Доверието в европейския бизнес укрепва

Нагласите към американските банки се влошават рязко, показва проучване на "Еделман"
- Най-много расте оптимизмът в Бразилия, Русия, Индия и Китай

Доверието в компаниите по света се възстановява, но междувременно очакванията за американската икономика и състоянието на бизнеса се влошават значително. Това показват резултатите от годишното проучване "Барометър на доверието", което се провежда от агенцията за връзки с обществеността "Еделман".


То обхваща представители на бизнеса и домакинства и отразява прогнозите им за икономиката и доверието в няколко основни категории институции - компании, правителство, неправителствени организации.
Според проучването инвеститори, акционери и служители вече обръщат внимание на това дали компаниите трупат безразборни печалби за сметката на висок риск, дали са прозрачни и дали поемат ангажименти за намаляване на отрицателните ефекти от кризата.


Резултатите показват, че в световен мащаб доверието в бизнеса се подобрява, като най-много расте оптимизмът в държавите от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай). Обяснението е, че тези страни отчетоха бурен икономически растеж миналата година, за който се очаква да поддържа инерция през 2011 г. Подобрява се и доверието в повечето европейски икономики.


Така прогнозите на европейците правят обратен завой след глобалната рецесия. Миналогодишното издание на проучването установи, че икономическото доверие в Европа е намаляло значително след трудната 2009 г.


"На глобално ниво доверието в бизнеса може и да се покачва, но за всяка страна е различно и с условности, които зависи това как компаниите действат и комуникират с потребителите", посочва Ричар Еделман, президент на "Еделман".


Интересно е да се отбележи, че най-високо е доверието към компаниите в Италия - една от периферните икономики в еврозоната, която има огромен държавен дълг, надвишаващ стойността на италианския брутен вътрешен продукт. Според статистиката 64% от анкетираните италианци споделят, че имат доверие в стабилността на италианския бизнес и способностите му да овладее лошите ефекти от кризата.


За сравнение - в Германия, която е най-голямата икономика в Европа, процентът на отговорилите по този начин, е 52%, като се покачва с 12 процентни пункта спрямо предходното проучване. Великобритания е единствената изследвана страна от Европейския съюз, където доверието в бизнеса се намалява.


Докато в повечето изследвани от "Еделман" страни икономическото доверие върви нагоре, а САЩ показателите потъват надолу. Експертите на "Еделман" посочват, че намалява доверието както в бизнеса, така и в правителството, неправителствените организации и медиите. Кошмарен срив на доверието регистрират американските банки - от 71% до 25%. В същото време доверието в китайските банки например скача до 90% от анкетираните в проучването.


"Песимизмът в САЩ се е увеличил заради кризата в частния и правителствения сектор, което от своя страна променя и рамката на доверието", казва Ричар Еделман.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK