега ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 45. 45 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 714 Неутрално

  търсенето не определя предлагането, прегледайте си лекциите по микроикономика, има още някои други маловажни факторчета като еластичност, информация и тн, които променят картинката много.

  м/у другото, в БГ размерът на заплатата е тема табу, много ме дразнеше първите години, защото това облагодетелства компаниите най-вече, а и повечето хора като овце с тоя български оптимизъм "ама трайте си, че да не стане по-лошо". Та не се учудвайте ако няма много инфо. После дори да е публично, извадката (компании в индустрия- големина на компании и тн) е много малка, така че дори да има явни стойности, те биха се различавали доста. Горе долу както се излъжат.

 46. 46 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 538 Весело

  Данъците никога ама баш никога няма да стигат в страна, в която пенсионерите са над 1/3 от цялото население и в която след навършване на 50 г. основното занимание е броенето на дните до излизане в пенсия и напъните този момент да бъде някак си приближен във времето.

 47. 47 Профил на dobrogorski
  dobrogorski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да го духат бедните....щото така ще забогатеят...

 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:19 на 20/01/2011 от неговия автор.

 49. 49 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Здравейте,

  За мен е нормално, мениджърските позиции да взимат и то добри пари. Но нека правим разлика между мениджмънт ниско ниво, мениджмънт средно ниво и този от високо; следващото е, че в повечето компании има ешелон на заплатата в зависимост от отговорностите и сложността на работата. Както и да се прави разлика между мениджър на хора и мениджър на процес/и.
  1) На ниско ниво, в повечето компании, заплащането е обвързано с тактическите резултати и заплатата поне на хартия е двукомпонентна - резултати на компанията и сравнение на конкретния отдел спрямо другите. Заплатите са от 1,5 - 3,5 К лв. в зависимост от компанията и бранша.
  2) На средно ниво (рядко има компания в Бг която дори генералния и мениджър да е на по-високо ниво от среден мениджмънт), резултатите и заплащането са обвързани с оперативните резултати и но и вече с проекти за транзиция, развитие и т.н. отново тук са няколко нива и 3-5 ниво мениджмънт са с дву и трикомпонентна заплата 2 - 10 К лв.
  3) Високо ниво мениджмънт управление на 1000 и повече служители в Бг е много рядко срещано, компаниите които могат да се вредят там се броят на пръстите на ръцете и краката ми ... заплатите са по договаряне и в повечето случаи тези позициии са на чужденци все още. Заплащането зависи от оперативните резултати (в повечето случаи това са дивиденти от акции, които се дават на тези служители), резултатите от стратегическите цели (5-10 годишен период от време) и глобалното развитие на компанията ... както се вижда, високо ниво на мениджмънт имат нужда главно многонационални компании заплатите не могат да се измерват вече лесно и зависят от прекалено много фактори и отговорности.

  За данъците, е в Бг има плосък данък но има и праг на пенсиите, за хората които печелят повече от прага, за да не загубят стандарта си когато се пенсионират им се налага да отделят "доброволно средства" за допълнително осигуряване, дали ще са на борсите, дали в доброволни пенсионни фондове и т.н. това е друг въпрос. Отделно, голяма част от средния мениджмънт изхранва част от родата си (баби и дядовци с по 200 лв. пенсии и др.) често помага за следването на братя и сестри, братовчеди а и рядко са му чужди помагането на каузи като дом майка и дете, без да ги афишира пред всички.

  За управляващите само процеси нещата стоят от една страна по-лесно отколкото тези управляващи и процеси и хора т.к. не им се налага да се сблъскват ежедневно с личните проблеми, мотивация и обучение на екипа, и както някои от колеги от форума споменаха меренето на пишките (политика в компанията). Как да се запази целостта на екипа неговата производителност и как да се повиши производителността на екипа и неговата добавена стойност. Управляващите процеси имат и задължението освен да са сигурни в доброто представяне и оперативна гладка работа, да оптимизират процесите, както и да намаляват натоварването и риска за компанията в която работят.

  От тук мога да кажа, че и произлиза разликата между много добрите специалисти (инженери, софтуерни развойчици и т.н.) и мениджмънта 1) не всеки много добър специалист може да е лидер; 2) не всеки лидер може да е мениджър; 3) редки и ценни са кадрите които успяват да притежават и трите качества едновременно (на ниско ниво не се забелязва, чак толкова силно) и е нормално да са добре платени, далеч по-добре от специалистите, когато са доказали с ежедневната рутина и стрес на които са подложени, по-добра производителност, проактивност и желание за развитие. (последния абзац е най-вече за ИванчоLA)

  Да допълня, един мениджър е ДЛЪЖЕН постоянно да учи и повишава квалификацията си т.к. кадрите се променят от година на година, подходът към различните хора е различен и изискванията към управленците се повишават постоянно. Този който остане на същото ниво за повече от няколко месеца - резултатът е, че вече не е конкурентоспособен.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK