КЗК определи "добрите" и "полезни" картели

КЗК определи "добрите" и "полезни" картели

© Асен ТоневКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) определи кои договорки между компании не представляват картел и не трябва да бъдат санкционирани, защото са направени за доброто на потребителя. Това стана ясно от решение на ведомството, публикувано във вторник. С него се въвеждат шест регламента на Европейския съюз (ЕС).


Има шест области, в които е допустимо сдружения между предприятията, които да не бъдат тълкувани като картел - научно-технически споразумения, договорки между производители, дистрибутори и търговци, в сектора на моторните превозни средства, при застрахователите, при специализация на фирмите в дадена област и при трансфер на технологии. Условие компаниите да отърват глоба за картел в повечето случаи е да са малки или средни предприятия и да не държат определен дял от пазара.


Всички правила за освобождаване от отговорност при сдружаване важат, ако не бъдат нарушени правилата на свободната конкуренция, толкова, че да вредят на потребителите. Необходимо условие е и дружествата да не нарушават търговията между държавите - членки на ЕС.
Научно-технически споразумения


Това са договорки между фирми за съвместно осъществяване на изследователска дейност или съвместно внедряване на резултатите от нея до етапа на промишлено приложение. Счита се, че подобен вид "картел" може да доведе до технически и икономически напредък на определен кръг от компании, който да се отрази положително и на продуктите и услугите, които потребяват клиентите им.


Необходимо условие е компаниите да участват в сътрудничеството с допълващи се знания, активи и дейности. Може да се допусне и възможност за освобождаване от картелна отговорност, ако едната фирма финансира изследвания на друга. Полученият продукт не трябва да има повече от 25% участие на пазара. С течение на времето дялът може да се промени, тогава от Брюксел признават, че и при 30 на сто - няма картел.


Специализация


Споразуменията за специализация са три вида. При първия една от компаниите се отказва изцяло или частично от производството на определени продукти или от подготовката на определени услуги в полза на друго предприятие (едностранна специализация). Вторият вид на споразуменията предполага всички фирми да се откажат изцяло или частично от производството на определени продукти или от подготовката на определени услуги в полза на друга страна (реципрочна специализация). При третия вид споразумения, участниците се разбират заедно да предлагат продукти и да предоставят услуги (съвместно производство).


Условие фирмите да се измъкнат от глоба за картел е да имат не повече от 20% от пазара. Допуска се делът им да нарасне до не повече от 30 на сто.


Застраховане


Споразумения между компаниите на застрахователния пазар се допускат само когато фирмите съгласуват своите практики за определяне на работата си. Картел обаче съществува при договаряне на застрахователната премия. Такъв беше открит от Комисията за защита на конкуренцията през 2008 г. Тогава 14 компании от сектора бяха глобени с 2.45 млн. евро за съгласуване на цената на застраховка "Гражданска отговорност".


В застраховането се допускат уговорки, когато се въвеждат: общи тарифи за рискови премии въз основа на колективни статистически данни или брой застрахователни искове, общи стандартни условия на застраховане, общи покрития на определени видове застрахователни рискове, уреждането на застрахователни искове, изпитването и приемането на устройства за сигурност и при регистрите на утежнените рискове и информацията за тях.


Съгласуваните компилациите, таблиците или съответните проучвания не трябва да имат задължителен характер и трябва да служат само за сведение. Задължително условие е застрахователите да не ограничават достъпа до натрупаната статистика от общото споразумение. Когато компаниите са се разбрали за съзастраховане, те трябва да имат до 20% от пазара и до 25% при презастраховане, ако искат да не бъдат глобени за картел.


Вертикални споразумения


Вертикалните споразумения представляват вид уговорка между компании от различни нива на продуктовата верига, тоест между производители, дистрибутори и търговци на определени стоки или услуги. Освобождаване от глоба за картелиране в случая се допуска само ако всички участници в споразумението имат по отделно обороти до 50 млн. евро, както и държат до 30% от пазара. Задължително условие за търговците включени в картела е да продават на дребно.


КЗК не може да не санкционира компании, при които е въведено пряко или косвено: задължение за въздържане от конкуренция, продължителността на което е неопределена или надхвърля пет години, задължение, според което купувачът след прекратяване на споразумението да не произвежда, продава или препродава стоки или услуги и при въведено условие членовете на избрана дистрибуторска система да не продават търговските марки на отделни конкурентни доставчици.


Моторни превозни средства


Европейската комисия допуска определени уговорки между компаниите в автомобилния сектор, да не се тълкуват като картели. От Брюксел считат, че така могат да увеличат сигурността за потребителите. Освобождаване от отговорност се прилага само в случаите, когато дружествата не притежават повече от 30% на пазара. Уговорките се сключат предимно от малки и средни фирми в областта на ремонта и поддръжката на колите и камионите.


От комисията не допускат на дружествата да им се размина глоба за картел, ако ограничават продажбата на резервни части за определен кръг от предприятия, ако се договарят за определени поправки, които да извършват само точно определен сервиз или производителите са дали право за отремонтиране на определен сервиз.


Трансфер на технологии


Последната възможност, при която автимонополното законодателство допуска освобождаване от картелна отговорност, са случаите на трансфер на технологии и тяхното лицензиране. Презупцията е, че подобни споразумения могат да намалят дублирането на научноизследователска и развойна дейност, да увеличат стимула за първоначално изследване и разработка, да стимулират повишено новаторство, да улеснят разпространението и да създадат пазарна конкуренция за продукта.


Освобождаването е разрешено само при споразумения, при които лицензодателят разрешава на лицензополучателя да използва лицензираната технология евентуално след допълнителна научно-изследователска и развойна дейност. В обхвата на правилата е възлагането на поръчки чрез договори за подизпълнение. Правилата за освобождаване не се прилагат когато се въвеждат условия за изключителна лицензия или прехвърляне на интелектуална собственост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK