Плащане в брой - забранено за над 15 000 лева

Плащане в брой - забранено за над 15 000 леваБанковите такси за административни услуги ще могат да бъдат спестени през специални банкомати


Законопроектът е променен от управляващите преди второ четене


Когато гражданите и фирмите извършват плащания над 15 000 лв., ще трябва да го правят по банков път. За това тройно увеличение на прага са се договорили Министерството на финансите и депутати от ГЕРБ преди окончателното приемане на Закона за ограничаване на разплащанията в брой, научи "Дневник".
Проектът беше одобрен на първо четене на 13 януари с лимит от 5 хил. лв., а мотивът беше, че такова ограничение ще подпомогне борбата с ДДС измамите и плащането на заплати "под масата". 


От НАП, които от години настояват за подобни мерки, са се съгласили с по-високия праг. "Ако се покачи все пак ще има отчетлива разлика, защото при 5000 лв. голяма част от колите на старо и дори черната и бяла техника щяха да се изплащат не в брой, а по банков път. Сега при 15 хил. говорим за по-сериозни суми и от битова гледна точка няма да са засегнати хора, а фокусът ще е върху бизнес", коментира Петър Ганев от  Института за пазарна икономика. 


Друга направена промяна е, че във всяко учреждение, където се плащат такси за обслужване, ще има банкомат, който няма да начислява такса за обслужване към банката. Така ще има възможност за регистрации, декларации и справки да не се правят преводи през банковите клонове и да се плащат такси, които понякога се равняват на стойността на държавната услуга.


Трета промяна стана ясна още при обсъждането в бюджетната парламентарна комисия през ноември - отпада задължението за изплащане на всички заплати само по банков път. Причината беше съпротива от депутати от ГЕРБ, че така няма да се ограничи сивия сектор и плащането на нерегламентирани доходи, а ще се затруднят всички живеещи в места с неразвита банкова мрежа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK