"Икономист интелиджънс юнит": Възстановяването в България ще е бавно, кредитирането остава затруднено

Слабост на правителството е липса на опит и последователност

Българската икономика ще продължи да се възстановява с по-бавни темпове, отколкото правителството очаква. Това прогнозира "Икономист интелиджънс юнит" в годишния си обзор за България през 2010 г.


Звеното е част от групата, издаваща и списание "Икономист", а в доклада са направени основни икономически и политически прогнози за страната през следващите няколко месеца. Основното предназначение на документа е да запознае чуждестранния бизнес с макроикономическите и политическите условия в страната.


На първо място екипът изтъква, че и тази година кредитирането ще остане затруднено, поради което потреблението няма да се съживи значително. Инвестиционната активност също се прогнозира да остане ниска заради трудния достъп до кредитен ресурс. За това и очакванията на звеното са консервативни също като на Международния валутен фонд и Световната банка, и за тази година то предвижда растеж от 2.6%. Средно за периода  до 2015 г. пък очакваният икономически ръст на БВП е 3%.
Макар и слабо, потреблението все пак ще започне да се съживява. Затова то все пак ще окаже натиск върху покачването на цените, но той ще е много по-слаб в сравнение с предкризисните години. За това и прогнозираната инфлация за тази година е в размер на 3.3%.


"Икономист интелиджънс юнит" са скептични относно плановете на страната да се присъедини към еврозоната в рамките на този правителствен мандат, като най-рано според тях това може да стане през 2015 г. Експертите обаче хвалят правителството за това, че не иска да променя режима на валутния борд. Рисковете пред фиксирания валутен курс пък намаляват заради рязкото свиване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс и затегнатите правителствени разходи.


Експертите успокояват и че въпреки спекулациите за спадащата конкурентоспособност на българските производители заради фиксирания валутен курс ангажиментът на правителството да го запази остава неотменен.


В политическия си обзор от звеното коментират, че правителството продължава да се радва на подкрепа отдясно - центристките партии в парламента, и затова липсата на абсолютно мнозинство за ГЕРБ не е проблем за прокарване на законодателната програма на ГЕРБ.


Изтъкнати са обаче споровете с ДСБ по основни въпроси на бюджета и икономическата политика, а от анализаторския екип посочват, че ГЕРБ няма управленски опит и показва непоследователност в политиката си.


Възможен натиск за кабинета пък може да се очаква заради спадащата подкрепа сред обществото и евентуално изостряне на атаките от страна на "Синята коалиция".Прогнози на аналитичното звено за 2011 г.


- 2.6% ръст на БВП
- 3.3% инфлация

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 793 Неутрално

    Ледниковия период ще трае до 2016 по нашите земи !

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK