Свързана с "Фронтиер" фирма ще търси нефт и газ край Силистар

Компанията е избрана в конкуренция с "Овергаз", "Проучване и добив на нефт и газ" и "Интегрити тауърс"

Свързана с "Фронтиер" фирма ще търси нефт и газ край Силистар

© Юлия ЛазароваСлед продължил една година конкурс Министерството на икономиката и енергетиката избра дружеството "Ледербел БГ" да търси и проучва за находища на нефт и газ край Силистар по дълбоководен способ, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък. Площта на терена е около 7000 кв.км.


Решението беше одобрено от Министерския съвет. Спечелилата компания е съсобственост на сочения в медиите като близък приятел на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шеф на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. Към момента Георгиев не фигурира в ръководството на "Фронтиер", а единствено в "Фронтиер адвайзърс", показва справка в ДАКСИ.


Името на Георгиев беше споменавано и около разследването на бившия изпълнителен директор на "Топлофикация - София" Валентин Георгиев. В края на 2009 г. пък Красимир Георгиев косвено беше свързан и с акцията на МВР "Наглите 2" - вътрешният министър Цветан Цветанов тогава съобщи, че по времето на операцията е било предотвратено похищението на дъщерята на шефа на "Фронтиер".
Красимир Георгиев притежава 40% в дружеството "Ледербел БГ" от 17 август 2010 г. Останалите участници в компанията са Михаил Радев с 44%, Константин Спиров с 10% и Калина Павлевчева с 6%.
Конкурсът за първия дълбоководен добив на нефт и газ край Силистар беше обявен през 2010 г.


Другите кандидати в конкурса бяха българските "Овергаз" и "Проучване и добив на нефт и газ" на "Химимпорт" и американската "Интегрити тауърс". Първоначално интерес към концесията проявяваха и големи компании като "Тотал", "Статойл", "Репсол" и "Анадарко".


"В конкурса за Черноморския шелф в площта "Силистар" първоначалният интерес беше много голям и ние се зарадвахме, че се явиха и международни компании. После някои от тях ни казаха, че според проучванията им the rock is not right, тоест са преценили, че условията не са подходящи за техните технологии.


Имаше изявления, че сроковете били кратки за фирмите да подготвят офертите и затова решихме да направим всичко възможно да ги задържим", коментира в началото на септември икономическият министър Трайчо Трайков в интервю за "Медиапул".Тогава той обясни, че заместникът му Марий Косев е написал писмо до големите фирми с питане дали имат нужда от удължаване на срока, както и лично е разговарял с представители на "Анадарко", но те са заявили, че няма такова нещо.


Експерти определиха като причина за отлива на кандидати кратките срокове за подаване на документи за участие в конкурса. Те бяха обявени още през октомври миналата година, показва справка в Държавен вестник, а самият конкурс беше открит в началото на юли  2010 г. В случай че "Ледербел БГ" открие нефт и газ, дружеството ще получи концесия за добив, обясниха от пресслужбата на Министерския съвет.


В момента Европейската комисия  разглежда варианта да бъда забранен дълбоководният добив на територията на общността след разлива в Мексиканския залив. Според български експерти компаниите, които в момента участват в конкурса, и без това нямат достатъчно опит и технология за дълбоководен добив. Находището на блок 1-14 Силистар е за проучване и търсене на нефт и газ през следващите пет години. Депозитът за участие в конкурса беше 10 хил. лв.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алексей Лазаров
  Алексей Лазаров
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  7 хил. кв. км. не е ли прекалено много? Това са над 6% от територията на България, все пак

  Алексей Лазаров, Капитал
 2. 2 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дето се вика: "имали бол пари - дали". ...

 3. 3 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  как ще дават такова разрешение на фирма, притежавана от три физически лица и сигурно с 5000 лева капитал?
  на БиПи се наложи да плати милиарди и да продава активи, за да изчисти разлива, а една чисто нова фирмичка откъде ще ги вземе тези милиарди, ако недай боже стане нещо?

 4. 4 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#3] от "Камен":

  Не се притеснявай. Никой няма да им търси сметка. Всяко безобразие в тази държава е за сметка на данъкоплатеца.

 5. 5 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 635 Неутрално

  обикновенно схемата е такава:

  малка местна/неизвестна компания взема терена и като извади всички документи се надява да пробута проекта на някой от гигантите ...

  ...в това време се играе и с акциите, разбира се!

  същото е и в минния бизнес..

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Поправете ме ако греша, но в Силистар има страхотен плаж и уникална екосистема. Защо нищо не се казва за това, има ли ОВОС, въобще къде е министерството на екологията ?
  И кое е по добре икономически? На това място да се развива екологичен туризъм (добре платени отговорни и интелигентни туристи) или да се добива петрол с риск да се повтори историята от Мексиканския залив ?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 450 Неутрално
 8. 8 Профил на Pavel Varbanov
  Pavel Varbanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Gopeто":
  Съгласен съм, но да видим в този казус къде са НПО-тата и протестиращите еко-активисти, щото не виждам кой друг може да изпрати запитване и изискване за спазване на правилата от страна на държавата и еко министерството. т.е. всеки може да го направи, но по е редно тези които взимат пари за това и се бият в гърдите че са активисти и това е тяхната кауза, те да го направят...да видим

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#8] от "pavelvarbanov":
  Наистина предстои да видим. Мен малко притеснява, че ей така отникъде изникна вече подписан договор

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#6] от "Gopeто":

  Ти пък сега, важното е едни хора да направят едни пари и да заметат следите. Питай бате си Петков, той най-добре знае, къде има прекрасни еко-системи с топъл тропически климат.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 11. 11 Профил на user11
  user11
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Gopeто":

  1. това е конкурс за ПРОУЧВАНЕ
  2. ... за нефт и ГАЗ, т.е. ако се открие газ за какви еко проблеми приказвате
  3. ... ДЪЛБОКОВОДНО, т.е. за голяма дълбочина, т.е. далеч от плажове

 12. 12 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#11] от "user11":

  Макондо находището също беше доста далечко от плажовете пич

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 13. 13 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Нали Силистар е защитена местност в територията на природен парк "Странджа" ? Как тъй ще се копае за нефт ?

 14. 14 Профил на user11
  user11
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пешката":

  пешката, няма находище на нефт, няма добив на нефт, има разрешение за търсене на нефт и газ!!!

 15. 15 Профил на user11
  user11
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "krell":

  крелл, четете преди да коментирате, става въпрос за дълбоводни проучвания, т.е. километри навътре в морето. там не съл чул да има природен парк.

 16. 16 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#15] от "user11":" "В конкурса за Черноморския шелф в площта "Силистар" първоначалният интерес беше много голям и ние се зарадвахме, че се явиха и международни компании."
  Изходих от това - "площта" - значи на територията на.Ако стане беля,нефта няма да остане на километри навътре в морето ,а ще се налепи по плажната ивица.

 17. 17 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 118 Неутрално

  В Черно море може да търси нефт и газ само много голяма компания, това е много скъпа дейност, че и много мозък и супер техника.

 18. 18 Профил на user11
  user11
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#16] от "krell":

  прочел си площ, което не е задължително да е земя, а не си прочел "шелф", "дълбоводен".

  както вече няколко пъти писах, в момента има разрешение за търсене, нито са почнали да търсят, нито са намерили нещо, нито пък са почнали добив!!! а освен това може да бъде намерен газ! т.е. цялото мрънкане е просто е така, защото българина винаги трябва да мрънка и да е недоволен от нещо.

 19. 19 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Най-големият проблем на соц-ганьовците е ако все пак открият богато нефтено/газово находище в България. Ще строят жива верига само и само да не се добива оттам

  Обичам да грухтя и плюскам.
 20. 20 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#18] от "user11":Първо - не съм мрънкал.Второ - защитена територия не е само до морето.Трето - няма да станем втора Венецуела (по запаси на нефт).Четвърто - стига с този нефт,бъдещето е в електромобилите (може да го ползват за самолети само) .Пето - "В момента Европейската комисия разглежда варианта да бъда забранен дълбоководният добив на територията на общността след разлива в Мексиканския залив. " или ние ще си правим оглушки като забраната за тютюнопушене.

 21. 21 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Шесто - интернет комуникациите винаги водят до голямо неразбирателство и объркване ,кой какво искал да каже и кой какво разбрал.

 22. 22 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#3] от "Камен":
  най-вероятния сценарий е да набират капитал чрез подписка за акциите си (equity subscription), защото е малко вероятно която и да е финансова институция да им отпусне дълг. тъй като вече държат правата, теоретично имат възможността да правят презентации пред потенциални инвеститори. тъй като проектът е високорисков (все пак никой в момента не може да каже точно размера на находката), тези акции ще се продават с отстъпка, най-вече на тези, които имат апетит за такива проекти. статията не споменава с какъв технически екип разполага тази компания, защото ако такъв им липсва, те не няма да могат да направят предварителните изследвания, а подобни проекти се търгуват най-вече на репутация. тогава напълно реално съществува възможността те да си останат само с правото за добив, което без да е подплатено с техническа експертиза не струва почти нищо.

  това, че някои големи играчи са стигнали до мнението, че геофизичната структура не е подходяща за добив и са се оттеглили ме води до извода, че компанията ще има значителни проблеми да набере необходимия капитал за развитието си и че е много вероятно зад проекта да стоят предприемачи без особени познания за добивната индустрия, които са на мнение, че пари за такива високорискови проекти се намират лесно.

  друг (и не по-малко заничителен) проблем е, че без наличието на поне някакви данни за потенциала на добив е невъзможно да се оцени стойността на тази компания, което следователно прави невъзможно и да се прецени цената на акциите им.

  този проект мирише на некомпетентност и не вярвам да направи напредък с години. след което държавата ще е добре съветвана да го отдаде на други.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 23. 23 Профил на geopanay
  geopanay
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Спомням си някъде около 1969-70 г.,в един вестник(не помня вече кой точно) имаше дописка от Бургас. В нея се казваше,че местните хора в район,южно от гр.Царево(тогава гр.Мичурин) забелязали
  изпарения от почвата около морския бряг,който миришели силно
  и при запалване горели със синкав пламък. Учителят ни по география го обясни с наличието на природен газ.Нищо чудно да открият нещо,но само ако направят смесено дружество с голяма петролна фирма,както евреите наскоро откриха огромно находище на 100 мили в морето пред гр.Хайфа.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:16 на 31/01/2011 от неговия автор.

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:17 на 31/01/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на user11
  user11
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "krell":

  крелл,
  1. мрънкането не се отнася (само) до теб конкретно.
  2. съгласен съм, но не ми се вярва да защитена на километри навътре. ние нямаме голям бариерен риф все пак.
  3. не е нужно да ставаме нито венецуела, нито норвегия по запаси на нефт и/или газ.
  4.1. кога е това бъдеще
  4.2. леките автомобилния транспорт съвсем не е най-големия консуматор на нефт и газ, такива са камионите, морският транспорт, въздушният транспорт, химическата промишленост, строителната промишленост, металургичната промишленост и прочие. т.е. дори скоро да се направи пробив батериите, което лично смятам че е неизбежно, то единствено консумацията на нефт за лекотоварния транспорт ще се намали!!!
  5. тука вече за не знам кой път ще кажа, че НЯМА НАХОДИЩЕ, НЯМА ДОБИВ, МОЖЕ ДА СЕ ОТКРИЕ ГАЗ!!! т.е. ако открият нефт, а не газ, ако почнат да добиват нефт, а не газ, то фирмата си носи риска от забрана за дълбоководен добив!!!

 27. 27 Профил на Domino
  Domino
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Силистар е вероятно най-хубавият, останал незасегнат от строителство плаж на нашето черноморие. Като си помисля за хубаво място на нашето черноморие първо в съзнанието ми излиза Силистар. Новината, че някой ще копае да търси нефт там е кошмарна. Черно море и така е доста замърсено.......просто нямам думи.

 28. 28 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#8] от "pavelvarbanov":

  Приятелю от 10 години се занимавам с разследване на ограбването на подземните богатства ва България и прокарването на опасни технологии. Няколко доклада за използваните престъпни методи при заграбването съм написал и съм ги предоставял с десетки сигнали до всички правителства досега и ЕС също защото става дума за нерегламентирана държавна помощ за около 40 милиарда долара до момента. За съжаление на нашите протести, последния от които есента на 2009г срещу решението на Нона Караджова да разреши на Челопеч цианидната технология, никой не се отзова. Пак бяхме само 100тина души.
  Та питам Вие кога приятелю ще отделите от времето си и да подпомогнете такива начинания не само по форумите?

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 29. 29 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Преди около половин година от тази концесия се интересуваше Тексако (ако не се лъжа, но във всеки случай голям международен концерн).
  Да се сондира и добива нефт и газ в шелфа не е нито просто нито евтино. Български фирми нито имат финансов ресурс нито технологии за това.
  Явно западняците са преценили, че местна фирма по-лесно ще преодолее екологичната съпротива и са изтикали напред родни мародери
  Трянва да очакваме в последствие или смесено предприятие или изкупуване на добиващото дружество, ако нефт и газ се намери.

 30. 30 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А Силистар ми е любим... изобщо на юг, Странджа. Само там ходя на море (Синеморец, Резово, Лозенец) Имам приятел с къща в Кости. Ходил съм и на свободна езда край Резово. Разкошен край е. Не ми се ще да се набоклучи...

 31. 31 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#30] от "Емо Ангелов":

  Прав си! Райско място е там. Най-хубавото, направо уникално за Европа дори. Трябва да стане резерват със световно значение. Без комплекси и модерна архитектура - само местната.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 32. 32 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Малки, но хубави неща се случват в Странджа.
  От няколко години се възстанови популацията на черното прасе. Уникална порода от която сме правили уникални колбаси още през 20-те години на миналия век.
  Пръкнала се е ферма за отглеждане на пътпадъци, яребици и фазани в полудиво състояние.
  Напоследък са успели да завъдят бели трюфели.
  Добри пари могат да се правят от всичко, не само от бетон и пушек.

 33. 33 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#32] от "Емо Ангелов"
  Да си жив и здрав приятелю! Такива хора ни трябват в управлението на държавата, които мислят позитивно, мъдро и за общото благо, а не като досегашните хищвици.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#29] от "Емо Ангелов":

  Благодаря ти за подкрепата. И аз мисля, че там трябва човека много, много да не пипа. А проучването и евентулния добив, ще изисква инфраструктура, която вероятно ще съсипе това дивно място. За съжаление и този министър на околната среда май не хае за нея. Жалко !

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Красимир Георгиев е бившият комсомолски секретар на българите в Москва или в целия СССР през 70-те години на миналия век. От там вероятно се познават с Р. Овч.

 36. 36 Профил на myrmel4e83
  myrmel4e83
  Рейтинг: 770 Любопитно

  Защо Министерският съвет не се ориентира към насърчаването на 'зелени' и екологично съобразни проекти, а тепърва ще допуска разработването на нефтени находища, които носят вреда на околната среда? Не е ли по-добре да запазим чистите си крайбрежни ивици и води, и да ги превърнем в средство за привличане на еко-туристи? Защо не предприемат мерки за насърчаване например на строителството на 'пасивни' сгради, слънчева енергия и т.н, което вече е практика в ЕС?

 37. 37 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е ТОВА ВЕЧЕ Е ПРЕКАЛЕНО!
  Тия хора спирки нямат!
  Как ще сондират точно това място - едно от малкото, ако не и единственото девствено място по Черноморието.

 38. 38 Профил на sirsven
  sirsven
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Не сте прави! То няма находище, май няма газ, май няма нефт, защо тогава се ядосвате? Та нека тогава извънредно социалния другар-милионер Кр. Георгиев, и дори още по-социалния другар-милионер Р.Овч. да си попробият малко, да си извлекат малко нефтец и още ма-а-алко парички...Те са социални другари, заслужават! Какво все мрънкате? Ние няма да ставаме Венецуела, само Р. Овч. ще си изсмуче малко газчица! Пък ако се оцапат плажа, пейзажа, морето и вие - не се притеснявайте, ще се оплачете и от правителството /май/ ще дойдат да ви забършат!
  Да гледаме положително на изсмукването...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK