Дянков предложи вдигането на данъци да се решава с референдум

ГЕРБ ще излезе със своя версия на фискален борд


- Идеите трудно ще издържат, ако не залегнат в конституцията

В опит за подобряване състоянието на държавните финанси вицепремиерът Симеон Дянков предложи вчера в парламента една нова и две стари идеи, целящи да гарантират ниските данъци и финансова стабилност. Той направи това в обръщение към народните представители по време на дебата за вот на доверие към правителството.


Абсолютната новост в данъчната политика е преките данъци (плоският данък за физически лица, данък печалба за фирмите и едноличните търговци) да се променят само след допитване до народа чрез референдум. Дянков лансира и вече известните инициативи на "Синята коалиция" за ограничаване на максимално допустимия бюджетен дефицит чрез законови лимити и ограничаване на преразпределителната роля на държавата. Мерките ще залегнат в пакет от промени в сегашните закони, които много скоро ще бъдат подготвени и внесени за гласуване в парламента.
Според министъра те са нещо повече от идеята за фискален борд, която "Синята коалиция" предложи още миналото лято, а миналата седмица беше отхвърлена на първо четене в парламента. По-късно Дянков уточни, че тези идеи са в начален етап на обсъждане и тепърва ще се сформира работна група, която да се занимава с тях.Преди да станат ясни подробности от пакета, голяма част от тях съвпадат с предложения фискален борд от "Синята коалиция".


Още през септември те настояваха в закона за устройството на държавния бюджет да се забранят бюджетните дефицити от 2013 г., без да се налагат извънредни обстоятелства. Още по времето на тройната коалиция пък беше поставена политическата цел преразпределителната роля на държавата да се ограничи до 40% от БВП в рамките на всяка година, макар и правилото да беше пожелателно.


Идеята на Дянков беше приета със смесени чувства и съмнения от представителите на повечето политически сили и от експертите. Менда Стоянова от ГЕРБ, която е председател на бюджетната комисия, се усъмни мерките да издържат, ако не бъдат заложени в конституцията. Причината е, че всеки останал закон може лесно да се промени и така отново нещата ще зависят от политическата сила на власт.


Против референдума за данъчната политика пък се изказаха както от левицата, така и от десницата. Според Румен Овчаров данъчната политика и политиката като цяло не трябва да се правят с проучвания на общественото мнение. Иван Костов от "Синята коалиция" пък заяви, че ако има нужда преките данъци да се повишат, това не трябва да става с референдум. "Сегашният данъчен модел е базиран на косвените данъци и работи, когато има високо крайно потребление.


Ако потреблението пада и това е устойчива, а не циклична тенденция, ще трябва да се помисли и за нов модел и решенията не трябва да се взимат на референдум", заяви лидерът на ДСБ. Противно мнение обаче изказа неговият коалиционен партньор и председател на СДС Мартин Димитров. Той се обяви "за" всички предложения на Дянков. "Ние поискахме фискален борд и сега Дянков предлага същото. Що се отнася до референдума, идеята е добра. Тя е приложена в Швейцария и вярвам, че тук също може да стане факт", каза той.


Експерти от Министерството на финансите пък коментираха, че ако се наложи вдигане на данъците, първо ще се започне с ДДС и акцизите и само ако това е недостатъчно, ще се повишават и други ставки.- Идеите трудно ще издържат, ако не залегнат в конституцията


Читателски dnevnik.bg


Е кой нормален човек ще гласува да му се вдигнат данъците. А референдум за по-нисък данък е безсмислен. Нещо не схващам смисъла от такова допитване, което на всичкото отгоре струва и пари.
bot


Хаха... това ГЕРБ ме изумява всеки следващ ден... Де го чукаш, де се пука. Ами за косвените данъци няма ли да се прави референдум? А референдум за това дали да се прави референдум? Е, това е, втасахме я... и станахме Швейцария на Балканите! Попитали ГЕРБ: Защо не си спазвате предизборните обещания? А те отговорили: Е, защо да ги спазваме, материала е прост и се манипулира лесно, а и сме пълни с нови обещания... които да не спазваме... Боже, колко мъка има по този свят и цялата все нас чака...
ostin22


Да живее популизмът! По-идиотска идея трудно може да се измъдри. Просто защото по-голямата част от хората или ще гласуват за много висок корпоративен данък, или за прогресивен личен данък с много висока горна ставка, или и за двете. Какви ще са последиците от това мисля, че умните хора, които си изработват парите, а не чакат да им ги дадат, знаят много добре...
Master of puppets


Отново се пънем да изумим света. По-голяма глупост трудно може да бъде родена. Нали ако има референдум, около 80% от народа ще гласува данък печалба да е 90% и от него да се плаща за всичко, понеже другите данъци, такси и осигуровки ще отпаднат. Нали затова се избира правителство - за да има в него умни хора, които разбират от тези неща и да определят какви да са ставките, така че хем държавата да си изпълнява функциите, хем икономиката да расте и хората да печелят добре. Ако аз ще определям чрез гласа си какви да са данъците, Дянков да си хваща самолета и обратно откъдето е дошъл - очевидно не ми трябва.
Аlien


Гледам, гледам, и всички ми изглеждат по-адекватни отГЕРБ/"Атака"... Даже РЗС. Представи си що за правителство е това.
ерос


Навремето един друг беше казал същото, но с други думи: "След мен и потоп..."
Офца

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 648 Неутрално

  референдум за данъците? роми, пенсионери и батовете пиещи пред панелките да определят финансовата политика. ако някой знае доставчика на дянков да се обади - искам и аз да пуша малко качествени наркотици...

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 2. 2 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако за всяко решение взимано от държавниците се пита народа, то тогава въпросът е защо са ни управляващи? Направо да сложим за президент Кънчо Стойчев, а за премиер Андрей Райчев и те постоянно да организират допитвания до общественото мнение по всеки въпрос. Например: По колко рола тоалетна хартия се полагат на всеки министър за един мандат? (Какво? Я си го сметнете и да видите какви ще са солидни цифрите )

  www.economistbg.com/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK