"Колиърс" : Нови инвеститори ще раздвижат имотния пазар през 2011 г.

Очаква се развитието на така наречените хибридни формати при търговските площи

Нови инвеститори се очаква да навлязат на пазара на имоти у нас през следващите месеци, което ще доведе до раздвижването му. Предполага се, че те ще имат най-вече интерес към сегмента на жилищата, сочи проучване на консултантската компания "Колиърс" (Colliers International).


Според експертите й оживление в търговията с имоти като цяло можем да очакваме през втората половина на 2011 г., за когато е и прогнозата за подобряване в макроикономическите показатели в страната.


Тогава трябва да се появят ясни сигнали за новите двигатели на имотния пазар, показва още изследването. Според него има голям риск да се стигне до недостиг на жилищни оферти във високия клас, защото през миналата година не са започнати мащабни проекти с такъв тип жилища.
Конкретно "Колиърс" преговаря с 2-3 нови за нашия пазар потенциални инвеститора, които имат интерес към сегментите на жилищата, офисите и търговските площи. От компанията отказаха да назоват имената на фирмите, но посочиха, че у нас ще инвестират основно европейски компании. "Не е изключено да навлязат и такива "с азиатски привкус", коментира Атанас Гаров, изпълнителен директор на "Колиърс" за България.


Търсенето на търговски площи ще се концентрира основно върху така наречените софт кеш енд кери (виж карето), малките квартални магазини, както и върху модните оператори от ниския ценови клас (магазини, които продават няколко търговски марки), е оценката на компанията. Според Иглика Йорданова, консултант по търговски площи, през тази година се очаква развитието на нови хибридни магазини, съчетаващи най-често забавление с пазаруване (отново карето).


Прогнозата на "Колиърс" е, че главните търговски улици ще възвърнат силните си позиции, като в четирите големи града  - София, Варна, Бургас и Пловдив - активни наематели ще продължат да бъдат модните оператори, магазините за обувки, както и заведенията за хранене и кафенетата.


Повечето договори, сключени за наем на офис площи, изтичат през тази година, посочват от компанията. Това предполага преместване на наемателите в по-нови и атрактивни откъм цена сгради. Според Антон Славчев, мениджър "Офиси площи и бизнес паркове", заетостта на новоизградените офиси ще нарасне, което има пряка връзка и с дългосрочните планове на фирмите.


Въпреки това очакваният ръст от 150 хил. кв.м нови офиси още през първото шестмесечие на 2011 г. (колкото се появиха на пазара и през втората половина на миналата година) ще доведе до допълнителен натиск над наемите.


В жилищния сектор потенциалните купувачи все повече ще разчитат на гъвкавото поведение на инвеститорите. Офертите за средновисокия и високия клас (без ваканционните) варират в момента от 1000 до 1900 евро на кв.м. Според проучването на "Колиърс" свиващото се предлагане на тези жилища в комбинация с нарастващото търсене ще доведат както до известен недостиг, така и до лек ръст в цените.


При индустриалните площи отново се предполага, че няма да има особено раздвижване заради липсата на големи инвестиционни проекти.


В началото на седмицата управителят на "Форос" Добромир Ганев също коментира пред "Дневник", че се наблюдава тенденция към търсене на жилища от по-висок ценови клас. Като причина за това той посочи дългото задържане на подобни имоти на пазара.


Цветелина Тасева, изпълнителен директор на "Адрес", заяви, че цените във всички сегменти като цяло ще са стабилни през 2011 г., освен ако няма някакви драматични икономически или политически катаклизми. Ръст в предлагането на офис и търговски площи при намалено търсене, което ще натиска наемните цени надолу, е очакването за годината на GVA Sollers Solutions, "Елта консулт" и "Фортън".Новите търговски формати:


- Софт кеш енд кери - това са хипермаркети за всякакъв тип бързооборотни стоки. Първите такива в България са "Темпо" в София на сръбската "Делта холдинг" и "Мегамаркет Рода" на словенската верига "Меркатор"
- дискаунт магазини - типичен пример за това е германската верига "Лидъл", която през миналата година започна разкриването на магазини у нас
- хибридни концепции - при тях търговците се опитват да привлекат клиенти, като съчетават например мода с изкуство или кафенета с книжарници.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 632 Весело

  Ха така! Аз откога Ви пиша да смените плочата на грамофона
  Че то вече се изтърка опашатата лъжа "утре стига дъното и почва растежа".
  Ми да!
  Време е на "китаиците, руснаците, евреите, гърците, англичаните, ирландците, .....и т.н. до пигмеите от Ботсвана ИДВАТ!"

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 2. 2 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  "Нови инвеститори се очаква да навлязат на пазара на имоти у нас през следващите месеци"

  - Имена имат ли !?

  Да не са само като многото "инвеститори" които искаха и гара Дембеле от Левски и надаваха кой 2 кой 2,5 а пък кой и 3 000 000 милиона евра ?!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 3. 3 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Весело

  "Dream ON..." или "ЧЕкайте да падне тавана на лятното кино".

  Ето и един цитат от статията за кризата в Щатите:
  "Когато пазарът на недвижими имоти и ипотеки се сгромоляса, липсата на прозрачност, огромните дългове и купищата рискови активи измътиха паника. Затова пожънахме каквото си посяхме", обобщава комисията в доклада."

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 4. 4 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1291 Весело

  След като прочетох статията веднага изтичах да платя капарото за едно жилище. Ха сега да идват инвеститорите да дигат цените. Ще им го шитна с печалба.

 5. 5 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1005 Весело

  И брокерите са хора, и те искат хляб да ядат.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 6. 6 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 506 Весело

  никой да не ходи на работа днес, всички при "Данчо" за "па-па-па" кредити

  I am mine
 7. 7 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най-забавното е за търсенето във високия сегмент - нямало достатъчно започнати проекти. Ами то тези дето са започнати не са довършени, а пък дето са довършени, не са продадени .

  За офисния сегмент да не говорим. То интерес има, ама наематели няма.

  Хайде, китайците идват да купуват имоти ))

 8. 8 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дневник, това е за рубрика "Комедийни изяви". Гениалното прозрение на "специалистите", че при свръхпредлагане и липса на търсене цената ще върви надолу.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Пак ли ще се раздвижва, да му се и пазара, такова движение е от три години насам...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Здравейте, опитайте се да намерите в Интернет тълкуване на думите "местоположение" или "адрес". Ще разберете защо е трудно да се развива пазара на имоти в Родината.

  Голяма част от българите не разбират разликата между адрес и местоположение !

  Адресът показва дадено място.
  Местоположението показва къде е адреса.

  Невъзможността да се разбере разликата води до проблема :
  избира се лачен имот, където и да е,
  вместо какъвто и да е имот с добро местоположение.
  ---
  Ако БНТ, като Обществена медия показва поне веднъж месечно разликата между

  На всеки километър и добри имоти до НДК

  ще направи нещо много добро за данакоплатците, които им плащат заплатите .
  Нали ?
  ---
  Хората решили да използват името АДРЕС като марка са уцелили В десятката !
  Сигурно са познавали народопсихологията
  и културата на българите.


  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#10] от "Владимир Йосифов":

  Аз мислех, че са едни най-обикновенни мошеници с руско влияние, препиращи пари у нас до скоро.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#11] от "Тони!":

  Тони!, как мислите каква част от българите разбират разликата между адрес и местоположение ?
  Това е важното !

  Кой, защо, какво, как е купил или продал е без значение .
  Не се заяждайте. Намерете време и покажете на някой добър човек разликата.
  Огромна част от българите ОЩЕ бъркат печалба с оборот.
  Печалба след данъците е като геометрия за милиони българи.

  Важна е липсата на 60 години възпитание на поколения българи.
  Познавам собственици на супер имоти на бул. Витоша.
  Дядо им е бил необразован чирак. Става кръчмар.
  НАЕМА и после КУПУВА дюкян на булеварда.
  Разработва ги и става кооперация на Витошка.

  МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО е основното при един имот.

  Имотът може да погине !
  Местоположението остава !!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 13. 13 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Весело

  "- хибридни концепции - при тях търговците се опитват да привлекат клиенти, като съчетават например мода с изкуство или кафенета с книжарници" - ама ще ме довършите бе. Съчетанието "книжарници с кафенета" (а не обратното, но на възпитаниците на ФЖ към СУ им е простено - за тях книжарницата е мистично пространство, което не са посещавали никога) не е никаква "хибридна концепция", а отдавнашна реалност на най-големите световни вериги, а дори и у нас е факт от години. Кога нашите "специалисти" и "журналисти" ще разберат, че псевдо-специализираната им терминология само издава какви дилетанти са и може да впечатли единствено:
  1. Шофьори на таксита от типа "Аз иначе съм Енженер"
  2. Алисия, Андреа, Преслава и Камелия
  3. Леля Гица пенсионираната ватманка от съседния вход

 14. 14 Профил на bingo
  bingo
  Рейтинг: 450 Неутрално
 15. 15 Профил на Martin Dechev
  Martin Dechev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мисля, че тази статия е абсолютна покана да прибягаме до най-близката банка и да се помолим за някой друг ипотечен кредит.

  Многозначително ще е ако цените на имотите започнат да се качват - защото така или иначе, те са все още доста високи за мнозинството от българите.

  От друга страна, дали изявленията на "Колиърс" са просто спекулативни или да? Още по-загадъчно е какви са стимулите на тези нови "европейски" инвеститори да искат да инвестират в България...

  Относно адрес и местоположение - да, разбира се, разликата е огромна. Обаче, някак си този мотив за адреса и местоположението не успява да обясни защо хората дават луди пари за къщи и апартаменти във вилните зони на Варна - Евксиноград и Траката. Защото там застрояването и инфраструктурата нямат оправяне. И се чудя аз защо мои приятели американци се смееха когато им казах, че горепосочените вилни зони за най-скъпото място за живеене във Варна...

  И защо ли все си мисля, че е по-изгодно човек да си купи имот в западна Европа за същите пари като тук, дори и да е по-малък и да не е къща?...

  http://www.shoppixbg.com - Съвършенство в потребителското обслужване
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK