Читателите разказват, "Дневник" пита, "Топлофикация" отговаря

Стоян Цветанов, директор на Топлофикация - София<br />

© Красимир Юскеселиев

Стоян Цветанов, директор на Топлофикация - СофияПолучаването на високите сметки за парно за декември, придружени с благодарствено писмо от "Топлофикация София" станаха повод през седмицата да потърсим коментарите и въпросите на читателите по темата.


Във форума под няколко статии, свързани с "Топлофикация" и с проверките за извършените и неизвършени ремонти от компанията, както и на редакционния и-мейл адрес получихме различни казуси и мнения.


Обобщихме от тях въпроси, които зададохме на изпълнителния директор на дружеството Стоян Цветанов на интервюто с него.
Казус 1:
Снежана Балева

Фактурата за м. декември миналата година заедно с това "вълнуващо" писмо получихме едва вчера. След като дадохме съгласието си да получаваме в продължение на 11 месеца равни сметки за уж по-прозрачно плануване на семейния бюджет, последната сметка за 2011 година е с 30 % по-висока от досегашните сметки. Сега обмисляме просто да престанем да плащаме. Не искаме да се съгласим с едностранните решения за промени на дружеството. Вместо да пишат сърцераздирателни писма, да бяха обяснили защо се налага тази промяна. Все пак до днес ние сме били изрядни платци. За какви бонуси ни говорят? Точно обратното се случва, товарят сметките на редовните абонати, които сигурно ще стават все по-малко.


Защо сметките за парно за декември се оказаха по-високи от очакваните 30% в сравнение с 2009 г.?
Стоян Цветанов (С.Ц.) - Сметката е резултат от потребената енергия по цената. Нещо, което е много важно и трябва да се знае, е, че не трябва да се гледа само това, което вие сте консумирали през миналия декември, а трябва да погледнете и изравнителната ви сметка в края на сезона. В случай че миналата година сте платили 100 единици за декември, а се е оказало, че те са с 20 по-малко при изравнителната сметка, тогава на базата на 120 единици е направена и прогнозата за следващата година. Същевременно може през този декември да сте били някъде в чужбина или извън дома си, това ще бъде коригирано през следващия изравнителен период. Така че в това отношение няма как да се получи някакъв дисбаланс.


Казус 2:
В. Нешев

За съжаление съм абонат на "Топлофикация". Бих искал да споделя с вас силното си учудване от съдържанието на декемврийската фактура и по специално "Изходни данни" и "Пояснения за изготвяне на Вашата Фактура" на нейния гръб. Съдържанието на безочливото писмо е излишно да се коментира. Оказва се, че за месец 12.2010 енергията от сградната инсталация е около 30% по малко от тази за 12.2009 г., а енергията за отопление на имота и за подгряване на водата се е увеличила с около 50% в сравнение с миналата година.


Това е много малка част от неясните за мен, както и за повечето хора данни, които предоставя "Топлофикация". За първи път си правя труда да се опитам да вникна в данните от фактурите и независимо че не съм специалист, в мен възникват много въпроси и съмнения относно достоверността им. Ще съм много благодарен, ако някой специалист ми окаже съдействие в разчитането на въпросните данни, тъй като в тях има смущаващи числа, които най-малкото математически изчислени, не са верни. Благодаря предварително.


Много хора умишлено намаляват потреблението, но получават по-голям дял от сградната инсталация и общите части. Защо се увеличава техният процент в сметката, при положение че хората са се опитали да управляват по-разумно изразходваната енергия?
С.Ц. - Ако сте консумирали толкова, колкото през декември 2009 г., увеличението на сметките ви не трябва да повече от 29.4%. Ако сте консумирали повече обаче, е нормално да получите и по-висока сметка. Всеки случай трябва да бъде разгледан конкретно, но има обяснение защо обикновено се получава увеличаване на сградната инсталация или общите части.


Това се получава от кражбите на топлинна енергия. "Топлофикация" засича енергията по топломера в абонатната станция и, да речем, тя е 100 единици. Оттук нататък работа е на топлинния счетоводител как ще разпредели по най-справедливия начин консумираната енергия. Така например, ако 20 единици енергия са общите части - те се разпределят между абонатите.


Тук идва най-големият конфликт, който е между хората в сградата. Разбира се, на всеки му се струва, че делът на общите части е повече и ако кражбите са се увеличили, делът наистина ще нарасне. Ние гарантираме, че енергията, която подаваме в абонатната, е 100% това, което се отчита от топломера в абонатната станция.


Но хората, които си плащат сметките редовно, не са виновни, че някой краде, защо трябва да плащат за нещо, което реално не са ползвали?
С.Ц. - Винаги съм казвал, че най-големият проблем е разпределението на енергията вътре в сградата и че тези, които крадат топлина, ощетяват коректните платци. На практика най-коректните страдат най-много от това, че някой тарикат е решил да ги краде. Докато не преобърнем този процес и не стане ясно, че всеки трябва да плаща това, което консумира, тези проблеми винаги ще останат.


Но това са проблеми на етажната собственост. Ние не бягаме като дружество от тези проблеми и искаме да участваме там, където може да помогнем за решаването им, да подпомагаме хората в техническо естество, да участваме в проверката по онези домове, за които домоуправителите на сградата са подали сигнал, че имат съмнения за съседи, които ощетяват останалите. Но трябва да стане ясно, че няма как да се намесим в отношенията между хората в сградата.


Това е обща етажна собственост. Подобна е ситуацията и при потреблението на вода и електричество, винаги има общи части, които трябва да бъдат разпределени. Най-общо казано, принципът на разпределение е: топлинните счетоводители отчитат показанията на индивидуалните уреди, прибавят се единиците от общите сградни части и сумата трябва да даде количеството енергия, която е измерена от топломера в абонатната станция. Целта е разпределението да е справедливо и колкото сте потребили, това и да платите.


Когато обаче 60-70% от консумираната енергия в една сграда е за сградна инсталация, то тогава е очевидно, че има кражби. Общото събрание на собствениците трябва да реши дали е изгодно да ползва нашите услуги. Винаги съм казвал съвсем почтено на клиентите - топлоснабдяването е услуга, за която трябва да платиш, и ако не ти е изгодна, да намериш друга алтернатива.


"Топлофикация" не е сама на този пазар. Все повече ще трябва да се съобразяваме с алтернативните начини на отопление. Има сгради, които сега се строят и имат избор – да се присъединят към нас или да се отопляват с термопомпа или слънчеви панели на покрива, или да решат да се отопляват на газ.


Защо се плаща за нещо, което на практика не си потребил?
С.Ц. - Потребили сме го всички по някакъв начин. По принцип човек е така устроен, че ако може нещо да не го плати, не го плаща. Комуналните компании трябва да създават механизми, чрез които да не се допускат неизрядни платци. Не е възможно 18% от клиентите ни да си правят това, което искат, и да не си плащат сметките. Оттам тръгват всичките ни проблеми, защото когато не си получаваме дължимото, не можем да платим на "Булгаргаз", той от своя страна на руския доставчик и ето го порочния кръг.


Аз също съм абонат на "Топлофикация" и при нас проблемите не са по-различни от тези при другите абонати. "Топлофикация" подава определено количество енергия до съответната абонатна станция в сградата и иска да получи парите си срещу него. Оттам нататък топлинните счетоводители са тези, които отчитат индивидуалното потребление и правят разпределението. Никой няма изгода да дописва или надписва сметки. Ние няма и как да го правим, защото търговските уреди в абонатните станции минават метрологична проверка редовно, за да сме сигурни, че отчитат точно подадената енергия.


Казус 3
М.Б. (не случайно останал анонимен)

Ами след като през лето господнье 2000 собственоръчно съм си отрязал 5-те радиатора, какъв по-ясен начин да покажа, че не искам да ползвам "услугите им" (може би да взривя абонатната станция във входа на блока или как?!), а същите продължиха да изпращат сметки (които отдавна съм спрял да плащам) и след като минала година изпратиха заплашително писмо, т.е. че да започна да си плащам рекета до 7 дни, щото иначе отиваме на съд (апропо, за какво плащаме сега - да пълним друга партийна каса, за ново джакузи в кабинета на новия директор, за други 20 млн. евро по сметка в чужда банка на името на майката на новия директор или за какво....?).

И как реагирах:
Ами аз съм от тези булгаристанци, които знаят как се работи с интернет търсачка, въведох ключови думи "адвокат, дело, топлофикация" и мога да отделя 2000 лв. за едното съдене и ги изпреварих, т.е. пръв заведох дело.
Това беше пролетта на 2010, а февруари 2011 е първото гледане на делото.
Отоплявам се на ток, 100 м2, т.е. + 40 лв. върху лятната сметка за електричество, а на "лоялните абонати", доколкото все още има такива индивиди без никаква икономическа култура - бъдете здрави.


Как ще увеличите събираемостта, повече дела ли ще завеждате?
С.Ц. - Съдебният процес за нас не е желателната мярка, а е крайната. Първо търсим хората, опитваме се да се споразумеем с тях, защото един съдебен процес означава разходи и за двете страни. Наистина има хора, които са затруднени и не могат да си плащат парното и не бързаме да завеждаме дела срещу тях.


Когато спечелим делото, си връщаме парите, които сме дали за съдебни разходи, но това е финансов ресурс, който ние вече авансово сме заплатили. Едно задължение от 1500 лева, минало през съда, може да достигне 3000 лева. Досега сме загубили едва 3% от делата, които водим. По-добре е клиентите да се опитат да се договорят с нас, все пак в топлофикация сме живи хора, не сме граф Дракула.


Казус 4
ANAGOR

Искам да кажа на всички, които имат неплатени сметки отпреди повече от 3 години, че това, което пише в писмото, е пълна глупост. Сметките, натрупани преди повече от 3 години от датата на издаване, се погасяват по давност. Трябва ви само по-читав адвокат. Аз не съм такъв, не го приемайте като реклама. Всеки трябва да се ориентира сам в това. Аз лично спечелих такова дело срещу "Топлофикация Перник". Не може да има такова дебелоочие просто. Дано фалират всичките, че да се отървем най-после.


Много от сметките се оказват с изтекла давност, как смятате да получите парите от тях?
С.Ц. - Това, че давността е изтекла съгласно закона, не ни дава правото да отписваме тези задължения. Длъжни сме да ги потърсим, завеждаме съдебно дело и в много от делата самият клиент не протестира задълженията си и ги признава. В други случаи съдът казва: погасителната ви давност е три или пет години и клиентът дължи толкова.


Събираме си присъдените пари и си ги отчитаме, а останалите несъбрани отчитаме като загуба. Години наред процесът по събираемост във фирмата е лош. Завеждат се дела, преди да е настъпила тригодишната давност, и в тези случаи тя спира да тече. Тези, които смятат да не си платят с надеждата, че ще им се се размине, да не го правят, защото ще заведем дело и няма да имат ползва от изчакването им. Основно през 2011 г. ще работим в този сегмент.


Една от промените, които настъпват в дружеството, е осъзнаването, че клиентът е важен и вече работим в тази посока. Не може човек да дойде при нас и да чака на опашка по 20 минути, за да бъде обслужен или да си плати сметката. Но в момента и това се случва - елементарен пример – касовите апарати, с които работим, са сигурно на 15 години.


Не може една сметка да излиза със скорост 3 минути. Това са малки неща, но са важни. Работата ни е и да обясняваме на хората, ако нещо не разбират, колкото е нужно. В момента изграждаме информационна система, която ще подобри значително обслужването на клиентите. В IT технологиите "Топлофикация" е изостанала в развитието си с 10-15 години. На няколко пъти е започвано да се изгражда информационна система и тя се проваля.


Казус 5
guri

В: Сметка ноември – 80.48 лв.
Сметка декември – 158.84 лв.
увеличение с 97.365%
А и ДКЕВР увеличи цената по тяхно искане, а не сама. Къде са инвестициите, къде ми е топлината, при всяко леко затопляне и радиаторите почват да греят едва-едва, и то на 5. За какво ми е този вентил, дето дадох толкова пари за него?


След като януари не е топъл месец, това означава ли, че не може да чакаме по-ниски сметки от тези през декември?
С.Ц. - Рано е да се каже, трябва да видим какво количество енергия сме подали. На 7 февруари ще имаме първите данни за това какви биха били сметките и ще ги обявим веднага. Поел съм ангажимента оттук нататък всичко, което ще се случва, да е ясно пред обществото. Не че това ще накара хората да се усмихват, в никакъв случай, но поне да е ясно.


Отпреди 10 години нямаме проблеми с топлинния си график. Във всеки един момент се измерва температурата и спрямо нея се подава определена енергия. Абонатните станции са напълно автоматични. Подмяната на абонатните станции е нещо много важно, което беше направено през изминалите години, и тя спестява между 20 и 30% енергия в сградите. Остава ни да сменим още 1779 и това трябва да бъде реализирано, за да затворим изцяло този процес.


Коментар от читател:
Вместо да пишат сърцераздирателни писма, да бяха обяснили защо се налага тази промяна. Все пак до днес ние сме били изрядни платци.


Каква ще бъде бонусната програма, чрез която ще стимулирате коректните клиенти и я споменавате в писмото си към тях?
С.Ц. - Трябва да направим крачка към потребителите и да покажем, че тези, които са коректни, трябва да бъдат стимулирани. Това ще е финансов ресурс за дружеството, но той няма да влезе в цената. Надяваме се с тази бонус програма да накараме една част от нередовните платци да започнат да си плащат сметките.


Ще стимулираме клиентите чрез сметките. Колкото по-дълго даден клиент е бил коректен, толкова повече ще усети ползата от бонусната ни програма. Най-трудното за нас е да намерим ресурс, с който да стимулираме редовните си клиенти.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално  как ще се коментира фактът че се начисляват сметки за топла вода за период през който не е имало топлоподаване поради ремонт 40 дни на мрежата. и това ако не е престъпление


  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Палец надолу за статията! Накой запита ли го колко % топлина се губи по трасето. Над 50%, но колко точно? 55-60%?
  Кой управник и защо държи тази фалирала рекетьорска организация да съществува? А как ще обясни господина с претениции за софийски феодал, че дълговете към топлофикация са 300 млн, а дълговете на топлофикация са с 200 млн повече? И че дори всички длъжници вкупом да си платят- топлофикация пак няма да може да покрие нейните дългове?
  Топлофикация-инструмент за пилеене на енергия и ресурси и за насилствено задлъжняване. Топлофикация по същността си е соц-идиотщина. При соца, когато енергията беше много евтина можеше да се позволи 50-60% загуби по трасето и пак сметките да не са високи. Но сега, когато приридния газ се плаща по пазарни цени-съществуването на този соц-динозавър е нелепица при огромните загуби по трасето!
  В нормални държави като бивша ГДР, Полша, Чехия, Унгария топлофикациите фалираха още в началото на 90-те.
  Не ползвам парно за отопление. Съседите около мен също.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Любимец 13
  Любимец 13
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#2] от "~":

  Напълно съм съгласен. Важните въпроси относно топлофикация са именно в тази посока.

  Подобни статии излизат приблизително през 1 година и в повечето случаи се въртят около личните драми на потребители, като казус 5 - половинчата фактология (ноември беше по-топъл и от октомври).

  Не мисля, че ще се намери кой да отговори смислено защо топлофикация още се подържа жива. Откакто има топломери не съм видял или чул някой да обясни смислено, на разбираем език, как точно се формират сметките на отделните абонати - прави се всичко възможно да се запази мистификацията, която струи от фактурите и отчетите за дялово разпределение.

  Изобщо тая "фирма" е безнадеждна откъм оправяне, а нищо не се предприема вече толкова години.

 4. 4 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 531 Весело

  "Потребили сме го всички по някакъв начин" - и аз мога да съм умен - вижте: разликата да се разпределя на всички абонати на топлофикация по равно - 1 000 000 единици на 1 000 000 човека (всеки плаща по 1 единица) човека, а не 100 000 единици на 10 човека (всеки плаща по 10 000 единици) от блок А и 900 000 единици на 10 човека от блок Б (всеки плаща по 90 000 единици). Умник, та се пръска...

 5. 5 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  топлофикация в сегашния и вид(сигурно непроменен от 1980) е просто една нелепост.
  Няма друга стока или услуга в България, която да се плаща въз основа на предполагаемо, а не на действително потребление. И за да стане абсурда пълен, предполагаемото потребление се остойностява по начин, който е неизвестен за потребителите.
  Подобно нещо не трябва да се търпи, нито пък внушенията на чиновници, че едва ли не навсякъде сметките били високи защото някой краде. Дори да е така, това не е проблем на коректния потребител, нито му е работа да се прави на разследващ орган и да проверява съседите си.

 6. 6 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Предполагаемо? Във всяка сграда има топломер и се плаща реално потребление. Просто сградата и вид кооперация на собственици и това че в бг и 2 апартамента да са само пак ну могат да се разберат не е проблем на топлофикация , а на лошия материал

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на me, myself and I
  me, myself and I
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Топлофикация няма да може да си събере парите, а най-лошото е, че не знаят и какво да направят, а трябва да го направят сега.

 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Първото нещо, което трябва да се промени, е да не се начисляват лихви върху фактурите от Топлофикация, докато не се получат сметките за реалното потребление.

  Системата за плащане на "предполагаеми суми" е изключително порочна. В продължение на целия отоплителен сезон ни пращат фактури, които са някакви статистически изчисления. Нека дори да са верни. Това изобщо не означава, че реално е консумирана тази енергия - всичко се случва, напълно възможно е да няма никой в съответния апартамент и енергия да не е ползвана. Проблемът идва, че Топлофикация започва да начислява лихви върху техните изчислени фактури веднага. А ако консумацията е НУЛА? Човекът трябва да си плати, за да не дължи лихви, и след няколко месеца евентуално да получи обратно парите си??? Без лихви, дори като за депозит???

  Следващото нещо за промяна е начинът, по който се пресмятат надвзетото (важи и за водата - студена и топла). Връща се потребление, а не пари. Виждах сметка, в която в графа "Показания на водомера" е записано МИНУС 11 кубика. Тук проблемът е съвсем сериозен, защото уредите по радиаторите се водят "търговски отчетни уреди", докато водомерите са "измерителни уреди" и отговарят на други норми. Това е абсолютно измамна практика, която противоречи дори на здравия разум - един водомер (топла вода) няма начин да отчете отрицателен дебит. Ако имам възможност да се видя с притежателя на този документ (с отрицателна консумация на топла вода), ще го изпратя в редакцията.


  Третият съществен проблем е прекъснатата връзка между потребител, отчетна фирма и топлофикация. Заложено е в договорите - потребителите имаме договор с Топлофикация за доставка и за плащането й, а с отчетната фирма - за правенето на сметките. Същевременно нямаме контрол за начина, по който отчетната фирма комуникира с Топлофикация. Преди време правих възражение за грешно отчитане в повече (застъпване на месеци за топла вода) и в резултат от Топлофикация вместо да направят сторно на надвзетата сума, ми добавиха още енергия за плащане, т.е. направиха точно обратното. За следващо изясняване почнаха да ме премятат като топка между тях и отчетната фирма...


  В заключение:
  Сметките са така направени, че дори човек да разполага с данните на всички от абонатната станция, не е в състояние да провери нищо друго, освен дали правилно са извършени изчисленията. Методиката е изключително мътна и хлъзгава. Получава се така, че резултатната цена ЗА ЕДИНИЦА е най-разнообразна - варира както по месеци, така и по съседни абонатни станции (на съседни входове с еднакъв брой апартаменти).


  И един въпрос: Някой съумял ли е БЕЗ ЗАВЕЖДАНЕ НА ДЕЛО, да получи пълна справка по сметката си за парно и топла вода?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#6] от "Батков-вън":

  Естествено, че е предполагаемо. Да не би да ти отчитат топломерите всеки месец? Щото на мен ми ги отчитат два пъти годишно. Ако напълно затвориш всички радиатори, ще платиш абсолютно същото, както и ако ги отвориш напълно - прочети статията, дори човека го казва. Сметката се изчислява въз основа на потреблението от същия месец на миналата година, и няма нищо общо с реалното потребление - то се отразява единствено в т.нар. изравнителна сметка. А доколко тая сметка има нещо общо с реалното потребление, абсолютно никой не може да ти каже, защото методиката за изготвянето и е тайна.

 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Аз смятам, че е крайно време да се внесе категорична яснота по начините на отчитане на толомерите и най-вече по мистичните формули, по които се изчисляват тия сметки.
  Господинът от Топлофикация да не ми говори общи приказки за дялови разпределения, да ме омайва с приказки за как някой краде парно и други подобни шменти-капели, защото съм на път от плащащ си като поп клиент, да стана от тия, дето не си плащат.
  Не за друго, а защото мразя да ме лъжат и прецакват.
  Аз разбирам, че на Топлофикация й е адски удобно да ме кара да плащам и парното на тия, дето не си плащат, обаче изглежда никой в тази компания не осъзнава, че по този начин в един момент всички ще спрат да си плащат, щото будалите сме на привършване. Убедена съм, че има начин и уреди, които да отчитат индивидуалното реално потребление, на базата на което да се изчисляват реалните сметки. Дори съм съгласна да изръся една торба пари за такива уреди, стига това да ми гарантира, че този цирк ще престане и че плащам за това, което наистина съм потребила.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 11. 11 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хриси":

  Здравейте,

  Като бивш R&D инженер, написал няколко софтуера за отчитане на всякакви измервателни устройства за енергия (топло, електро и т.н.), ще ви кажа следното:
  1) Топлофикация отчита това, което е на влизане във имота а именно показанията на централния топломер. На базата на неговото показание тя праща сметката към топлинното осчетоводяване.
  2) Ако вие сте с един топломер на входа на вашето жилище (хоризонтална планировка на топлото - този тип топломери измерват дебита на водата, по-съвременните вече и разликата в температурата на входа и изхода и дебита - откъдето се смята елемнтарно потребената енергия), то това е вашата сметка, но тук има една лека подробност - разликата от сбора от всички индивидуални топломери и централния топломер ви дава потреблениети и загубите във блока/кооперацията и тази разлика се разпределя като потребление идеални части, според това кой колко си има от тях.
  3) Най-масовите топломери (тези по радиаторите) просто указват едни статистически единици, които ако не са добре параметрирани лъжат, на базата на тези статистически единици и на потреблението на централния топломер се разпределя топлинната енергия по апартаменти - тук влизат и загубите и идеалните части. Точно по тази причина никой не може да ви даде по-точна и по-разбираема фактура.

  Нота Бене: В момента, в който някой ваш съсед почне да краде топло, той го краде от тези, които си плащат сметките демек от неговите съседи. Топлофикация отчита топломера в абонатната а топлинните счетоводители, индивидуалните партиди.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 12. 12 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "Музар":

  Здравей,

  Потреблението на топлинна енергия зависи от много фактори:
  1) Външна температура;
  2) Какъв вид гориво ползват (примерно ако са въглища в пиковите моменти допълват с газ за да успеят да поддържат температурата в нужните рамки)
  3) Загубите по трасето
  4) др.

  Явно е, че не могат лесно да се опишат във фактура, но не е невъзможно. Просто могат да го публикуват на сайта си като сумарна потребена мощност и средна цена за периода, оттам на базата на фактурата и статистическите единици, всеки би трябвало да може да си види потреблението и да си сметне дали фактурата му е ОК.

  Това не се прави, защо ли ...

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#11] от "capricornicus":

  Не че разбрах всичко, което сте ми писали, но имах предвид точно въпросните топломери. - Слагам си един у нас, слагат и един на тръбите в стълбището и си ги смятат - аз съм потребила толкова, от изразходеното на стълбището ми се пада 1/12 (4 етажа по 3 апартамента), Х единици по У пари, плащам си и толкоз. Пък Топлофикация да им бере гайлето на тези, които не си плащат - да ги съди и прочие.
  Все си мисля, че ако се въведе подобен смислен начин на отчитане на реалното потребление, броят на неплащащите ще намалее драстично.
  Но, разбира се, на едно крайно неефективно дружество като Топлофикация му е много по-удобно да си кара по сегашния начин и да плаче как никой не иска да си плаща.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Уважаеми форумци, затъвате в дебат дали правилно се отчита топлината, а не дали трябва да съществува топлофикация. Това е и нейната цел! За пореден път ще изложа порция факти:
  1)Топлинна загуба по трасето над 50%!! Не може топлина да се пренася на няколко километра без огромни загуби!
  2) Топлофикация София твърди,че произвеждала повече енергия/като мощност/от АЕЦ Козлодуй. При огромните загуби по трасето това означава де факто отопление на улиците и земята в София сравним или повече от произведенето от Козлодуй! Защото докато топлината стигне до блоковете над 50% вече се е загубила в околната среда. Това е директен парников ефект. Включен в сената. Дали е единствен? Не. Газта за топлофикация се купува по международни цени, и съотв. предприятие за разхищение и отопление на улиците в Сф влияе върху търговския и платежния баланс на държавата.
  Дълговете на топлофикация са 500млн лв. А всички вземания-300 млн. Виждаме че дори всички вземания не могат да покрият дълговете. По каква икономическа логика топлофикация още не е фалирала и защо?
  Как са постъпили другите-от бивша ГДР през Полша до Унгария вкл. толофикациите са фалирали още в началото на 90-те г.
  Как постъпват вРумъния-държавата плаща 50% от цената на топлината.
  Как постъпват в Русия/Украйна-както в българия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Големите скандали с "парното" идват от т. н. "сградна инсталация". Това понятие не включва само общите части на сградните инсталации, а и вътрешния топлопренос между отделните имоти и към общите индиректно отоплявани части на сградата. Тук и Законът и Наредбата са сбъркани! Топлинните загуби в общите части на сградата в разширения им вид са относително постоянна величина и зависят само от средната температура в сградата, от средната температура на топлоносителя в сградната инсталация и от продължителността на периода. Извършването на топлинен одит на сградата посредством измерване на вътрешната температура в няколко характерни точки при различни режими на работа на отоплителната инсталация дава възможност да се определят "загубите" в общите части в абсолютна стойност и необходимите корекциия в зависимост от условията на конкретния месец. Това трябва да извърши фирмата за дялово разпределение. И ще се окаже, че "процентът сградна инсталация" е променлив - в студен месец може да бъде 10-15%, а в топъл 40-60 % от общото потребление за отопление. В количествен план това потребление се различава много малко през различните месеци, особено в условията на все по-налагащото се регулиране чрез дебита, а не чрез температурата на топлоносителя. И най-важното - не зависи от волята на живущите! В договора с фирмата за дялово разпределение с трябва да бъде записана стойността на топлинното потребление посредством "сградната инсталация" при "нормални условия" и начините за корекция при отклоненията от тях. Същото се отнася и за инсталацията за дореща вода, където топлоотдаването от общите части е също относително постоянно! да му мислят "топлинните счетоводители"!

 16. 16 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "~": В "нормалните" Полша, Чехия, Унгария топлофикациите фалираха, а в "ненормалните" Дания, Холандия, Финландия, Германия работят и се развиват! На Полша вътглищните топлофикации, а те не са малко, работят! Всичко е въпрос на жизнен стандарт и на възможността чрез този висок стандарт да постигнеш висока ефективност посредством непрекъснато иновиране на системите.

 17. 17 Профил на Илия Фъртунов
  Илия Фъртунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре де, коректните платци като плащат и разликата между общата енергия, влязла в сградата и тази, която се начислява на апартамент, излиза, че плащат и за некоректните. Щом коректните плащат за некоректните, защо от Топлофикация имат дългове? Нали тези разходи се покриват в крайна сметка? Ако за т.нар. кражби се плаща, защо карат хората с изключени радиатори също да плащат?

 18. 18 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хриси":

  Здравей,

  Да беше само Топлофикация, с мед да го намажеш ... ако знаеш колко са маймунките на клончето ...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 19. 19 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "capricornicus":
  До коментар [#8] от "Музар":
  Това са единствените смислени коментари по темата от няколко дни. За топлата вода - Музар, аз имах същия проблем и го изясних с топл. счетоводител, в моя случай Сименс - Елвеко: Базата за начисление на топла вода е била по-голяма, отколкото реално потребяваш и това е било отчетено при изравняването. Посъветваха ме и подадох към тях информация за реално потребление на топла вода, по което те да правят месечна калкулация и го направиха наистина бързо - сега плащам подгряване на вода по реално потребено количество. Естествено ако надвиша заявеното, ще си го платя при изравняването. Твоят случай изглежда такъв и можеш да го разрешиш.

 20. 20 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хриси":

  Здравей отново,

  Това се опитах да обясния в предните си два коментара, че така както ти го представяш няма как да стане. Процесът е доста по-сложен и не е възможно да се апроксимира по тозиначин ... може да се направи на месечна база ... но никой не иска. А и ще се стреснеш ако почнеш да виждаш как цената на топлоенергията варира и т.н. Ако не искаш да си прецакана, трябва да си наложиш и да разбереш процеса, факторите, от които зависи и начина на осчетоводяване. Ще загубиш 2-3 месеца, ако си по-умна от мен по-малко време и ще разбереш, че прецакването не е в нарочно "надписване" на сметките, а в процеса.

  Пояснявам, че ако имаш на всеки радиатор топломер, нищо не ти гарантира, че са правилно параметрирани за твоето жилище, или тези, които са на стълбището също. Това обаче е задължение на топлинния ти счетоводител, а проверка и замерване на топломерите ... хи хи хи това е просто фарс По скоро някои са прецакани, други са на далвера и то повече от некадърност отколкото от желание да прецакат клиента.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 21. 21 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "~":

  Здравей,

  Смятал съм го, за мен парното излиза около 2 пъти по-евтино от всичко друго. Но има няколко необходими условия, всички да се отопляват, и входа също, енергийната ефективност на блока/кооперацията ще смъкне с 5-10% фактурата а освен това има и доста добри европейски програми и кредитиране - на домоуправителя му плащате нали, да вземе да ги провери тия неща или си създайте инициативен комитет.

  Сравнявам го със климатици, локално парно на ток и с ел. радиатори. Дори за вилата и варианта с Биодизел съм пресметнал.

  Само един вариант излиза по-евтино, локално парно на въглища или пелети (дървата вече са много скъпи). Е в София, има няколко проблема на последното решение

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 22. 22 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "kirkor":
  Точно така, но нашите граждани от село раждани не искат да приемат законите на термодинамиката, особено ако се намери някой да ги учи на безплатен обяд. Искат жилища с ТЕЦ, ама да не плащат на ТЕЦ-а. Вярват на митологеми за по-евтини алтернативи - ток, газови печки, дрън дрън. Подменят радиатори с такива без контролни уреди и после реват за голямо дялово разпределение. Че ТЕЦ-а има какво да подобрява спор няма, но за мен по-големия проблем е тоталното неразбиране на правата и задълженията произтичащи от етажната собственост и толерирането на кражбите един от друг - циганска работа, за която естествено друг ни е виновен.

 23. 23 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "140":

  Здравей,

  Защото има идеални части. И тези идеални части поемат разликата между централния топломер и индивидуалните партиди. След това сметката за идеалните части се разделя на собствениците пропорционално от притежаваните идеални части. Ако блока кооперацията е като разграден двор - счупени прозорци, тръби които минават през входа и т.н. загубите са големи и така ... т.е. дори да нямаш радиатори в апартамента, ще плащаташ солидарно спрямо идеалните части консомацията на идеалните части и загубите в блока/кооперацията.

  Не никой не плаща и за некоректните, просто загубите са много по-големи. Не говорим за тези, които мамят, те директно крадат от съседите си.

  Надявам се отговорих на въпроса?

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 24. 24 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "kalin_m":


  Браво ++++++++++++

  Когато ние сме 100% коректни, лесно можем да докажем, некоректността на Топлофикация и Топлините Счетита

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 25. 25 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не ми е ясно, как един абонат, с поставени топломери на радиаторите може да краде от топлинната енергия. И ако има някакви трикове и начини, то те да бъдат разкрити и преустановени, трябва да е работа на служителите от топлофикация. Нали те поставиха топломерите. Не са ги поставили за да се следят гражданите един друг. Иначе е адски нецивилизовано.

 26. 26 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  И излиза, че единственият справедлив начин ще бъде, ако се върне някогашния метод, без топломери, а на брой радиатори, а тези които са свалени, тръбите да бъдат запечатани по някакъв по-специален начин, при което да не е възможно да се поставят обратно без знанието на служителите. И това трябва да се съгласува с договор между топлофикация и абонатите. И този договор да се подновява периодично на година или 2-3.

 27. 27 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  @26 - най-справедливият начин е една фактура и сметка за целия вход. топлофикация не може да лъже входа - колкото МВтч пише в абонатната, толкова се плаща. А комшиите как ще си ги разпределят - както искат. наемат си топлинен счетоводител, а ако искат и на глава, или на квадратен метър. Пък ако мислят, че ще им е по-евтино на ток, да си изключат парното и да пробват.
  Но пък лошото е, че българската несговорчивост и черногледство няма да го позволят - всеки ще си мисли, че другите го лъжат и плаща повече от "справедливия" си дял.

 28. 28 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "kalin_m":

  сори. не съм съгласен. Това че циганията е тотална е една тема, но реално погледнато, един вход с 20 апартамента, като не плати един, това оскъпява сметките на другия с 5-6%. до 30-те % които топлофикация изисква като разлика трябва половината да крадат. освен това, откъде накъде, когато стълбището е изключено и аз не ползвам парно, трябва да плащам каквото и да е било????
  основната грешка е, че се плаща на това какво било влязло в сградата (това какво излиза не знам дали се мери, все пак не излиза вода с 10°С), а не това което всеки ползва. Не виждам защо да е проблем на крайния протребилел какво се краде или какво се губи по мрежата- след като не могат да доставят качествена услуга-ми да мрат бе!

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 29. 29 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Някой опитвал ли се е да сумира всичките фактури от един блок и да ги сравни с показанията на централния топломер? И да види какви са разликите, защото вече имаше оплаквания за блокове, за които сумата от сметките в пъти надвишава това, което топлофикациите са подали към блоковете и което сградната инсталация може да понесе?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  към capricornicus:
  явно спец: по законите на физиката количеството отдадена топлина е равна на дебита по разликата в температурите, измерват ли уредите в подстанциите именно това!!!

 31. 31 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "beatles":
  1. За стълбите - и ние сме махнали радиаторите от там, но температурата е над +15 дори в най-студените дни - част от топлината идва през стените на жилищата и от сградната инсталация.
  2. Отоплителни тела са не само радиаторите а и тръбите /банята е най-топла и без радиатори/ - това също е някаква отоплителна мощност и се разпредля, при това не малка.
  3. Как хората крадат? - свалят радиатори с топломери, монтират без топломери, държат ги на 5 и в края на сезона връщат радиаторите с топломери, за да отчетат някакви единици. В началото и края на отоплителния сезон се случват много "съмнителни ремонти". Накрая има една потребена енергия от абонатната, която струва нещо. Нещото се разпределя по измерени единици от радиатори и разликата /абонатна минус радиаторни единици/ е дялово разпределение - колкото повече измами в конкретните апартаменти - толкова по-крива сметка.

 32. 32 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Почва да ми се струва, че най-доброто решение е Топлофикация да бъде спряна и всеки сам да се оправя.

  .
 33. 33 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 485 Любопитно

  Една анкета:

  Смятате ли, че ако всички длъжници на Топлофикация се издължат :
  (-) Топлофикация ще заработи прозрачно и ефективно;
  (+) Нищо няма да се промени

 34. 34 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#25] от "fribble":

  Това НЕ СА ТОПЛОМЕРИ!!!!!!!! Това е преобразувател температура - честота!!!!! Затова една топлоедици една година може да ти струва 1 ст, а друга - 2 ст. Решението срещу кражба е да се поставят ИСТИНСКИ ТОПЛОМЕРИ на радиаторите, а вертикалните тръби от апаратаментите да се изнесат извън сградата. Топлоизолации- дал Госдпод днес!!!!

 35. 35 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1211 Весело

  Другари,
  Когато преди известно време сложихте на бюрото ми заповедтта за назначение на другаря Цветанов, помните ли какво ви казах тогава? Казах ви, че с удоволствие ще я подпиша, защото:
  1. Фамилията на Цветанов е символична - няма начин Топлофикация, да не "цъфне" при неговото управление.
  2. Видя ми се достатъчно нагъл, т.е. крайно подходящ за тази длъжност.
  3. Стори ми се, че има славно комсомолско минало в редовия изпълнителски състав на СИК - участвал е в бригадирското движение на групировката и има опит в събирането на пари.
  Та затова, съветът ми е следния: "Другарю Цветанов, след като си тръгнат тези досадници, журналистите от "Дневник", хвърляйте тази химилкалка, с която позирате на снимката и грабвайте бухалката. И не ги слушайте тези, които искат да се откажат от вашите услуги. Те много искаха да се откажат навремето и от моите услуги, но ако ги бях слушал, лагерите в Сибир щяха да опустеят, а Лубянка, поради липса на арестанти - преустроена в хотел. Та въртете здраво бухалката скъпи ми Цветанов! Този народ, ако беше печен, досега сам щеше да я е грабнал и отдавна да е строшил главите на вас и на всички вам подобни дружества. Барабар с тиквениците от ДКЕВР.

 36. 36 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "epoc":


  Да разликата беше под 2 стотинки - от закръгляване се получава.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 37. 37 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "ban":

  Тези които аз съм виждал и тествал, да. Ако някой вход/блок за да му излезне по-еФтинко си е сложил нещо друго да си му сърба попарата.

  По принцип централния топломер отчита точно това, дебит, температура на входа и температура на изхода. М/у другото абсолютно на същия принцип са и електромерите ...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 38. 38 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#37] от "capricornicus":

  имам предвид, на кръгове а не, че отчитат по сходен начин

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "capricornicus":

  Говоря за идентични сгради. Става дума за един блок като адресен номер, но състоящ се от две сгради (тела) с по три входа с обща топло-, елекро- и ВиК системи. Захранват се от едно и също място (няма друг начин) и са абсолютно еднакво отдалечени от източника. Вътрешното разпределение също е абсолютно еднакво - панелки . В този случай цената за единица трябва да е еднаква, а кой колко ще плаща е отделен въпрос.

  За средните цени за период: Според мен съвсем целенасочено се крият методики, за да може да се лъже, маже и краде! Но накрая ще им излезе през носа, защото дори и нещо вярно и свестно да направят, никой няма да им се доверява.

  П.П. За някои драстични проблеми говорих с адвокати, но не намерих куражлия да се заеме. Дори не коментираха хонорар, а директно се отказваха. Просто не попаднах на такъв, който да може за няколко часа да мисли за сметки , поне докато обясня проблема. А после да си гледа документите и таблиците.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "kalin_m":

  И за това има някакво решение - определят се един или два летни месеца за ремонт на парното (нарп. след отчитането и преди следващия сезон). По този начин се пести и водата, която се източва. Разбира се, веднага някой ще измисли "авария"... Само че ще трябва да има и някакво условия за плащане на допълнително източената вода. И ще почне да става много съмнително, ако в едни и същи апартаменти авариите стават като "по поръчка"

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  34,
  Така как ТЕЦът ще ти начислява загубите си? Сега не ти отчитат личното потребление никак, а то служи за основа на нагласяне на сметката, за да е "справедливо" плащането на загубите от всички. Ако ти отчитат 1:1 потреблението, всяка загуба преди радиатора ти трябва да се поеме от Топлофикация. Те, в същото време, не правят никакви инвестиции в преносната мрежа и загубите са огромни. Подмяната на техниката в абонатните станции също не е ясно доколко е била с наистина най-модерна за времето си и на отчетената стойност(Мога да говоря дълго за видяното как е отчитан подобен кредит за модернизация не в София, а и някой попита ли как точно са отчетени милионите на Топлото като разход? Не са с фактури за синьо сирене и шампанско, а са комисионни от платени ремонти, техника и т.н., като примерно шефът на ТЕЦа взима половината горница или по-малко, защото трябва да остане и за фирмата в далаверата, и за тия, дето държат същия шеф на поста.)...
  При 300 милиона несъбрани сметки и 500 милиона дългове към доставчици(за газ, кредити за модернизация и т.н.), над 100 милиона отписани, намерени в сметките на Вальо Топлото пари, как точно може да оцелее ТЕЦът, ако:
  - не вдига сметките, за да прибира окраденото и несъбраното
  - не скалъпва стъкмистики, които нямат нищо общо с реалното потребление
  Тук се изказват колко било евтино на парно при добра изолация и 0 кражби. Дали 60кв.м. апартамент с пуснато на максимум парно с 5 радиатора(даже и в банята) 24/7, 10ина кубика топла вода на месец може да има цена на услугата от ТЕЦ около 130-150лв? Това е плащаното от мен лично за газ миналата зима. Там ти отчитат ЛИЧНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ на еди колко си кубика газ и няма значение дали топлиш съседи или не(Е, към сметката за ток имаше и към 20лв от консумация на самото котле.). Кооперацията си беше с постоянна температура в коридорите от загубите от апартаментите 15-20 градуса. Пак е много по-евтино от парното. В съседните блокове нямаше газ, защото ТЕЦът натиснал общината да не разрешава на Овъргаз да пусне свои тръби към тях.
  Друг е и въпросът, че газификацията в големите градове се спира от два проблема:
  - в централните части адски трудно би могло да се копае за газопреносна мрежа
  - ТЕЦовете имат силна защита срещу тази конкуренция. В Пловдив имаше дълги години спор с Овъргаз за това дали да е 50:50 разпределена спрямо ТЕЦа и газовата фирма собствеността на газифицирането на града. Заради този конфликт не се даваше да се прокарва битова газ дълги години. ТЕЦът противно на всички закони за защита на конкуренцията се бореше за интереса си потребителите да нямат по-евтина алтернатива, а чиновниците го подкрепяха до последно.
  Ако голямо трасе от 4-5км носи загуби 50%, защо няма локални централи за по няколко блока на по 400-500м поне? Защо няма пуснати тръби за газ към абонатни станции, където едно по-голямо котле да топли всички апартаменти? Всичко е до ресурса за крадене и борбата 1000 служители да си запазят заплатите. Потребителите по закон са набутани да плащат даже 90% да са други разходи и загуби и 10% да е реалната топлина.

 42. 42 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Читателите плащат. Със солени лихви. Топлофимашинация да е жива и здрава да суровака още. Докато може, де. Нищо не е вечно.

  Елена
 43. 43 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Сетих се какъв въпрос може да се зададе на ръководството на Топлофикация и Софийска Община:
  Ако сега се спори за това ТЕЦът дали пак ще събере парите за ремонти, които е заложил в цената, но не е извършил, то как ТЕЦът може да гарантира, че отчита разходи и има ремонти, което в статията шефът на Топлофикация описва като:
  "Подмяната на абонатните станции е нещо много важно, което беше направено през изминалите години, и тя спестява между 20 и 30% енергия в сградите. Остава ни да сменим още 1779 и това трябва да бъде реализирано, за да затворим изцяло този процес", т.е. и малкото ремонти са извършени, а не само отчетени.
  В сметките на Валентин Тодоров са открити над 100 милиона, които няма как да са отчетени в счетоводството като представителни разходи, а явно са част от изплатените инвестиционни разходи в периода на управлението му на дружеството. Тези пари колко абонатни станции и километри, подменени само на хартия, са? Ако всичко е подменено, но на по-висока от пазарната цена, то защо не се търси възстановяване на разликата? Нека той лично е прибирал 100% от горницата спрямо реалната цена и парите са точно, колкото са открити от прокуратурата. Тази разлика в парите за инвестиции как се отразява като:
  - преносна мрежа и абонатни станции, които не са реално ремонтирани и трябва да се ремонтират сега пак, т.е. платени пари от абонатите, които сега пак ще трябва да се плащат
  - правен ли е одит на старите ремонти по времето на управлението на Валентин Тодоров с инвентаризация на подменените участъци и абонатни станции и има ли процедура да се търси поне реално да се извършат ремонти сега(т.е. фирма е нарушила закона и е излъгала за стойността на услугата си и поне да възстанови щетите), които да покрият откраднатото? Има ли анализ как се отразява на загубите сега отчитането на ремонти, каквито е нямало? Надплатеното не е ли текущи загуби от трасета, които с повече пари биха били оправени? Тези загуби пак ги плащат абонатите.
  - защо държавата се улиса и загуби правото си на иск за възстановяване на откраднатото, което е поне 3 години със сумите за инвестиции за 2010? 100 милиона не могат ли да покрият модернизацията на всички 1779, оставащи неподменени към момента, абонатни станции без никакво товарене на потребителите(Даже и кредит от СБ се връща и има лихви, които се плащат чрез сметките на потребителите.)?
  Защо се мълчи за това какво е откраднато и загубено? Сега потребителите трябва да плащат по-високи сметки години наред, за да покрият тези щети, а им се редят дитирамби как това било повече от нормално, защото било заради цената на газта, кражби на съседи, загуби на енергия заради липса на пари за инвестиции и т.н..

 44. 44 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#35] от "KOBA_STALIN":

  Специален поздрав за другаря Сталин...
  http://www.youtube.com/watch?v=3FJ7eXhA4ic&feature=related

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 45. 45 Профил на Мдам
  Мдам
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А някой реално замисля ли се какво точно е Топлофикация? Казано просто - система/обединение от ТЕЦове. А какво правят ТЕЦовете - отговорът се крие в последните 2 буквички на съкращението (ЕЦ) "електрическа централа", т.е. произвеждат електроенергия, ток. И дори, както някой писа по-горе произвеждали повече от АЕЦ. Друг въпрос е дали това е вярно. При производството на ток в ТЕЦ се използва много вода за охлаждане на производствените мощности. Вода, която при охлаждане на тези мощности се нагрява до доста високи температури. Вода, която се явява отпадъчен продукт на електропроизводството в ТЕЦ. Ха сега познайте какво се случва с този ОТПАДЕН продукт горещата вода. И защо формулите за ценообразуване на топлофикация са дълбока тайна.

  Мдам
 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#45] от "mgam":

  Бетон! (Железно, както би казал някой от времето на Коба )

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#31] от "kalin_m":

  тук не става въпроса за това къде колко градуса е, а за това, че аз НЕ ползвам. това че сградата не е изолирана, или че някой краде не е проблем на крайния потребител, а на доставчика!
  клиент купува от мен 2 бутилки примерно олио, аз му ги пращам, при него пристига едната счупена. Е аз като му кажа, пич, пратил съм две, плати две, той нали се сещаш какво ще ми каже?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 48. 48 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#46] от "Музар":

  зависи къде, във варненско биха казали Кале!

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 49. 49 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  @45 - хич не са тайна формулите, одобряват се от ДКЕВР на редовни публични заседания, можеш да отидеш и да видиш.
  а в софия т.нар. ТЕЦове са 4 - двете са само отоплителни - Житница и Люлин. и двете - Трайчо Костов и Дружба има и производство на ток. но то е комбинирано и токът излиза по-скъп, което е един вид кръстосано субсидиране на парното.
  освен това дори топлината да е "отпаден" продукт, нали трябва да дойде до вас, трябва да има тръби, топлообменници, абонатни, и хора дето да обслужват всичко това - да не мислиш, че това е без пари?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK