Началните тръжни цени на държавните земеделски парцели ще бъдат обявени до дни

Държавата се готви да пусне на търг около 800 хил. декара. това е част от антикризисните мерки на кабинета.

© Цветелина Ангелова

Държавата се готви да пусне на търг около 800 хил. декара. това е част от антикризисните мерки на кабинета.Началните тръжни цени на свободните парцели от държавния поземлен фонд, които ще се дават под аренда, вече са определени. Скоро те ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на земеделието. Това е съобщила зам.-министър Светлана Боянова на семинар с председатели и главни счетоводители на земеделски кооперации в Североизточна България, цитирана от пресцентъра. 


Плановете на държавата са да пусне на търгове около 800 хил. дка.


Свободните имоти в стопанските дворове на бившите ТКЗС ще се пускат на търг с начална цена данъчната оценка плюс надбавка от 10%, е казала Боянова.  Тези търгове ще се обявяват по инициатива на заинтересованите и ще се провеждат от областните дирекции "Земеделие".
Представители на земеделските кооперации са поискали собствениците на съседни имоти да получат преференции за придобиване на тези свободни терени. "Това предложение ще бъде разгледано внимателно от експертите на МЗХ, най-вече от гледна точка на наличието на евентуална държавна помощ на тези собственици", е отговорила Боянова.


Пред участниците в семинара тя е изтъкнала като приоритети на екипа си през годината обновяването на цифровата ортофото карта на земите, формирането на силна позиция по Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г., преразпределяне на около 300 млн. евро между мерките по Програмата за развитие на селските райони и пускане на двете нови мерки по Програмата – 213 "Натура 2000 за земеделски земи" и 125 за създаване на хидромелиоративни съоръжения.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK