НЕК ще продава ток на компаниите, които не са си намерили друг доставчик

НЕК ще продава ток на компаниите, които не са си намерили друг доставчик

© Анелия НиколоваНационалната електрическа компания (НЕК) най-вероятно ще влезе в ролята на "доставчик от последна инстанция" и ще осигурява ток за всички фирми, които ще се окажат на свободния пазар след влизането в сила на поредните поправки в закона за енергетиката. Това съобщи във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. По думите му държавната компания може да бъде избрана за тази роля след проведен търг.


Според предложение на икономическото министерство на свободния пазар трябва да излязат всички фирми, които използват над 1 гигаватчас електрическа енергия годишно или имат по-големи от 200 киловата генериращи производствени мощности. Досега законът за енергетиката позволяваше всички дружества, които имат до 50 души персонал и под 19.5 млн. лева оборот, да купуват ток на преференциални цени определени от ДКЕВР. На същите цени купуваха и битовите абонати. Целта на новите промени в закона е на свободния пазар да бъдат изкарани повече компании, защото в момента електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН не могат да засичат кои фирми са малки, кои средни и кои отговарят на критериите за регулирани цени.


"Дружествата, които не са могли да договорят ток на свободния пазар, ще купуват от доставчик от последна инстанция, поне в началото", обясни Семерджиев. Той допълни, че е готова платформата за енергийна борса в страната и ще бъдат изпратени писма до всички потенциални участници в нея, за да я тестват. "Според опита на съседните страни Румъния и Гърция първоначално участниците на пазара претърпяват загуби, но после търговията се нормализира", обясни Семерджиев.
От регулатора не бяха категорични дали създаването на организиран пазар за ток ще доведе до поевтиняването му за битовите потребители. В момента основна пречка за функционирането на енергийна борса са сключените дългосрочни договори, по които НЕК изкупува енергия. Според предложения за промяна на закона за енергетиката производителите на електрическа енергия ще бъдат длъжни да продават част от производството си на борсата в страната. Все още не е ясно каква ще бъде частта.


България трябва да промени енергийното си законодателство до март, за да влезе в изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз за либерализация на пазара. От икономическото министерство съобщиха, че първата крачка към свободен пазар ще бъде извеждането в отделно дружество на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг.EРП и НЕК продължават да работят без договори


Електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН продължават да купуват ток от Националната електрическа компания (НЕК), без да имат сключени договори. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.  "Към момента дружествата имат сключени драфтове, целта е да ги финализират", допълни Семерджиев. Енергийният регулатор си беше поставил за цел още в средата на миналата година да задължи компаниите да сключат договори помежду си.
 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK