Във въглеродно ембарго българските фирми са изтъргували 4 млн. квоти

Заради кражба ЕК спря цялата европейската търговия с емисии за седмица

Близо 4 милиона въглеродни квоти са изтъргували българските фирми помежду си до момента, след като миналото лято България загуби акредитацията си за международната търговия с разрешителни за парникови емисии.


Това съобщи за "Дневник" директорът на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екоминистерството Ваня Григорова. Агенцията поддържа българския регистър на въглеродните транзакции, който от юли миналата година не може да прехвърля квоти към и от други регистри в Европейския съюз.


Оттогава до 18 януари компаниите в регистъра са сключили сделки за покупко-продажба на общо 3 950 000 квоти. За сравнение - само през май и юни миналата година, когато за кратко бяха допуснати в европейската търговия, те успяха да продадат навън над 9.5 млн. квоти.
Правото на България да търгува с емисии беше отнето заради лоша система за инвентаризация на годишните емисии на страната. Недостатъците на системата са били констатирани от Секретариата по климата на Обединените нации още в началото на 2009 г. и са били потвърдени при проверка на място в София през есента на същата година.


Държавата не е изчислявала директните парникови емисии от сметищата си и косвените от преобразуването на земеделски и горски площи. Не е имало и система за докладване на емисиите между институциите, а екоминистерството, отговорно за годишните инвентаризации, не е имало експертен екип.


Според ведомството всички пропуски вече са отстранени и очакванията са акредитацията на България да бъде върната в началото на следващия месец. Тогава този въпрос ще бъде обсъден на среща на Секретариата на ООН в Бон, Германия, уточни Ваня Григорова.


От средата на тази седмица беше спряна и цялата европейска система за търговия с емисии. След като в сряда заради хакерски атаки и една успешна кражба на квоти бяха спрени регистрите на 5 държави, Европейската комисия преустанови поне за седмица работата на всички национални регистри.


Кражбата беше извършена в Чехия, където местна компания обяви, че 475 000 квоти са изчезнали от сметката й. При цената на разрешителните в момента загубата се равнява на около 6.7 млн. евро. С цел крадените квоти да не бъдат препродадени същия ден, Франция спря парижката въглеродна борса Bluenext - най-големия спот пазар за квоти.


Интервю с Ваня Григорова четете следващата седмица в "Дневник"

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на za6titnik
  za6titnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали Ваня Григорова знае за грубите нарушения, допуснати от "Аурубис България" АД - Пирдоп по отношение изпусканите вредни емисии. Видно от годишните доклади на фирмата, същата е декларирала само един единствен източник на парникови газове, като в същото време те са 4. Това е видно от издаденото незаконно Комплексно разрешително на фирмата от ИАОС като се сравни с Разрешителното за емисии на парникови газове.
  Изцяло е Нарушена наредбата за реда и начина за издаване и преразглеждане на разрешителни за емисии на парникови газове и осъществяване на мониторинг, където в Раздел 5, чл. 21 (2) е записано: Мониторингът по ал. 1 обхваща емисиите на парникови газове от всички източници от инсталациите, осъществяващи някоя от дейностите по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС.
  Въпросът е, защо компетентния орган ИАОС е издал Разрешително с невярно съдържание, при положение, че според същата наредба трябва да се сравнят данните от постъпилото заявление за разрешителното за емисии на парникови газове с тези от комплексното разрешително? Кой е отговарял за съгласуването на двете разрешителни? Защо Дирекция Превантивна дейност си е затворила очите за това явно нарушаване на закона? Кой е бил Директор на тази Дирекция? Справките показват, че директор през периода 2000-2008-ма година е била (познайте) Ваня Григорова, сега изпълнителен директор на ИАОС, участвала в издаването, в противоречие със закона, и на двете разрешителни!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK