Международната организация по труда: И през 2011 безработицата ще остане висока

Все повече млади хора са обезкуражени и се отказват да търсят работа, сочи докладът.

© Цветелина Николаева

Все повече млади хора са обезкуражени и се отказват да търсят работа, сочи докладът.И през 2011 г. основното предизвикателство пред световните икономики остава разкриването на нови работни места. Изводът е от доклада "Глобални тенденции на пазара на труда 2011" (Global Employment Trends 2011) на Международната организация по труда (International Labour Organization - ILO). Той е първият, който отчита ситуацията на пазара на труда по време на икономическото възстановяване от световната финансова криза.


Според доклада тенденциите за възстановяване на икономиката не са придружени от увеличение на нивата на заетост.


През 2010 г. броят на безработните в световен мащаб достигна 205 милиона души. Макар промяната да не е голяма в сравнение с предишната година, това прави 27.6 милиона повече хора без работа от регистрираните през 2007 г. Според проучването няма големи шансове тази година заетостта да си възвърне нивата отпреди кризата. След като достигна 6.3% през 2009 г., световното равнище на безработица за 2010 г. беше 6.2%. За сравнение - преди началото на кризата то беше 5.6 на сто.
Тези данни ярко контрастират с подобряването на няколко ключови макроикономически индикатора, отбелязва ILO. Сред тях са световният БВП, потреблението, инвестиции в дълготрайни материални активи и световната търговия. Те дори са надвишили своите нива, регистрирани през 2007 г.


Възстановяването на пазара на труда обаче се оказа по-различно, посочва докладът. В развитите икономики и Европейския съюз се наблюдава постоянно увеличаване на броя на безработните. От друга страна, в развиващите се региони ситуацията плавно се подобрява.


Най-трудно остава откриването на нови работни места в индустрията. Според данните през 2009 г. броят на заетите в тази област е намалял въпреки тенденцията за годишен ръст от 3.4 на сто за периода 2002 - 2007 г. Същевременно през 2009 г. работещите в селското стопанство са се увеличили, което пък се разминава с данните от предишни години.


Наред с тези заключения докладът отчита, че броят на безработните младежи остава висок. Младите хора, на възраст от 15 до 24 години, които не работят, били почти 80 милиона през 2009 г. Те са 77.7 милиона през 2010 г. За сравнение - през 2007 г. младите хора без работа са били 73.5 милиона. Макар да има минимално подобрение по отношение на заетостта на младежите, последиците от икономическата криза за тях остават сериозни, отбелязва ILO.


Наблюдава се тенденция за увеличаване на обезкуражените млади хора. В 56-те държави, които са обект на изследването, има 1.7 милиона младежи, които са на пазара на труда от дълго време. Те не са част от безработните, защото не търсят активно работа.


Повече от половината (55%) от световния ръст на безработицата между 2007 и 2010 г. е отчетен в развитите икономики и Европейския съюз, се казва в доклада. В същото време в този регион живеят само 15 на сто от населението в активна работна възраст. След свиване от 2.2% през 2009 г. нивото на заетост се понижи с близо процент и през миналата година. За същия период организацията регистрира рязко покачване на броя на заетите на непълен работен ден.


Именно в страните от Централна и Югоизточна Европа, както и ОНД равнището на безработица достигна своя световен рекорд през 2009 г., сочат данните от доклада. Тогава безработицата се равняваше на 10.4 на сто, като отчете повишение от 1.7%. Безработицата сред младежите също регистрира високи нива, което я направи най-високата в световен мащаб.


2011: Умерено възстановяване


След спада през 2009 г. световната икономика отбеляза бързо възстановяване от 4.8 на сто през 2010 г. Предвижданията на ILO са, че и през тази година икономическото възстановяване ще продължи, но с по-умерени темпове (4.2%). Организацията припомня, че рисковете за нови спадове в нивата на заетост все още съществуват. Тя взема предвид нестабилното положение на пазара на труда в някои страни, големия размер на публичните дългове и непрекъснатата уязвимост на финансовия сектор.


Според макроикономическите прогнози към момента нивото на безработица в глобален план през 2011 г. се очаква да бъде 6.1 на сто. Това означава над 203 милиона безработни, което като цяло ще доведе до леко подобрение на ситуацията.


Предвижданията за Европа са, че растежът на БВП ще се понижи до 4.3 на сто, а регионалното равнище на заетост ще се повиши.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Ами ,за Европа и света съм сигурен ,че ще я понамалят безработицата,но за Кенефистан май няма да е скоро.
  Ако и след две години на изборите Матряла продължи възторжено да цвили по някой спасител го чакат дълги
  години гърч.

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Безработицата в България принципно няма начин как да бъде намалена освен чрез участие на държавата и създаването на изкуствени работни места произвеждащи нищо и харчещи неизкарани пари тоест чрез увеличаване на дефицита! В България никога не е имало реална безработица под 20%! Дори и в момента е около 30% ако се премахнат всички ненужни държавни службички поне 200 000 и се преустановят програмите от бюрата по труда които само претендират за заетост пак поне 200 000! А пък ако трябва да се намери работа и на всичките емигрирали от България през последните 10-20 години истинската безработица ще е поне 40% от трудоспособното население! Ако пък се сложат и студентите-които са над 200 000 по последни данни и представляват просто отложена във времето безработица ще стигнем и до 50%....Така че данните на Бюрата по труда са само цифри казващи точно нищо..а истината е много, много по-тъжна

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Разстроено

  До коментар [#2] от "ostin22":

  Да ,към момента ситуацията е както казваш.
  Докато на власт не доиде /не знам обаче как би се случило/
  наистина националноотговорно правителство което да помисли
  сериозно за икономиката ситуацията няма да се промени чувствително.

 4. 4 Профил на zzbob
  zzbob
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дайте си ЕГН-то на когото трябва и ще ви сложат на Терминала

 5. 5 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "ostin22":

  Много си прав. Ако се проведе ефективно съкращение на държавната и общинска администрация, безработицата ще стигне поне 50%. Да не говорим за немалкото ЕТ, които са на приципа: "Залудо продавай в гаражче, залудо не стой". А производството на качествени промишлени, хранителни и селско-стопански продукти, които МОГАТ да ни измъкнат от кризата е в немилост и то най-вече заради концентрацията на капитали в БАШ-номеклатур-капиталистите.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 6. 6 Профил на european
  european
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Национално безотговорните мутро-капиталисти си присвоиха нашите пари и за 20 години не можаха нищо добро да направят за страната. Не развиха промишленост, не създадоха работни места, не плащаха данъци, крадяха ДДС от държавата, плащаха дребни стотинки на работниците , бетонираха където и каквото сварят и покриха цялата страна с непотребни молове-гиганти. Това е печалната равносметка от дейността на бившите номенклатурчици и настоящи "капиталисти".

 7. 7 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#6] от "european":
  Ами отговора е в начина на гласуване на народа.Аз все още не мога да си обясня с какъв акъл гласува за пропаднал комарджия без образование ,на всичко отгоре никога не живял в БГ,или за бивша мутра на която даже и сърба попарата като главен секретар и после като кмет .Но това е избора на болшинството
  за разнообразие си гласува и за комунисти еи така от мазохизъм
  и ние малцинството нищо не можем да променим.

 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това да го четат ДС мафиотските синдикати Подкрепа и КНСБ!
  Пари се харчат след като са изкарани, а не на заем!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на mumi
  mumi
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Увеличаването на безработицата е резултат от развитието на технологиите. Технологиите водят до това, че все по-малко хора са нужни за производството на блага. Вместо хората работят машините, а един ден, когато има изкуствен интелект, хората съвсем няма да има нужда да работят. В момента поне половината от хората в западния свят могат да не работят и въпреки това техните базисни нужди - храна, подслон, дрехи, социална закрила - ще са осигурени.
  Хората обаче искат да работят, защото трудът е тяхното призвание и социална функция. Хората са програмирани да работят, и когато бездействат в тях се задейства програма по самоунищожение - бездействието е майка на всички пороци. Да работиш е въпрос на достойнство дори и когато всъщност не изкарваш много пари, каквата е реалността у нас. Да работиш означава да се чувстваш значим и необходим, да поддържаш социални контакти, да се чувстваш личност. В този смисъл работата е основна цел и ценност в живота на хората, а не толкова паричния еквивалент от нея, както мнозина смятат.
  В последните години раздуването на имотния и други балони осигуриха работа на мнозина, без в действителност от тази работа да е имало особена необходимост за благостъстоянието на хората. Може би скоро хората отново ще преоткрият удоволствието от работата сама по себе си.

 10. 10 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#7] от "Крез":

  Фактът, че човек, който нарича родината си "Кенефистан" ([#1]), е недоволен от гласуването на сънародниците си, може само да ме радва.

  Този факт е свидетелство за здравия разум на избирателите в България.

 11. 11 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Айде како Гинке подкараййте народа под строй на магистралите - само там сте им осигурили работа. Може да им построите и бараки, които да оградите с телени мрежи - да не бягат трудещите се. А теб ще те назначат за надзирателка

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:18 на 29/01/2011 от неговия автор.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:19 на 29/01/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#10] от "kaka_ginka":

  Разума им бил здрав казваш на избирателите ,що тогава
  оглавяваме всякакви негативни класации а в позитивните сме все на последните места?
  Яко да им е ду..о щото с тоя здрав разум все във въздуха ще ги е...т.

 15. 15 Профил на athanatosify
  athanatosify
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Огромен проблем, сина ми на 26 години е напълно разочарован а е висшист по информатика, даже мечтае за тази 1 година дето беше в казармата....Добре че остана в спарта и зехтина му дава възможността да живее достойно без никакви финансови проблеми, и без парите на таткото....А така се оправят 300.000 семейства в гърция....Нова специалност, зехтинопроизводител по информатика....това е!!!

 16. 16 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#14] от "Крез":

  ...що бе на кака ти гина всичко и е позитивно и цикъла и храната и борбата, що да е негативно, че и ренегативно чак не и тряба тази работа, иде пролет лято, ще иде да поработи на родно село да покопа и покултучи, ще полее и завържеи така ще се самозадоволи и всичко ще е позитивно,че даже и проникновено...

 17. 17 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#15] от "athanatosify":

  ...хубаво щеше и България да дава нещо на младите гърци, ама на едната бира и тя ще излипсва, "само това да ни е кусура", а то идва време и за семейство...

 18. 18 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "mumi":
  Браво за коментара.
  ++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK