Специалната щатска комисия: Регулатори, мениджъри и Уолстрийт са виновни за финансовата криза

Част от констатациите на комисията отиват в прокуратурата

Въпреки няколко месечните опити да спасят банката, служителите на Lehman Brothers се сблъскаха с неизбежното - фалита на 150-годишната институция, обявен на 15 септември 2008 г.

© ANDREW WINNING

Въпреки няколко месечните опити да спасят банката, служителите на Lehman Brothers се сблъскаха с неизбежното - фалита на 150-годишната институция, обявен на 15 септември 2008 г.
Кризата е могло да бъде избегната според доклада

Повече от две години след фалита на Lehman Brothers, довел до най-голямата световна икономическа криза след Голямата депресия, специално създадената да изследва причините за кризата комисия на американския Конгрес - Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC), излезе със заключение: Всичко се дължи на провала на финансовите регулатори, лошото управление на финансовите мениджъри и прекомерния риск на инвеститорите на Уолстрийт.


Ако те си бяха вършили работата, кризата от 2008 г. е можело да бъде избегната, пише в доклада на комисията, дълъг 600 страници и цитиран от  "Ню Йорк таймс". Официално текстът ще бъде представен на днес, 27 януари, и публикуван на интернет страницата на FCIC. Част от констатациите в него обаче вече са били представени на прокуратурата, пише "Файненшъл таймс".
Обвиненията на комисията падат върху широк кръг институции. Като се започне от две президентски администрации, Федералния резерв и други регулатори, които са позволили: 1) да се раздават ипотечни кредити без каквото и да било обезпечение, 2) да се продават тези заеми на инвеститорите и 3) след това играчите да залагат срещу деривати върху тези заеми.


"Най-голямата трагедия от всичко това ще е, ако приемем, че никой не е могъл да предположи, че нещата могат да се развият по този начин и съответно, че не е имало нещо, което да се направи, пише комисията. Ако приемем това, значи всичко ще се повтори отново". Десетчленната двупартийна комисия обвинява най-вече регулаторите в липса на воля да обуздаят финансовите институции и рисковите им инвестиции.


Обвинява ги в немарливост и дори некомпетентност в констатирането на очевидните проблеми във финансовата система. Обръща внимание и на това, че корпоративните лидери, сред които шефовете на Citigroup, AIG и Merrill Lynch, са затваряли очите си за очевидните рискове с ипотечното кредитиране и секюритизиране.


"Кризата дойде в резултат на човешки действия и бездействия, а не вследствие на природни сили или компютърни модели", се посочва в доклада. Направените изводи обаче са съпътствани от съществени разногласия между членовете на FCIC. Един от републиканците дори заявява пред "Файненшъл таймс", че крайният документ е "твърде ляв, дори за него, че да го подпише".


По тази причина част от републиканците в комисията смятат да представят собствен документ, отричащ доклада, а друг републикански конгресмен ще издаде собствен доклад, в който централна теза ще заема правителствената роля на пазара на недвижими имоти.


В крайна сметка въпреки съществените разногласия мнозинството в комисията намира най-много вина за кризата у двамата председатели на Федералния резерв преди и след кризата - Алан Грийнспан, който беше начело на централната банка, докато се надуваше имотният балон в САЩ, и Бен Бернанке, който изигра ключова роля в справянето с нея като двигател на количествените облекчения последните две години, макар че неговата институция така и не успя да я предвиди навреме.


Донякъде по тази причина политиката на Бернанке, макар силно критикувана от политиците, се одобрява от болшинството от инвеститорите на Уолстрийт, показва проучване на "Блумбърг" от вчера.


Засега всички настоящи и бивши политически фигури, както и представители на бизнеса са отказали коментар пред "Ню Йорк таймс" по повод доклада. Освен това засега не се посочва и доколко проблемите в доклада са адресирани във финансовата реформа, прокарана от администрацията на Барак Обама в средата на миналата година.


Докладът обаче отново повдига дебата за влиянието на Уолстрийт върху регулаторите. FCIC обобщава, че те "са нямали политическата воля" да държат поднадзорните си частни институции отговорни за действията им. Причина естествено е във финансирането, което политиците и отделните комисии са получавали от финансовия сектор през годините между 1999 и 2008 г. През този период спонсорството им достига близо 1 млрд. долара при 2.7 млрд. долара изхарчени за лобизъм.


Конгресмените обвиняват и Комисията за регулиране на ценните книжа и фондовите борси - SEC, че не е изискала от големите банки да държат достатъчно капитал, за да покрият загубите си. Реално петте най-големи банки на Уолстрийт до фалита на Lehman Brothers са имали средно по 30-40 пъти повече дълг от капитал, т.е. срещу всеки 30-40 долара активи те са имали едва по 1 долар капитал и на практика са могли да покрият загуби от едва 3% спад в стойността на тези активи, който обаче между 2007 и 2008 г. е в пъти повече от 3%.


Конгресмените изтъкват дискутираното в редица публикации след фалита на Lehman Brothers, че всички тези задължения и загуби са били крити чрез една "сенчеста банкова система", която SEC също са се провалила да изкара на светло.


"Когато пазарът на недвижими имоти и ипотеки се сгромоляса, липсата на прозрачност, огромните дългове и купищата рискови активи измътиха паника. Затова пожънахме каквото си посяхме", обобщава комисията в доклада.Кризата е могло да бъде избегната според докладаКритиките:


Към Алан Грийнспан (шеф на Фед до 2006 г.:  За пропагандирането на дерегулациите и проявата на немарливост за това, че не е усетил увеличаването на токсичните ипотеки по време на председателството си.


Към Бен Бернанке (шеф на Фед от 2006 г. досега): За провала да прецени правилно развитието на кризата въпреки ключовата си роля за справянето с нея.


Към Хенри Полсън (финансов министър при Джордж Буш): Погрешно смятал през 2007 г., че колапсът на пазара на токсични ипотеки е ограничен и управляем.


Към демократите (администрацията на Бил Клинтън): Решението през 2000 г. да освободят дериватите, търгувани "на гише", от регулация е обявено като точката на пречупване, която е предначертала формирането на балон на финансовите и имотните пазари. Тогава започва и либералната политика на Фед, довела до рекордно ниски лихви.


Към републиканците (администрацията на Джордж Буш): Действията й спрямо идващата криза са били колебливи. Решението на администрацията да остави Lehman Brothers да фалира през септември 2008 г., след като преди това е спасила Bear Sterns с помощта на Фед, е довело до несигурност и паника на финансовите пазари.


Към Тимъти Гайтнър (като председател на Федералния резерв, Банк ъф Ню Йорк и настоящ финансов министър при Барак Обама): За пропуска да констатира сериозните проблеми на Citigroup и Lehman Brothers, чийто директен регулатор е Федералната банка в Ню Йорк.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  "Регулатори, мениджъри и Уолстрийт са виновни за финансовата криза."

  Сигурно са виновни. Две години проучвания на коскоджамити конгресмени не ще да са само ала-бала. И все пак са пропуснали да посочат най-важната причина, тази която е в основата на всичко насетне. Обикновената човешка алчност. Докато има хора готови доброволно да заложат собствените си пари в подобни рискови схеми винаги ще има търговец, който да им ги предложи. Щот ко излиза накрая, "га ги ядооте кифтетата ни ривахте, а сига ми ривете."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на alkash10
  alkash10
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ДОКЛАД на КОМИСИЯТА ЗА ПРИЧИНИТЕ за избухването на ФИНАНСОВАТА КРИЗА, който ще публикуват утре в САЩ!!!

  Този доклад комисията ОДОБРИ с помощтта на 6 демократи от 10 членен състав!!! Останалите 4 републиканци НАПУСНАХА комисията и излизат със СВОЙ ДОКЛАД!!!
  И въпреки това - самите ДЕМОКРАТИ на 576 страници правят следните изводи:

  - Бившият глава на ФЕД - Алън Грийнспан (назначен от ДЕМОКРАТИТЕ при Клинтън!) Е ВИНОВЕН за това, че е РАЗРЕШИЛ ДЕРЕГУЛИРАНЕТО на банките и че НЕ УСПЯВА да овладее нарастването на ТОКСИЧНИТЕ КРЕДИТИ И ИПОТЕКИ!!!
  - Сегашният глава на ФЕД - Бен Бернанке (назначен при републиканците!) Е ВИНОВЕН затова, че НЕ МОГЪЛ ДА ПРЕДВИДИ надвисващата катастрофа!!!
  - Бившият Президент на САЩ - Джордж Буш Е ВИНОВЕН за "непоследователната реакция на кризата", като е допуснал ФАЛИТА НА Lehman Brothers, а по-рано е спасил Bear Sterns!!!
  - Бившият министър на финансите - Хенри Поулсън Е ВИНОВЕН защото СЧИТАЛ, ЧЕ РАЗРАСТВАНЕТО НА ИПОТЕЧНАТА КРИЗА може да се удържи!!!
  - Бившият ПРЕЗИДЕНТ - Бил Клинтън Е ВИНОВЕН заради ОТКАЗА МУ ДА РЕГУЛИРА ИЗВЪНБОРСОВИТЕ ДЕРИВАТИ!!! (Между другото - това е посочено като една от ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ за кризата!!!)
  - Настоящият министър на финансите - Тимоти Гайтнър Е ВИНОВЕН, защото по това време като ГЛАВА НА ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ на щата НЮ ЙОРК е "ОТДЕЛЯЛ НЕДОСТАТЪЧНО ВНИМАНИЕ" на Lehman Brothers и Citigroup!!!

  В Доклада също така се казва, че РЯЗКОТО СНИЖЕНИЕ на лихвените проценти след рецесията през 2001 г., деятелността на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac, а така също и "АГРЕСИВНИТЕ ПЛАНОВЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЖИЛИЩА" не били от основните причини за кризата!!!

  Така, че ВОЙНАТА СЕГА ЗАПОЧВА!!!
  И КРАЯТ НА ТАЗИ ВОЙНА Е ЕДИН - главата на Юсеинчо!!!

  Защото ПОПУЛИЗМЪТ е ПОЗВОЛЕН докато не ПОХАРЧИШ 5 ТРИЛИОНА ДОЛАРА ДЪЛГОВЕ за 2 години!!!
  След това ТОЙ Е ГИБЕЛЕН!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK