Пенсионните фондове с най-висок резултат от началото на кризата

акцент - Най-добри резултати имат универсалните схеми, а най-ниски – доброволните


Най-добри резултати имат универсалните схеми, а най-ниски – доброволните

Над 6% е средната годишна доходност на пенсионните фондове, показват резултатите им, публикувани от Комисията за финансов надзор. Това е средният резултат, постигнат на база последните две години – 2009 и 2010, и е най-високият от началото на кризата. С най-високи резултати като цяло са универсалните схеми, а с най-ниски – доброволните.


Универсалните фондове са задължителни за родените след 31 декември 1959 г., а професионалните са за работещите при тежки условия на труд.
При доброволните средствата са инвестирани и най-рисково, показват данните на надзора. Рискът на вложенията им се изчислява с т.нар. стандартно отклонение, което показва колко може да се колебае постигнатата доходност. При доброволните схеми то е 1.4%, при универсалните е 1.03%, а с най-малко са професионалните - само 0.73%.


Справка в портфейлите на дружествата сочи, че няма ясна връзка между начина на инвестиране и постигнатата доходност. Например универсалният фонд на "Бъдеще" има близо 9 на сто доходност и близо една трета от портфейла му са държавни ценни книжа, а четвърт са акции. И при двата вида инструменти разпределението е подобно на средното на пазара.


При "ЦКБ - Сила", който е с най-ниска доходност, и ДЦК, и акции заемат малко по-малък дял в портфейла. Драстична обаче е разликата в дела на държавния дълг при "Съгласие" и "Пенсионносигурителен институт", които са постигнали абсолютно еднаква доходност от над 7%.


При доброволните фондове рискът от колебания на доходността е най-висок и там е най-голямата разлика между фонда с най-ниския и този с най-високия резултат. И тук "ЦКБ - Сила" е дружеството, донесло най-малко печалба за последните две години – едва 3.6%, докато тази на "ДСК - Родина" надминава 8 на сто.


Доброволният фонд по професионални схеми, който се управлява от същата компания, е постигнал 5.16% доходност. Засега "ДСК - Родина" е единственото пенсионно дружество, което управлява подобен вид пенсионен фонд. В него осигуровките се внасят доброволно от работодателя, над задължителните за държавната система и за универсалните фондове.


Всички пенсионни дружества са постигнали доходност над средната, която е определил заместник-председателят на надзора Ангел Джалъзов за задължителните схеми. Досега почти не е имало случаи резултатът на някой фонд да пада под тази граница, тъй като тя се определя според средния на пазара и много рядко доходността на някой се различава съществено.


Годишна доходност (на база резултати от 2009-2010 г.)   
Дружествоуниверсалендоброволенпрофесионален
"Доверие"6,80%6,95%7,15%
"Съгласие"7,32%5,52%5,76%
"ДСК-Родина"6,34%8,13%6,38%
"Алианц България"5,76%6,44%6,55%
"Ай Ен Джи"5,82%7,31%6,68%
"ЦКБ-Сила"5,54%3,62%4,86%
"Бъдеще"8,91%5,24%6,96%
"Топлина"7,00%6,63%6,46%
"Пенсионноосиг. Институт"7,32%--
Заб. Заради по-краткото си съществуване доброволният и професионалният фонд на ПОИ не изчисляват доходност   
Източник: КФН   

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Това добре но защо след съдебно решение държавата работи с вноските ми по партидата за ДЗПО - УПФ ?
  След време най - вероятно ще кажат, че няма доходност и затова трябва да ги национализираме както стана и с ППФ.
  В ПОД където са ми вноските по всяко време мога да си проверя движението по партидата но това не може да стане в сайта на
  НОИ и всичко става БЕЗ ЯСНОТА НА ТЪМНО. ЗАЩО ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK