Италианското промишлено министерство: "Набуко" и "Южен поток" са несъвместими проекти

Италианското промишлено министерство: "Набуко" и "Южен поток" са несъвместими проекти

© Associated PressПроектите "Набуко" и "Южен поток" са несъвместими един с друг, коментира министърът на промишлеността на Италия Паоло Романи, цитиран от руския сайт РБК. Думите му са в отговор на предложение на американския посланик в страната Дейвид Торн, според когото двата газопровода могат да се обединят.


Романи обяснява, че в близките няколко месеца ще бъде свикана обща среща между Германия, Италия и Франция, на която ще бъдат обсъдени възможностите за реализация на проектите, както и на тръбопровода Турция - Гърция - Италия (ITGI). Според Романи ще бъде обсъдена възможността за финансиране на един или друг проект, както и тяхното евентуално съчетаване.


Италианското промишлено министерство: "Набуко" и "Южен поток" са несъвместими проекти

© Дневник
Газопроводите "Набуко" и "Южен поток" са считани за алтернативни един на друг. България планира да участва и двата. "Набуко" е европейският проект, който ще започва в Централна Азия и ще достига Австрия. Дължината му ще бъде около 3300 км и ще има за цел да доставя алтернативен на руския газ. Проектната му мощност е 31 млрд. куб. метра. Целта му е да си осигури доставка на газ от Туркменистан, Узбекистан и Азербайджан.


Руско-италианският проект "Южен поток" трябва да бъде дълъг 900 км, а производителността по план ще е 63 млрд. куб. метра. Тръбата ще осигурява газ от Русия за Унгария, Словения, Хърватия и Австрия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK