Малките инвеститори увеличават интереса си към взаимните фондове

След "Пайъниър инвестмънтс" и чуждестранните взаимни фондове на Пощенска банка отчитат засилен интерес от страна на малките инвеститорите. Това става ясно от съобщение на банката по повод ръста в продажбите на фондовете, управлявани от гръцкото управляващо дружество на EFG Eurobank.


По данни на Пощенска банка през 2010 г. нетните продажби на фондовете у нас се увеличават със 74% спрямо нивата от 2008 г. преди кризата. От банката не дадоха точно числа колко са средствата под управление на предлаганите у нас фондове на Eurobank EFG Fund Management, но поясниха, че става въпрос за над 5 млн. евро.


От институцията поясняват, че най-динамично нарастват обемите през последното тримесечие на 2010 г., като ръстът е най-силен при индивидуалните инвеститори, към които се целят фондовете. Това е "вследствие на отскоро предлаганата услуга персонално банкиране и засилен интерес към спестовния продукт "СпестИнвест", който комбинира депозит и инвестиция в дялове на взаимни фондове", посочват от банката.
Комбинираният с взаимни фондове депозит на банката позволява на клиентите и да сложат 70% или 90% от общата им сума на депозит и съответно 30% или 10% да инвестират в някои от фондовете. Банката предлага депозита заедно с три от фондовете си - "Комбинирани акции", "Развиваща се Европа" и БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай)". Съответно това са и от най-търсените фондове.


Банката отчита силен интерес и към фонда си "Турски акции", който има и 34% годишна доходност. Следва регионалният фонд "Развиващата се Европа", който инвестира в акции от страните от бившия съветски блок с доходност от 25% през 2010. и БРИКс 21% възвращаемост за една година.


Пощенска банка предлага възможност за инвестиция в евро и левове в осем фонда, инвестиращи в различни географски региони и класове активи, както и чрез спестовния продукт "СпестИнвест". Именно комбинираните банкови продукти с взаимни фондове увеличиха продажбите на взаимните фондове на "Пайъниър инвестмънтс" през 2010 г.


Фондовете на компанията се дистрибутират в България от Уникредит Булбанк, като към края на миналата година са лидер на пазара с над 200 млн. лв. нетни активи. Чуждестранни взаимни фондове предлагат още "Рафайзен" на австрийското "Райфайзен кепитъл мениджмънт" и "Сосиете женерал" на френските СГАМ фондове. "Елана фонд менидмънт" пък предлага у нас фонд на белгийската KBC assets management.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А защо тогава ИП "ЕФГ Секюритис България", което беше отделното поделение на Юробанк, върна доброволно лиценза си?

  www.economistbg.com/
 2. 2 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В български взаимни фондове трябва да се инвестира... какво можеш да знаеш за турски или пакистански фондове,... и защо да инвестираш в тяхната икономика?...

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK