Банки ще оценяват европроекти за 200 млн. лв. по програмата за бизнеса

Целта е да се намалят сроковете за оценка


"Същата схема може да се приложи и по други процедури, но първо искаме да видим дали тази ще работи"
Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма

Още тази година банки ще се включат в оценяването на проекти по оперативната програма "Конкурентоспособност". Финансовите институции ще разглеждат проектите по схемите за енергийна ефективност на български предприятия, които се очаква да бъдат обявени през втората половина на годината. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов.


Преди време министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев каза, че банките могат да се включат в управлението на оперативните програми.
Преди да бъде обявено набирането на проекти, трябва да бъде подписан меморандум между икономическото министерство и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
Финансовата институция ще избере 7 до 10 банки и ще осигури експерти по енергийна ефективност, които да се включат в оценяването на проектите. Експертите ще се произнасят по техническата част на предложенията, обясни Ангелов.


Банките ще оценяват проектите на бизнеса от финансова гледна точка. Така Агенцията за малките и средните предприятия ще има грижата само за административната оценка на предложенията. Сега институцията, която е междинно звено по програмата, се произнася и за техническото, и за финансовото предложение.


Освен това ЕБВР ще отпусне кредитна линия на банките, които се включат в администрирането на процедурата за енергийна ефективност. С парите фирмите ще получават кредити, за да започнат проектите си, докато вземат финансиране от оперативната програма.


Според министерството на икономиката новата организация ще намали сроковете за оценяване на проектите и ще ускори усвояването на парите. "Същата схема може да се приложи и по други процедури по програмата, но първо искаме да видим дали тази ще работи", обясни зам.-министърът.


Министерството, към което е и управляващият орган на програмата за бизнеса, ще се опита да улесни усвояването на средствата за проекти за иновации, като направи фонд за осигуряване на съфинансиране за иновативни фирми. Средствата за него ще бъдат отделени след преструктуриране на част от оперативната програма.


"В момента фирмите имат трудности при осигуряването на съфинансиране на проекти за иновации, като внедряване на патенти например", обясни Жулиета Хубенова, съветник на икономическия министър по проблемите на оперативната програма.


За ускоряване на усвояването на парите за иновации по "Конкурентоспособност" вероятно ще бъдат опростени критериите за иновации, за да може повече фирми да отговарят на тях.


Във връзка с недоволството на фирми от масовото отхвърляне на проекти по схемата за въвеждане на международни стандарти от управляващия орган обясниха, че вероятно ще преразгледат и доуточнят част от изискванията към документацията по проектите. Както "Дневник" писа, над 60% от 600-те проекта по мярката за 10 млн. евро бяха отстранени заради пропуски в документацията.


За да не се стига до такова масово отпадане на предложения по формални принципи, в насоките за кандидатстване при откриването на следващата такава схема ще има доуточняващи текстове. Така например ще бъдат записани видовете документи, които трябва да се предоставят за доказване на професионална компетентност – автобиография, копие от трудова книжка, препоръка от работодател.


Не се очакват обаче промени по декларациите за държавни помощи. Пропуски в попълването им бяха сред основните причини за отпадането на повечето проекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK