Форумът в Давос започна с оптимизъм

Перспективите пред глобалната икономика се подобряват, дълговете и дефицитите продължават да плашат компаниитеОптимизъм относно глобалната икономика преобладаваше по време на първия ден от срещата на Световния икономически форум в Давос, съобщи в. "Файненшъл таймс". Тенденцията се потвърди от традиционното проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC), според което все повече ръководители на бизнеси по света очакват ръст на приходите през новата година.


Едновременно с това опасенията за нова глобална рецесия са сред основните притеснения на мениджърите. На второ място застават увеличаващите се бюджетни дефицити, следвани от опасенията за прекомерна намеса на държавата на пазарите.


Състоянието на глобалната икономика очаквано е сред основните теми в швейцарския ски курорт.
Според анализатори нивото на оптимизъм е било най-високо в сравнение с всички форуми след 2007 г. Известният икономист Нуриел Рубини заяви, че що се отнася до глобалната икономика, чашата е "наполовина пълна" или негативните и позитивните фактори са балансирани. Този умерен оптимизъм не е присъщ за професора по икономика от Ню Йорк, чиито мрачни прогнози му спечелиха прозвището Д-р Гибел (Dr Doom).


Той беше подкрепен от специалния съветник на Международния валутен фонд Зу Мин. По думите му глобалната икономика ще превключи на трета скорост през 2011 г. от втора през 2010 г.


Увеличаващото се значение на развиващите се икономики също беше широко дискутирано. Много от големите страни като Китай успяха да преодолеят кризата и дори да стимулират останалите държави по света. Според участници на форума за азиатската държава вече не трябва да говори като за възникваща или развиваща се икономика, а да се признае, че страната е заела централно място в света. Според главния изпълнителен директор на рекламния гигант WPP Мартин Сорел пък и двата термина трябва да се изхвърлят от употреба.


Бурното възстановяване на развиващите се пазари е сред основната причина за възвръщането на оптимизма сред изпълнителните директори по света. Според ежегодния доклад на PwC 48% от бизнес лидерите очакват приходите на компаниите им да се повишат през следващите 12 месеца. През 2008 г. подобно мнение са изказали 50% от запитаните. Само преди година пък оптимистите са били едва 32%. За тазгодишното проучване на компанията са били анкетирани 1201 главни изпълнителни директори.


"Хората се чувстват по-добре. Преди дванадесет месеца се опасявахме от нова рецесия, а тези страхове вече са в миналото", коментира председателят на борда на PwC Денис Нали.
Оптимистичната вълна се наблюдава сред мениджърите от всички части на света. Петдесет и един процента от запитаните твърдят, че ще наемат нови служители през идната година.


Само 16% възнамеряват да предприемат съкращения. През 2010 г. подобни намерения са имали 25%.
Въпреки позитивните очаквания бизнес лидерите не загърбиха и проблемите на развитите икономики. Рубини например заяви, че САЩ ще "дерайлират", ако политиците в страната не успеят да решат бюджетните й проблеми.


Президентът Барак Обама вчера обяви мерки за понижаване на бюджетните разходи през следващите 10 години. Според Рубини обаче обявените мерки не са достатъчни. Що се отнася до Европа, икономистът е на мнение, че проблемите на страни като Гърция могат да предизвикат нова банкова криза.Шефът на "Тотал": ОПЕК може да забави увеличението на квотите
Организацията на страните - износителки на петрол, трябва да увеличи добивите само когато търсенето изпревари значително предлагането, което не се случва в момента. Това заяви главният изпълнителен директор на френската "Тотал" Кристоф де Маржери, цитиран от "Ройтерс". "Прекалено бързото поскъпване на петрола застрашава глобалната икономика. Цена от 100 долара за барел не е горната граница, а справедливата котировка е между 80 и 90 долара за барел. Като петролна компания обаче ние желаем да сме сигурни, че цената на черното злато е достатъчна да покрие инвестициите ни", каза той.


СТО: Преговорите от кръга "Доха" напредват
Разговорите за либерализиране на глобалната търговия са напреднали, но те трябва да се ускорят още много, за да се приключат преговорите от кръга "Доха". Това заяви генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Паскал Лами, цитиран от "Ройтерс".  Той обаче не е оптимист, че това може да се случи до края настоящата година.


Проучване на "Блумбърг": Фалит на Гърция и Ирландия ще разформирова еврозоната
Европейската дългова криза ще е една от най-обсъжданите теми на форума. По този повод агенция "Блумбърг" публикува своя анкета, 59% от участвалите в която са уверени, че до 2016 г. поне една от страните в еврозоната ще е напуснала, а 11% смятат, че това е възможно през следващите 12 месеца. Основните "кандидати" за излизане от еврозоната са Гърция и Ирландия, за които над половината анкетирани вярват, че ще преструктурират задълженията си или ще фалират през следващите 5 години. Под 50% остава вероятността от спиране на плащанията за Португалия, Испания и Италия. Според проучването, в което са взели участие 1000 брокери, ако Гърци и Ирландия фалират, еврозоната ще се разпадне.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 483 Весело

  страхотно голяма беше намесата на държавата в пазарите... трябваше да бъдат оставени без qe да се саморегулират. и същите толупи сега обясняват, че държавата не трябва нищо да регулира, транспорт, детски градини и ясли да се приватнат, здравеопазването да е като в тумбстоун. човешката алчност и безразсъдност не познават граници.

 2. 2 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Да ...бе, оптимизъм??? Не оптимизъм, а ...яд! Че още сме живи! Сега ще вземат по-дълбоки мерки ...това да се промени!?

 3. 3 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1322 Гневно

  Ей ...модернаторе, ...пак почна с тези твои номера! Уж съм спам и ...искаш някакъв код, като не ми даваш възможност да пускам коментара си!!!? Защо правиш тъй? Ааа?

 4. 4 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  НАЛИ СТЕ "УЖ" ...ДЕМОКРАТИЧНИ И ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ...ИСКАЖЕ МНЕНИЕТО??? Ааааа? АЗ ОТДАВНА ЗНАЯ КАКВО Е ДЕМОКРАЦИЯ, НО ...ДРУГИТЕ ОТ ФОРУМА НЕЗНАЯТ!!!

 5. 5 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  Аарончо запитал татко си: татко Соломоне, какво е това ДЕМОКРАЦИЯ??? - Това татковото е една такава система, която сме я измислили, че по-лесно иземваме парите на гоята! - Татко, а "те-гоята", ...не се ли сърдят??? -Аааа, татковото, ако почнат да се сърдят, ние ги обвиняваме в антисемитизъм!!! - обяснил с голям ентусиазъм таткото Соломон, който бил директор на една голяма банка в центъра на София!

 6. 6 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Едновременно с това опасенията за нова глобална рецесия са сред основните притеснения на мениджърите. На второ място застават увеличаващите се бюджетни дефицити, следвани от опасенията за прекомерна намеса на държавата на пазарите?????????????????????? ДА ...БЕ, ГОЛЯМ ОПТИМИЗЪМ??? ОСОБЕННО В ПРОТИВЕНЕТО НА НАМЕСАТА НА ДЪРЖАВАТА! ЗАЩО? ЗАЩОТО ТЯ КАТО СЕ НАМЕСВА, ...ПРЕЧИ НА ОСНОВНИТЕ ЦЕЛИ-НАМАЛЯВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО! ТЕЗИ НЕ СА КОМИЦИ, А НАПРАВО ГЛАВОРЕЗИ С ВРАТОВРЪЗКИ!!!ЗНАЧИ ДЪРЖАВИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ НАМЕСВАТ, ЗА ДА МОГАТ ..."ТЕ" МАСОНИТЕ И ГЛАВНИТЕ САТАНИСТИ ОТ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА МЕФИСТОФЕЛ-САТАНАИЛ, КОЙТО СПОРЕД ТЯХ Е ...."УЖ РАЗКРИВАЩ СВЕТЛИНАТА-ТОЕСТ НАУКАТА И РАЗВИТИЕТО" ...

 7. 7 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  ТРЯБВА ДА НАМАЛЯТ НАСЕЛЕНИЕТО ДО ...ЕДИН МИЛИАРД!!! ЗА ТОВА Е ВСИЧКАТА ИМ ...ДАНДАНИЯ! ЗАТОВА ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ПУСКАТ БОЛЕСТИ, СЭДЕЙСТВУВАТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА, КЪДЕ С ГМО, КЪДЕ С ВАКСИНИ,

 8. 8 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  КОИТО ВИЕ НЕ ТРЯБВА ДА РАЗБИРАТЕ КАКВО ПРАВЯТ С ВАС!!! ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ, ...АБЕ КАКВО СТАВА С БЪЛГАРИЯ, ЗАЩО НИКОЙ НЕ НИ КАЗВА, ЧЕ СМЕ СТАНАЛИ ПО-МАЛКО И ОТ ..7 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ, КАТО ПОВЕЧЕТО СА ПРОСТИ И НЕУКИ, ...ЗАЩОТОСА ОТ МАЛЦИНСТВАТА-ЦИГАНИ!!! НЯКОЙ ДА ИМА ДА ВИ КАЗВА ИСТИНАТА В ОЧИТЕ???НЕ И НЯМА ДА ИМА! ВИЕ ТРЯБВА ДА СПИТЕ, А ТЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ ПРОТИВ ВАС!!! ДОКАТО ИЗЧЕЗНЕТЕ ДО 2030 ГОДИНА!!!

 9. 9 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#3] от "ebter":

  Иска да заглуши твоят глас на разума, разкриващ рептилските заговори! Аз съм му казал така, да знаеш - мен ме обвинявай.

 10. 10 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#6] от "ebter":

  Абе, как държавите хем се управляват от йодео-хазари (според теб), хем обаче като се намесвали и заплашвали рептило-хазарския заговор?!? Би ли ми разяснил тази част от тезата си, че аз като виден рептил, отговарящ за хазарите в България нещо взех да се обърквам.

 11. 11 Профил на ewichka
  ewichka
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  "Според анализатори нивото на оптимизъм е било най-високо в сравнение с всички форуми след 2007 г." ? Браво. И аз съм оптимист по природа, но само това не помага. Да видим какво ще се случи по-нататък.

  Too curious to be me.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK